Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ulkomaat » Kvinnobanken utvidgar verksamheten till påverkansarbete

Kirkon Ulkomaanapu

Kvinnobanken utvidgar verksamheten till påverkansarbete

Pressmeddelande.
Publicerad: 08.03.2012 kl. 09:28
Utgivare: Kirkon Ulkomaanapu

Kvinnobanken, som stöder förutsättningarna för kvinnors utkomst i utvecklingsländerna, utvidgar sin verksamhet till politiskt påverkansarbete. Ett nytt projekt i Nepal främjar förverkligandet av kvinnors rättigheter, i synnerhet när det gäller markanvändning och lokalförvaltning.

Projektet har som mål att väcka offentlig diskussion i Nepal om kvinnors rättigheter och öka dialogen mellan beslutsfattarna och kvinnorna i Nepal. I anslutning till projektet organiserar Kvinnobanken en påverkansresa till Nepal i mars 2012.

Med på resan är bland annat riksdagsledamöterna Jan Vapaavuori, Jani Toivola, Pirkko Mattila och Tuomo Puumala, Finnair OYJ:s kommunikationsdirektör Arja Suominen samt Tarja Kantola som är medlem i Kyrkans Utlandshjälps stiftelses styrelse. Resenärerna träffar  representanter för olika ministerier, politiska beslutsfattare samt representanter för lokala och internationella organisationer som arbetar i Nepal.

Att de ekonomiska rättigheterna förverkligas är ett livsvillkor för att kvinnornas ställning ska förbättras på ett bestående sätt. Även om kvinnornas ekonomiska och sociala rättigheter har börjat omfattas av lagstiftningen i Nepal så förverkligas inte lagens bokstav och anda i praktiken. Det finns stora brister  på kunskap och förståelse särskilt inom lokal- men också inom statsförvaltningen, vilket leder till en brokig tolkning av lagar.

Kvinnobankens vanligaste stödformer är bybankernas smålån och yrkesutbildning. Att kvinnornas administarativa och juridiska rättigheter förverkligas är en livsviktig förutsättning för dessa.

Kvinnobanken växer i Finland

Kvinnobankens verksamhet utvidgades år 2011 på många olika fronter såväl ute i världen som i hemlandet. I Finland fördubblades antalet månadsgivare och nio nya lokalceller för medelanskaffning grundades. Sammanlagt fick Kvinnobanken in över 1,1 miljoner euro år 2011.

Vid årets slut hade Kvinnobanken 1 197 aktieägare och 2 082 månadsgivare. Kvinnobanken har verksamhet på 26 orter. På många av dem finns både en lokalcell och olika mindre celler. Lokalceller med verksamhet på svenska finns i Helsingfors, Jakobstad, Närpes-Kristinestad, Raseborg, Terjärv, Vasa och på Åland.

Kvinnobanken stöder projekt i sammanlagt 12 länder. År 2011 inleddes verksamhet i Angola, Guatemala, Haiti, Kosovo och i palestinska områden. Projektarbetet fortsatte i Kambodja, Liberia, Nepal, Peru, Uganda, Sierra Leone och i Demokratiska republiken Kongo.

Kvinnobanken samlar in medel för att utveckla kvinnors företagsamhet och utkomst i utvecklingsländerna. Kvinnobankens fond administreras av Kyrkans Utlandshjälp.

Mer information:

Kyrkans Utlandshjälps direktor Antti Pentikäinen, tfn 040 531 3514
Kvinnobankens kommunikations- och marknadsföringsgrupp, Hanna Kallio tfn 050 376 1285
Finnair Oyj, kommunikationsdirektör Arja Suominen, tfn 0500 402 698
Riksdagsledamot Jani Toivola, p. 050 512 0516

Kirkon Ulkomaanapu on Suomen suurin kehitysyhteistyöjärjestö ja toiseksi suurin katastrofiavun antaja. Se kuuluu kirkollisten avustusjärjestöjen kansainväliseen kattojärjestöön ACT-allianssiin.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs