Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ulkomaat » Kyrkans Utlandshjälp och Finska Missionssällskapet vädjar till församlingarnas beslutsfattare att behålla budgetanslagen

Finska Missionssällskapet

Kyrkans Utlandshjälp och Finska Missionssällskapet vädjar till församlingarnas beslutsfattare att behålla budgetanslagen

Pressmeddelande.
Publicerad: 16.06.2015 kl. 09:35
Utgivare: Finska Missionssällskapet

Kyrkans Utlandshjälp och Finska Missionssällskapet vädjar tillsammans till församlingarna att behålla budgetanslagen för det internationella arbetet. 

I ett brev undertecknat av verksamhetsledarna Seppo Rissanen och Jouni Hemberg uppmanar man församlingarnas beslutsfattare att aktivt delta i samhällsdiskussionen, speciellt med statliga beslutsfattare, kring planerna på att skära ner bidragen till utvecklingssamarbetet.  

Kyrkans Utlandshjälp och Finska Missionssällskapet är bekymrade över att Finland som givarland i internationell jämförelse sjunker till en sådan kategori att möjligheterna att påverka minskar. Under många år har syftet varit att öka utvecklingssamarbetets del av bruttonationalprodukten till 0,7 %, en nivå som de övriga nordiska länderna redan överskridit, men nu ser det ut som om Finlands andel kommer att minskas till 0,3 %.

Nedskärningarna blir sammanlagt 300 miljoner euro. De budgeterade biståndsmedlen är nu ca 800 miljoner euro, av vilka 114 miljoner euro reserverats för medborgarorganisationsers biståndsarbete och 100 miljoner för humanitär hjälp. Enligt preliminära uppgifter skärs upp till 40 % av medborgarorganisationernas understöd. För Kyrkans Utlandshjälps och Finska Missionssällskapets del innebär det att flera projekt och samarbetsavtal måste läggas ner.

Nedskärningarna tillämpas fullt ut redan år 2016. En så snabb nedskärning kommer som en chock för dem som tar emot hjälpen.

”Kyrkans inhemska och internationella arbete kan man fortsättningsvis vara mycket stolt över. I den nyligen publicerade ”Results on the ground”, en studie av utvecklingsbistånd, konstaterar Ritva Reinikka, som gjort studien, att utvecklingsbiståndet har bidragit till hållbara förändringar och har eliminerat fattigdom på många håll”, konstaterar man i brevet till församlingarna. 

 

Mer info:

Iiris Kivimäki, Finska Missionssällskapet, tfn. 050 582 6396

Asta Turtiainen, Kyrkans Utlandshjälp, tfn. 050 566 6278

 

 

 

Finska Missionssällskapet verkar för mänskliga rättigheter och utrotar fattigdom i 30 länder, tillsammans med lokala samarbetskyrkor och partnerorganisationer. Finska Missionssällskapet grundades 1859 och är en av den evangelisk-lutherska kyrkan i Finlands missionsorganisationer. Sällskapet är utrikesministeriets partnerorganisation och en av de största aktörerna för utvecklingssamarbete i Finland. www.finskamissionssällskapet.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs