Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ulkomaat » Kouluruokaa Haitiin

Kirkon Ulkomaanapu

Kouluruokaa Haitiin

Tiedote.
Julkaistu: 10.08.2011 klo 11:41
Julkaisija: Kirkon Ulkomaanapu

Kirkon Ulkomaanapu aloittaa syyskuussa 365 000 euron kouluruokaohjelman Haitissa. Noin 7 000 lasta saa lämpimän koululounaan lukuvuoden ajan.

”Monet lapset eivät ole aamulla koulun tullessaan saaneet vielä mitään syödäkseen. Heidän on vaikea keskittyä opiskeluun,” kertoo Haitin maaedustaja David Korpela Kirkon Ulkomaanavusta. ”Täällä ei ole itsestään selvää, että lapsi saa joka päivä edes yhtä ateriaa.”

Yksi keino auttaa perheitä riittävän ravinnon saannissa on tarjota lapsille ruokaa kouluissa. Kirkon Ulkomaanapu aloittaa syksyllä koulujen alkaessa kouluruokaohjelman 35 koulussa. Näin taataan, että 7 000 koululaista saa ainakin yhden kunnollisen aterian päivässä. Jokainen oppilas saa päivittäin riisiä, papukastiketta ja vihanneksia. Kouluruokaloille jaetaan myös ruokaöljyä ja suolaa.

YK on arvioinut, että noin kolme miljoonaa ihmistä kärsii ruoanpuutteesta Haitissa. Syynä ovat muun muassa ruoan korkeat, edelleen nousussa olevat hinnat, sekä viimesyksyisten myrskyjen aiheuttamat tulvat, jotka vahingoittivat satoja. Maaseutua uhkaa myös kolera, uusia paikallisia koleraepidemioita raportoidaan edelleen syrjäisillä alueilla.

”Ilmainen kouluruoka kannustaa vanhempia lähettämään lapsensa kouluun. Se lisää lasten koulunkäyntiä ja parantaa läsnäolotilastoja”, kertoo Korpela.

Ennen tammikuun 2010 maanjäristystä vain noin 50 prosenttia haitilaislapsista kävi koulua. Järistyksen jälkeen luku on tippunut entisestään. Suuri osa kouluista tuhoutui, erityisesti Gressierin ja Léogânen alueilla, joilla tuhot olivat suurimmat. Ohjelmaan on valittu erityisesti syrjäisiä kouluja vuoristoalueilla. Perheet ponnistelevat edelleen jälleenrakentaakseen kotinsa, ja lapset ovat hyvin haavoittuvassa asemassa.

”Haitin toukokuussa virkavalansa vannoneen presidentin Michel Martellyn tavoitteena on, että seuraavan viiden vuoden aikana kaikki lapset saadaan koulunpenkille, me yritämme tehdä oman osamme”, sanoo Korpela.

Juuri Gressierin ja Léogânen alueilla Kirkon Ulkomaanapu rakentaa pysyviä koulurakennuksia, joista ensimmäiset otetaan käyttöön syyskuussa, kun koulut avaavat lomien jälkeen ovensa. Myös koulukeittiöt aloittavat silloin toimintansa.

Kouluruokaohjelman toteuttaa Kirkon Ulkomaanapu yhdessä Haitin episkopaalisen kirkon ja kanadalaisen Primate´s World Relief and Development Fundin PWRDF:n kanssa, joka rahoittaa 90 prosenttia noin 365 000 euroa maksavasta ohjelmasta. Loppurahoitus tulee Ulkomaanavulta.

Lisätietoja:
David Korpela, Haitin alue-edustaja, Kirkon Ulkomaanapu, puh. 050 413 5430 (Suomessa)
Risto Ihalainen, humanitaarisen avun kenttäkoordinaattori, Kirkon Ulkomaanapu, puh. + 509 3701 2165 (Haitissa, aikaero -8 h)

Juttu on käytettävissä vapaasti. Kuvia Haitin kouluista saa Kirkon Ulkomaanavusta minna.elo@kirkonulkomaanapu.fi.

Kirkon Ulkomaanapu on Suomen suurin kehitysyhteistyöjärjestö ja toiseksi suurin katastrofiavun antaja.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs