Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ulkomaat » Kyrkans Utlandshjälp varnar: Den allvarliga humanitära krisen i Västafrika blir i skuggan av läget i Nordafrika

Kyrkans Utlandshjälp

Kyrkans Utlandshjälp varnar: Den allvarliga humanitära krisen i Västafrika blir i skuggan av läget i Nordafrika

Tiedote.
Julkaistu: 07.03.2011 klo 12:40
Julkaisija: Kyrkans Utlandshjälp

Antalet flyktingar från Elfenbenskusten i Liberia har under den senaste veckan stigit kraftigt efter att Elfenbenskustens politiska återvändsgränd övergått i beväpnade strider.

”Vi befarar att det här mänskliga lidandet blir helt i skymundan när hela världen följer med läget i Nordafrika”, säger Päivi Muma, Kyrkans Utlandshjälps regionalrepresentant för Västafrika placerad i Monrovia i Liberia. ”Människornas situation i gränsområdet är verkligen svår. Det råder brist på allt: mat, skydd, vatten.”

Man uppskattar att det finns cirka 70 000 flyktingar i Liberia och antalet stiger hela tiden. FN uppskattade tidigare i år att antalet flyktingar i värsta fall kan stiga till 100 000 i slutet av april. Nu ser siffran ut att nås mycket tidigare.

Flyktingarna har slagit sig ner i gränsområdet på Liberias sida, där det inte ens finns rent vatten, hälsovårdstjänster eller skolor för lokalbefolkningen. Malaria, diarré och luftvägsinfektioner sprids snabbt bland flyktingarna, av vilka merparten, cirka 60 procent, är barn och unga under 18 år.

Kyrkans Utlandshjälp har hjälpt flyktingarna och byarnas ursprungliga invånare sedan början av januari.

”Vi var först tvungna att reparera vägen för att sedan kunna få fram hjälp”, berättar Muma.

Barnmorskor och sjukvårdare till hälsoklinikerna

Nu utvidgar Utlandshjälpen sitt hjälpprogram och ansöker om finansiering också via sitt internationella nätverk, ACT-alliansen. Biståndsuppropet, som publicerades på fredagen, har som mål att gräva och reparera brunnar, dela ut basförnödenheter och mediciner samt trygga tillgången på hälsovårdstjänster.

”Vi samarbetar med en lokal organisation som har lång erfarenhet av i synnerhet hälsovård och som har egna kliniker i Nimbaområdet. Till dem kommer man att anställa fler barnmorskor, sjukskötare och personer som sköter vaccinering”.

Päivi Muma är själv utbildad sjukskötare och under veckoslutet arbetade hon på en lokal klinik i Buutuo nära gränsen tillsammans med två finländska kollegor.

Utöver materiellt stöd stöder Utlandshjälpen också flyktingarna att orka mentalt genom att arbeta med metoder för psykosocialt stöd. Man strävar också efter att skydda barn och vuxna för att bli utnyttjade. Personer som blivit utnyttjade får professionell hjälp och rättslig hjälp.

Utrikesministeriet har beviljat Kyrkans Utlandshjälp 300 000 euro till nödhjälpen i Liberia och Utlandshjälpen har för samma ändamål beviljat 100 000 euro ur sin egen katastroffond. Hjälpprogrammet på ett år har en helhetsbudget på 1,2 miljoner euro.

Man kan hjälpa Elfenbenskustens flyktingar i Liberia genom att ge en gåva till konto Nordea157230-500504, referensnummer 9865.

Mer information:
Regionalrepresentant för Västafrika Päivi Muma, Monrovia, tfn 231 614 0571
Koordinator för humanitärt bistånd Merja Luukkanen, tfn 0400 583 386

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs