Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ulkomaat » Noin kolmannes suomalaisista voisi hakeutua terveysturistiksi Viroon

Medicine Estonia

Noin kolmannes suomalaisista voisi hakeutua terveysturistiksi Viroon

Tiedote.
Julkaistu: 07.10.2014 klo 08:00
Julkaisija: Medicine Estonia

Virolaisen terveydenhoitoalan organisaation Medicine Estonian teettämän tutkimuksen mukaan noin kolmannes (30 prosenttia) suomalaisista voisi hakeutua Viroon hoidettavaksi muun matkailun yhteydessä tai varta vasten. Kyselyyn vastanneista noin viidennes (22 prosenttia) on jo käyttänyt terveydenhoitopalveluita Suomen ulkopuolella. Viron terveydenhoidon palveluita on käyttänyt 6 prosenttia suomalaisista.

Erityisesti ne vastaajat, joilla on jo kokemusta Viron terveydenhoitopalveluista, ovat valmiita käyttämään palveluita uudelleen. Jopa 85 prosenttia Viron terveydenhoidon palveluja jo käyttäneistä suomalaisista olisi halukas käyttämään niitä uudelleen. Lähes yhtä moni suosittelisi terveydenhoidon palveluita myös läheisilleen.

– Suomalaisilla saattaa olla ennakkoluuloja virolaisia terveyspalveluja tai virolaislääkäreiden kielitaitoa kohtaan, mutta ne hälvenevät omakohtaisten kokemusten myötä. Tutkimuksen mukaan ne, joilla on kokemusta virolaisista terveydenhoitopalveluista, suhtautuvat niihin kaikkein positiivisimmin. Heidän mielestään Viron terveydenhoidossa on kohtuulliset hinnat, hoitoon pääsee nopeasti ja Virossa ollaan potilaskeskeisempiä kuin Suomessa, kertoo Tiina Mikk, Medicine Estonian kehityspäällikkö.

Hyvä hinta-laatusuhde koetaan tärkeimmäksi syyksi hakeutua hoitoon Viroon kaikkien vastaajien keskuudessa. Kaikista vastaajista tätä mieltä on 66 prosenttia ja Viron terveydenhoitopalveluita jo käyttäneistä 87 prosenttia. Toiseksi tärkein syy on vastaajien mielestä nopea hoitoonpääsy.

Kyselyn vastaajat käyttäisivät Virossa todennäköisimmin hammashoidon, diagnostiikan ja laboratoriotutkimusten, silmätautien hoidon ja kirurgian, terveystarkastusten sekä ortopedian palveluita. Myös kuntoutus ja esteettiset hoidot koetaan mahdollisiksi.

Viron terveydenhoitopalveluja käytetään suunnitellusti

Tutkimuksen mukaan useimmiten suomalaiset käyttävät terveydenhoitopalveluja ulkomailla sairastuttuaan esimerkiksi lomamatkalla, mutta 15 prosenttia suomalaisista on kuitenkin käyttänyt terveyspalveluita ulkomailla myös suunnitellusti.

Virolaisia terveydenhoitopalveluja käytetään sekä vapaa-ajanmatkojen yhteydessä että matkustamalla varta vasten hoidon vuoksi Viroon. Kolmannes Viron terveydenhoitopalveluja jo käyttäneistä vastaajista on käyttänyt niitä suunnitellusti vapaa-ajanmatkansa yhteydessä (34 prosenttia). Lähes yhtä moni (32 prosenttia) ilmoittaa matkustaneensa Viroon varta vasten hoitoa saadakseen.

­– Viro on niin lähellä etenkin Etelä-Suomessa asuvia, että sinne on helppo piipahtaa vaikka lääkärikäyntiä varten. Tutkimuksenkin mukaan suomalaiset käyttävät Viron terveydenhoitopalveluja suunnitellusti. Kun on tarve käydä esimerkiksi silmälääkärissä tai terveystarkastuksessa, Viroon lähdetään sitä varten ja samalla käytetään muitakin palveluja, Mikk sanoo.

Ainoastaan 39 prosenttia suomalaisista tietää EU:n potilasdirektiivistä

Kyselystä selviää, ettei moni suomalainen vielä tunne Suomessa vuoden 2014 alussa voimaan astunutta EU:n potilasdirektiiviä ja sen tarjoamia mahdollisuuksia. Vain 39 prosenttia suomalaisista ilmoittaa tietävänsä direktiivistä, 25 prosenttia kertoo tietävänsä siitä vain osittain ja 36 prosenttia ei tiedä lainkaan asiasta. Potilasdirektiivi oikeuttaa suomalaiset hakemaan Kela-korvausta toisessa EU-maassa saadusta kiireettömästä hoidosta.

– Vain 12 prosenttia niistä suomalaisista, jotka ovat käyttäneet terveydenhoidon palveluita Suomen ulkopuolella, ovat hakeneet Kela-korvausta toisessa EU-maassa saatuun hoitoon. Viron terveyspalveluita käyttäneistä kuitenkin 23 prosenttia oli hakenut korvausta. EU on nyt hoitojen suhteen rajaton, ja jokainen saa itse valita hoitopaikkansa. Tietoisuutta asiasta olisi hyvä lisätä, sillä on suomalaisten ja koko yhteiskunnan etu, että ihmiset saisivat hoitoa nopeasti ja tasokkaasti, Mikk sanoo.

Kela-korvausta hakeneista  89 prosenttia piti sitä joko erittäin tai melko helppona.

Tutkimuksen tilasi Medicine Estonia, joka koordinoi ja edistää Viroon suuntautuvaa terveydenhoitomatkailua. Organisaation toiminta on osittain EU:n rahoittamaa. Tutkimukseen osallistui yli 1100 suomalaista eri puolilta Suomea, ja sen toteutti Success Clinic syyskuussa 2014.

 

Lisätietoja:

Tiina Mikk

Kehityspäällikkö

Medicine Estonia -klusteri

Puhelinnumero: + 372 51 14 174

Sähköposti: tiina.mikk@medicineestonia.eu

 

Medicine Estonia on Viron palvelualayhdistyksen hanke, jota Viron elinkeinoelämän edistämissäätiö (EAS) rahoittaa Euroopan unionin aluekehitysrahastosta. Medicine Estoniassa ovat mukana Viron johtavat ja tunnetuimmat terveydenhoitopalvelujen tarjoajat. Hankkeen budjetti on 630 000 euroa, josta Euroopan unionin aluekehitysrahastosta saatava tuki muodostaa 70 prosenttia. Euroopan aluekehitysrahaston tavoitteena on vahvistaa taloudellista ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta Euroopan unionissa vähentämällä alueellista epätasapainoa.

 

 

 

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs