Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ulkomaat » Nobelin rauhanpalkinto Tunisiaan on hieno mahdollisuus myös nuorille

Nuorisotutkimusseura ry

Nobelin rauhanpalkinto Tunisiaan on hieno mahdollisuus myös nuorille

Tiedote.
Julkaistu: 09.10.2015 klo 16:01
Julkaisija: Nuorisotutkimusseura ry

Suomalainen tutkijaryhmä on ilahtunut 9.10.2015 Nobelin rauhanpalkinnosta Kansallinen vuoropuhelu -yhteenliittymälle. Tutkijat ovet seuranneet Pohjois-Afrikan poliittista tilannetta nuorten näkökulmasta ja pitävät palkintoa lupaavana avauksena jännitteisessä tilanteessa. Se, miten ristiriitaisesti Nobelin palkinto otetaan alueella vastaan ja mikä sen arvostus tulee olemaan, jää toki nähtäväksi.

Tunisian vallankumouksen aikoina nuoret kokivat olevansa ratkaisevassa asemassa kaduilla, mutta sittemmin nuorten mahdollisuudet osallisuuteen ovat huomattavasti kaventuneet. Vuoden 2011 vallankumouksen jälkeen Tunisiassa syntyi lukuisia uusia kansalaisjärjestöjä ja liikkeitä, joissa nuoret ovat keskeinen ikäryhmä, mutta tutkijoiden kohtaamat nuoret puhuvat nuorten kasvavasta turhautumisesta. Vaikka Tunisian demokratiakehitys on ollut suhteellisen rauhanomaista, nuorten kansalaistoiminta on jäänyt valtapolitiikan marginaaliin. Taloudellinen ahdinko ja suuri nuorisotyöttömyys pahentavat tilannetta.

Nyt palkitut järjestöt eivät ole nuorten järjestöjä, mutta palkinto vuoropuhelulle antaa tunnustuksen kansalaisyhteiskunnan moninaisille toimintatavoille. Nuorten omaehtoiselle kansalaistoiminnalle ei toistaiseksi ole annettu riittävästi arvoa eikä resursseja. Vuoropuhelun palkitseminen voi parhaimmillaan johtaa demokratiaprosessin laajentumiseen ja aiempaa vahvempaan sukupolvien väliseen vuoropuheluun.

Sofia Laineen tutkimus sivuaa vuoropuhelun taustoja. Kvartettiin kuuluu suomalaisvaroin rahoitetun Nuorten politiikkakoulun käyneitä toimijoita. Tutkijat toteavat, että Suomen kehitysyhteistyövaroin rahoittama Politiikkakoulu on ollut tärkeä vuoropuhelun kenttä. Palkinto toimii hyvänä esimerkkinä siitä, miten kehitysyhteistyövaroin on avattu mahdollisuuksia erittäin tärkeille rauhanprosesseille, toteaa Sofia Laine.  

Henri Onoderan tutkimus koskee huolestuttavampaa egyptiläisten nuorten tilannetta. Onodera toivoo, että tunnustus rohkaisee aitoihin ja laajapohjaisiin vuoropuheluprosesseihin myös muualla. Naapurimaissa on ollut vastaavia dialogipyrkimyksiä, mutta Tunisiassa onnistumisen mahdollisti kansalaisyhteiskunnan ja puolueiden yhteistoiminta. 

 

Nuoret ja poliittisuus nyky-Afrikassa on Helsingin yliopiston ja Nuorisotutkimusverkoston tutkimuskonsortio, jota rahoittaa Suomen Akatemia ja Ulkoministeriö.  Hanketta johtavat professori Elina Oinas (Svenska Social- och kommunalhögskolan, HY) ja tutkimusjohtaja Leena Suurpää (Nuorisotutkimusverkosto).

 

Lisätietoja:

Sofia Laine, p. 050 583 0019, sofia.laine@nuorisotutkimus.fi

Henri Onodera, p. 050 318 5675, henri.onodera@helsinki.fi

Nuorisotutkimusseura ry on tieteellinen seura, joka edistää nuorisotutkimusta Suomessa ja kansainvälisesti. Nuorisotutkimusverkosto on seuran osana toimiva tutkijayhteisö, joka tuottaa monitieteistä akateemista tutkimusta sekä vaikuttaa tutkimuksillaan yhteiskuntapolitiikkaan ja nuorisotyön kehittämiseen. Nuorisotutkimusseuran julkaisusarjassa julkaistaan niin akateemista kuin soveltavaakin tutkimusta sekä yhteiskunnallisia puheenvuoroja. Seura julkaisee neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Nuorisotutkimus-lehteä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs