Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ulkomaat » Kyrkans Utlandshjälp: Tilläggsstöd till klinik i Pakistan

Kyrkans Utlandshjälp

Kyrkans Utlandshjälp: Tilläggsstöd till klinik i Pakistan

Tiedote.
Julkaistu: 31.01.2011 klo 13:53
Julkaisija: Kyrkans Utlandshjälp

Kyrkans Utlandshjälp har beviljat ett tilläggsstöd på 230 000 euro till Pakistan. Stödet möjliggör verksamheten vid en permanent hälsoklinik i området Kohistan i norra Pakistan. Kohistans också från tidigare knappa hälsovårdstjänster drabbades hårt av översvämningarna i fjol.

Med stödet repareras hälsostationen så att den kan tas i användning och man stöder dess verksamhet i åtta månader. Hälsostationen ger bashälsovård, vaccineringar, mödravård och hälsorådgivning, delar ut mediciner och ger rådgivning i familjeplanering. Kliniken betjänar cirka hundra människor dagligen.

Kyrkans Utlandshjälp har tidigare bistått rörliga kliniker i Kohistan och deras verksamhet fortsätter. Kohistan är ett avlägset bergsområde som just nu lider av en sträng vinter. Snö och minusgrader ökar insjukningsrisken bland många familjer som bor i bristfälliga hus.

”Befolkningens hälsotillstånd är dåligt och hälsovårdstjänsterna knappa.  Regeringens hälsomyndigheter har i flera omgångar vädjat till biståndsorganisationer för att få stöd med att ordna hälsovårdstjänster uttryckligen i Kohistan.  Läget är allra svårast för kvinnor och barn”, säger Mikko Häkkinen som arbetade som hälsovårdsexpert på översvämningsområdet i Pakistan hösten 2010.

”Jag anser att hälsorådgivningen är särskilt viktig. I Kohistan är invånarnas utbildningsnivå är låg, endast en liten andel av befolkningen kan till exempel läsa. Människorna vet inte hur man skyddar sig mot sjukdomar eller tar hand om ett sjukt barn. Också vaccineringen är viktig. Hälsostationen möjliggör att i synnerhet barnen kan vaccineras mot smittosamma sjukdomar.”

Av Kyrkans Utlandshjälps tilläggstöd är 193 000 insamlingsmedel och 37 000 utrikesministeriets stöd som beviljats tidigare. Kyrkans Utlandshjälps insamling till förmån för översvämningsoffren i Pakistan har inbringat sammanlagt 456 000 euro. Utrikesministeriet har beviljat 400 000 euro till Pakistan via Kyrkans Utlandshjälp.

Mer information:

koordinator för humanitärt bistånd Merja Luukkanen, tfn 0400 583 386

Kyrkans Utlandshjälp är Finlands största organisation inom utvecklingssamarbete och näst störst inom humanitär hjälp. www.kyrkansutlandshjalp.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs