Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ulkomaat » Tusentals nepaleser har fått katastrofhjälp via Finska Missionssällskapet

Finska Missionssällskapet

Tusentals nepaleser har fått katastrofhjälp via Finska Missionssällskapet

Pressmeddelande.
Publicerad: 11.08.2015 kl. 15:15
Utgivare: Finska Missionssällskapet

I Nepal har tio av Finska Missionssällskapets samarbetspartner förmedlat katastrofhjälp till de jordbävningsdrabbade områdena. Mat och hygienartiklar samt tält delades ut för att stilla nöden. De som traumatiserats av katastrofen har fått krishjälp och psykologiskt stöd.

Finska Missionssällskapet har skickat 413 480 euro till tio av sina samarbetspartner efter jordbävningarna 25.4 och 12.5. Av denna summa kommer cirka 70 000 euro från församlingar i Borgå stift och privatpersoner i Svenskfinland. Hjälpen distribuerades omedelbart efter katastrofen. Finska Missionssällskapet kunde lindra den akuta nöden genom att dela ut tält och presenningar, täcken, mat (ris, nudlar, salt, socker, matolja), tvål och tillbehör för vattenrening. Hjälpen delades ut i samarbete med de lokala myndigheterna.

På många områden förstördes förutom bostadshusen även spannmålsförråden och därför delade några organisationer även ut utsäde och jordbruksredskap. Mer än 30 000 människor har fått hjälp.

Sällskapets stöd koncentrerades till områden där samarbetspartnerna varit verksamma i åratal. Partnernas medarbetare känner invånarna och kunde hitta även de allra mest utsatta, såsom funktionshindrade, daliter och minoriteter.

Psykiskt stöd till förlustdrabbade

Den förödelse som jordbävningen åstadkommit, såsom dödsfall i familjerna, ödelagda hem och sinade matförråd var en stor chock för invånarna. Behovet av psykisk hjälp är fortfarande stort.

Organisationen Centre for Mental Health and Counseling har erbjudit psykiskt stöd till dem som behöver. De viktigaste målgrupperna är barn, kvinnor och funktionshindrade. Efter den akuta hjälpen har organisationen gått in för att stöda lärarna och eleverna i skolorna. Den har också stött välbefinnandet bland partnernas anställda och deras familjer genom att ge psykisk första hjälp.

Sushila Pariyar som bor i länet Sindhupalchowk tackar för den hjälp hon fått.

”Jordbävningen var en skrämmande upplevelse för mig och min familj. Jag trodde att jag skulle dö. I vår by är det många hus som kollapsat och många av oss har mist allt vi hade. Vi är omgivna av sorg och nöd. Tack för att ni kom.”

Efter den akuta katastrofhjälpen har arbetet för att reparera och återuppföra byggnaderna på områdena inletts. I de län som ligger nära jordbävningens centrum ödelades upp till 80 procent av husen.

Vid sidan av katastrofarbetet fortsätter sällskapet tillsammans med sina partner det långsiktiga utvecklingssamarbetet för att trygga grundläggande utbildning, tillgång på mat, hälsovård och bättre daglig hygien för diskriminerade grupper.

Så här kan du hjälpa

Gör en inbetalning:

Stöd Finska Missionssällskapets katastroffond genom att göra en inbetalning till kontonummer
FI60 8179 9710 0312 86 (BIC: DABAFIHH). Skriv HJÄLP i meddelandefältet.  

Pressbild: Gyan Maya Bishwokorma som bor i länet Dhading får bistånd från organisationen SAHAS. Foto: Heikki Takko

Bilagor

Finska Missionssällskapet verkar för mänskliga rättigheter och utrotar fattigdom i 30 länder, tillsammans med lokala samarbetskyrkor och partnerorganisationer. Finska Missionssällskapet grundades 1859 och är en av den evangelisk-lutherska kyrkan i Finlands missionsorganisationer. Sällskapet är utrikesministeriets partnerorganisation och en av de största aktörerna för utvecklingssamarbete i Finland. www.finskamissionssällskapet.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs