Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ulkomaat » Syyrialaislapsia uhkaa aliravitsemus ruokapulan vuoksi, varoittaa Pelastakaa Lapset

Pelastakaa Lapset ry

Syyrialaislapsia uhkaa aliravitsemus ruokapulan vuoksi, varoittaa Pelastakaa Lapset

Tiedote.
Julkaistu: 24.09.2013 klo 00:00
Julkaisija: Pelastakaa Lapset ry

Elintarvikkeiden heikko saatavuus, hintojen nousu ja ruoantuotannon romahtaminen uhkaa lisätä aliravittujen syyrialaisten lasten määrää.

Syyrian naapurimaihin paenneet sekä taisteluiden keskellä yhä elävät ihmiset yrittävät epätoivoisesti ruokkia lapsiaan. Pelastakaa Lasten keräämissä kertomuksissa toistuu ruokapulan katastrofaaliset vaikutukset ja syvä huoli lapsista.

Yli neljä miljoonaa syyrialaista, joista yli kaksi miljoonaa on lapsia, eivät pysty tuottamaan tai ostamaan tarpeeksi ruokaa. Tuhannet ovat jääneet taisteluiden jalkoihin ja voivat hankkia vain selviytymisen kannalta välttämättömimmät elintarvikkeet.  YK:n alainen Maailman elintarvikeohjelma WFP on raportoinut, että yksi 20 lapsesta Damaskoksen maakunnan maaseutualueilla on vakavasti aliravittu.

Pelastakaa Lasten tänään julkaistussa raportissa todetaan, kuinka ruoan hinnan räjähdysmäinen nousu pahentaa vakavaa ruokapulaa. Peruselintarvikkeiden hinnat ovat monin paikoin jopa kaksinkertaistuneet. Pakolaiset ovat kertoneet, että lasten on ollut pakko tulla toimeen pelkästään linsseillä tai leivällä päiväkausien ajan.

”Se oli hyvin vaarallista minulle ja lapsilleni. Meillä ei ollut ruokaa ja olimme aina nälkäisiä. Olimme hyvin heikossa kunnossa ja päätimme paeta nälän jatkuttua kaksi kuukautta.” (Roula, 1,5-vuotiaan tytön äiti)
”Ruoan hinta kaksinkertaistui kylässäni, eikä meillä ollut varaa syödä ollenkaan. Maito, leipä, kaikki kaksinkertaistui. Lapset olivat hyvin nälkäisiä koko ajan. Ilman ravinteita he myös sairastuivat.” (Jinan, 3-vuotiaan Siban äiti)
”Ruoan puutteen takia lapseni eivät ole kasvaneet normaalisti. He laihtuivat, emmekä voineet tehdä muuta heidän hengissä pitämisekseen.” (Maryam, kahden lapsen äiti)

Sota on murskannut Syyrian talouden. YK arvioi, että lähes seitsemän miljoonaa ihmistä on ajautunut köyhyyteen konfliktin seurauksena. Lisäksi Syyrian maatalous ja infrastruktuuri ovat romahtamassa. Viljan tuotanto on laskenut alle puoleen siitä, mitä se oli ennen sotaa.

Kansainvälisen Pelastakaa Lasten Lähi-idän aluejohtaja Roger Hearn sanoo: ”Maailma on katsonut sivusta, kun syyrialaisia lapsia on ammuttu ja pommitettu. Useat ovat traumatisoituneet sodan kauheuksissa. Konflikti uhkaa lasten elämää. Tuhansia on jo kuollut.”

Hearn toteaa lasten olevan kauhuissaan, nälissään ja yksin taistelujen keskellä. Tämän pitäisi painaa meidän kaikkien omaatuntoa.

”Ymmärrämme, että Syyrian kysymyksestä käydään poliittista keskustelua. Uskomme kuitenkin, että kaikki ovat yksimielisiä siitä, että apua on voitava viedä turvallisesti joka puolelle maata. Viivytykselle tai väittelylle ei ole tilaa: emme saa antaa syyrialaislasten nähdä nälkää”, toteaa Hearn.

Erittäin heikko turvallisuustilanne vaikeuttaa lasten aliravitsemusta koskevien tietojen keräämistä Syyriassa. Tiedossa olevat seikat, kuten ruoan hinnan jatkuva nousu, infrastruktuurin ja ruoantuotannon romahdus sekä ihmisten kertomukset nälästä ovat osoitus syyrialaislasten yhä vaikeammaksi käyvästä kamppailusta ruoasta ja eloonjäämisestä.

Lahjoitukset Pelastakaa Lasten Syyria-operaatioon: www.pelastakaalapset.fi/syyria

Lisätietoja: Antti Toivanen, humanitaarisen avun suunnittelija, 010 843 5202, 050 434 3281, etunimi.sukunimi@pelastakaalapset.fi

Pelastakaa Lapset ry on vuonna 1922 perustettu, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka tukee erityisesti vaikeissa oloissa eläviä lapsia ja pyrkii edistämään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Pelastakaa Lapset on osa Save the Children – järjestöä, joka toimii lasten hyväksi yli 100 maassa. Visionamme on maailma, jossa toteutuu jokaisen lapsen oikeus elämään, suojeluun, kehittymiseen ja osallistumiseen. Tehtävänämme on parantaa sitä tapaa, jolla lapsia kohdellaan sekä saada aikaan välittömiä ja pysyviä parannuksia lasten elämään. Lisätietoa:www.pelastakaalapset.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs