Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ulkomaat » Tyttöjen silpominen väheni viidenneksen Kenian Sookissa

Suomen World Vision

Tyttöjen silpominen väheni viidenneksen Kenian Sookissa

Tiedote.
Julkaistu: 03.02.2014 klo 10:41
Julkaisija: Suomen World Vision

Suomen World Visionin silpomisen vastainen työ etenee Luoteis-Keniassa. Sookin seudulla on kolmessa vuodessa onnistuttu vähentämään tyttöjen sukuelinten silpomista yli 20 prosenttia.

Vuonna 2010 tehdyn alkukartoituksen mukaan lähes kaikki eli 95,9 prosenttia seudun tytöistä oli silvottu. Kolmessa vuodessa luku on laskenut 74 prosenttiin.

– Silpomisen väheneminen on vähentänyt lapsiavioliittoja ja liian varhaisia raskauksia. Myös asenteet koulutusta kohtaan ovat muuttuneet. Kolmessa vuodessa tyttöjen koulunkäynti on lisääntynyt 60 prosenttia, kertoo Suomen World Visionin Afrikan aluepäällikkö Ulla Tervo.

Vain reilut 600 ihmistä kertoi tietävänsä silpomisperinteen haitallisista seurauksista työn käynnistyessä vuonna 2010. Nyt 10 000 haastateltavaa vastasi, että teon haitallisuus on tiedossa.

– Näin nopea asennemuutos on mahdollista, kun silpomisen vastainen työ on osa laajempaa pitkäkestoista kehitysyhteistyötä. Emme keskity ainoastaan silpomisen kitkemiseen, vaan samalla parannamme lasten koulutusta, vanhempien toimeentuloa ja kasvatamme kyläyhteisöjen tietoisuutta lasten oikeuksista, Tervo kertoo.

Yli 500 tyttöä ja poikaa on osallistunut vaihtoehtoisiin aikuistumisjuhlallisuuksiin, joissa on säilytetty perinteiden mukaiset laulut ja tanssit, mutta silpominen on jätetty pois.

Sookin väestö kuuluu Pokot-heimoon ja perheet ovat enimmäkseen paimentolaisia, jotka siirtyvät karjan mukana paikasta toiseen. Lasten aliravitsemusta on paljon, terveyspalvelut ovat puutteellisia ja vedestä on pulaa. Myös lukutaidottomuus on yleistä.

Silpomisen vastaista työtä tehdään tiiviisti yhdessä ruohonjuuritason yhdistysten, terveyspisteiden, koulujen, paikallisten kansalaisjärjestöjen ja asiantuntijaorganisaatioiden sekä paikallishallinnon kanssa.

– Sookissa on edistytty hienosti, mutta vielä on paljon tehtävää. Jokainen silvottu tyttö ja koulutusta vaille jäänyt nuori on liikaa, Tervo toteaa.

Tyttöjen silpomisen vastaista päivää vietetään torstaina 6.2.

Suomen World Vision on tehnyt silpomisen vastaista työtä 1990-luvun lopusta lähtien Keniassa sekä vuosina 2004–2009 Somaliassa.

Keniassa sijaitseva Sookin aluekehitysohjelma käynnistyi vuonna 2008 ja se jatkuu aina vuoteen 2018 saakka.


Lisätiedot ja kuvat:

Ulla Tervo (työmatkalla Keniassa 18.2. asti, haastateltavissa puhelimitse)
Afrikan aluepäällikkö
+358 40 58 64 419
ulla.tervo@worldvision.fi

Anna Pollari
tiedottaja
+35840 51 54 592
anna.pollari@worldvision.fi

Suomen World Vision on lasten elinoloja ja oikeuksia edistävä kristillishumanitaarinen kehitysyhteistyöjärjestö ja itsenäinen osa maailman suurinta kummilapsijärjestöä. Kansainvälisesti World Visionin avun piirissä on 100 miljoonaa ihmistä. worldvision.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs