Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ulkomaat » Pelastakaa Lapset: Yli puolet kouluihin kohdistuneista hyökkäyksistä on tapahtunut Syyriassa

Pelastakaa Lapset ry

Pelastakaa Lapset: Yli puolet kouluihin kohdistuneista hyökkäyksistä on tapahtunut Syyriassa

Tiedote.
Julkaistu: 17.09.2015 klo 02:00
Julkaisija: Pelastakaa Lapset ry

Pelastakaa Lasten selvityksen mukaan yli puolet kaikista viimeisten neljän vuoden aikana kouluihin kohdistuneista hyökkäyksistä maailmassa on sattunut Syyriassa. Tämä on syventänyt maan humanitaarista kriisiä, joka on ajanut yli neljä miljoonaa ihmistä pakolaisiksi lähialueen maihin tai eteenpäin Eurooppaan.

Syyriassa kouluja on pommitettu mielivaltaisesti tai muutoin tuhottu esimerkiksi polttamalla tai räjäyttämällä. Aseelliset ryhmittymät ovat miehittäneet kouluja ja myös käyttäneet niitä muun muassa ammusvarastoina tai kidutuskeskuksina. Monet koulut ovat lisäksi lopettaneet toimintansa oppilaisiin tai opettajiin kohdistuneiden uhkausten vuoksi.

Viimeisten neljän vuoden aikana kouluihin on kohdistunut yli 4000 hyökkäystä. Yksistään Pelastakaa Lasten tukemat koulut ovat joutuneet kohteiksi ainakin 51 kertaa viimeisen puolentoista vuoden aikana.

"Lasten koulutusta vastaan hyökätään ja kokonaiselta sukupolvelta evätään tulevaisuus. Kun vanhemmat eivät voi tietää pääsevätkö heidän lapsensa hengissä koulusta kotiin, ei ole ihme, että niin monet perheet pakenevat Eurooppaan. Räikeillä lapsiin ja kouluihin kohdistuneilla hyökkäyksillä on tuhoisat seuraukset alueen rauhan ja hyvinvoinnin edellytyksiin”, toteaa Martha Myers, Pelastakaa Lasten Syyrian maajohtaja.

Kouluvuosi on nyt alkanut Syyriassa, kuten lähes kaikkialla muuallakin maailmassa. Kriisin johdosta oikeus koulunkäyntiin on evätty 2,1 – 2,4 miljoonalta lapselta. Ennen väkivaltaisuuksien puhkeamista koulunkäyntiaste oli Syyriassa maailman korkeimpia lähes jokaisen lapsen ollessa koulussa. Nyt kodeistaan maan sisällä paenneista lapsista vain joka kuudennen arvioidaan olevan koulussa. Alueilla, kuten Aleppossa, joissa käydään jatkuvia taisteluja tai jotka ovat summittaisten ilmapommitusten kohteena, vain noin kuusi prosenttia on ilmoittautunut kouluun. Toistuvien pommitusten vuoksi kouluja suljetaan päivien tai viikkojen ajaksi tai sitten opetusta annetaan maanalaisissa kellareissa.

Tämä kehitys pahentaa konfliktin kierrettä Syyriassa. Koulutus tukee lapsen hyvinvointia ja kehitystä ja antaa nuorille tulonhankintamahdollisuuksia. Koulutus myös vakauttaa yhteiskuntaa ja pienentää todennäköisyyksiä konfliktien puhkeamiseen. Syyriassa nuorten mahdollisuudet vähenevät ja heidät yhä todennäköisemmin värvätään mukaan aseellisiin ryhmittymiin.

Avustusjärjestöjen toimintaa vaikeuttaa se, että lasten koulunkäynnin tukemiseen ei ole osoitettu riittäviä varoja. Humanitaarisessa avussa koulutussektorin rahoitustarpeesta vain hieman yli viidennes on katettu.

Pelastakaa Lapset vetoaa konfliktin osapuoliin, jotta nämä kunnioittaisivat kansainvälisen humanitaarisen oikeuden sääntöjä eivätkä hyökkäisi opettajia, oppilaita ja kouluja vastaan. Järjestö vetoaa myös jälleen avunantajiin, jotta nämä lisäisivät rahoitustaan lasten koulunkäynnin varmistamiseksi vaikeasta tilanteesta huolimatta.

-----

Luvut eri puolilla maailmaa viimeisten neljän vuoden aikana kouluihin kohdistuneista hyökkäyksistä perustuvat Pelastakaa Lasten analysoimiin YK:n pääsihteerin raportteihin lapsista aseellisissa konflikteissa vuodelta 2012, 2013, 2014 ja 2015.

Syyriassa noin 12 miljoonaa ihmistä on humanitaarisen avun tarpeessa. Maan väestöstä 7,6 miljoonaa on maansisäisinä pakolaisina ja lähes neljä miljoonaa on paennut lähialueen maihin ja osa heistä sieltä eteenpäin.

Lisätiedot: Max Holm, tiedottaja, 050 433 1438, max.holm (at) pelastakaalapset.fi

www.pelastakaalapset.fi

Pelastakaa Lapset ry on vuonna 1922 perustettu, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka tukee erityisesti vaikeissa oloissa eläviä lapsia ja pyrkii edistämään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Pelastakaa Lapset on osa Save the Children – järjestöä, joka toimii lasten hyväksi yli 120 maassa. Visionamme on maailma, jossa toteutuu jokaisen lapsen oikeus elämään, suojeluun, kehittymiseen ja osallistumiseen. Tehtävänämme on parantaa sitä tapaa, jolla lapsia kohdellaan sekä saada aikaan välittömiä ja pysyviä parannuksia lasten elämään. Tue työtämme: www.pelastakaalapset.fi/lahjoitustavat, Lisätietoa: www.pelastakaalapset.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs