Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ulkomaat » Kirkot tuomitsevat Etelä-Sudanin väkivaltaisuudet

Kirkon Ulkomaanapu

Kirkot tuomitsevat Etelä-Sudanin väkivaltaisuudet

Tiedote.
Julkaistu: 27.12.2013 klo 14:48
Julkaisija: Kirkon Ulkomaanapu

Etelä-Sudan on sisällissodan partaalla. Maan tilanne huononi joulunpyhien aikana. Juban kaupungista joulukuun puolessa välissä alkaneet väkivaltaisuudet ovat levinneet eri puolille maailman nuorinta valtiota.

YK:n pakolaisjärjestön mukaan viidessä Etelä-Sudanin kymmenestä osavaltiosta on väkivaltaisuuksia ja noin 80 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan. He etsivät turvaa maassa olevista YK:n tukikohdista ja kirkoista.

Sudanin kirkkojohtajat ja kirkollisten avustusjärjestöjen kansainvälinen kattojärjestö ACT-allianssi ovat tuominneet väkivaltaisuudet ja kehottaneet maan johtoa neuvottelupöytään sekä takaamaan siviilien turvallisuuden. Kirkon Ulkomaanapu on pyytänyt ekumeenisen rauhanlähettilään, kenialaisen Samuel Kobian neuvottelemaan Etelä-Sudanin johdon kanssa, mutta Kobia ei ole vielä päässyt maahan.

"Kobia on jo auttanut kirkollisia johtajia muodostamaan yhteisen rintaman, joka on heimojen välisen sovinnon saamiselle tärkeää", sanoo Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen.

Väkivaltaisuudet sekä vaikeuttavat avustustyötä maassa että lisäävät humanitaarisen avun tarvetta. Puhdas vesi ja sanitaatio sekä terveydenhuolto – erityisesti koleraepidemian ehkäiseminen – ovat nyt avainasemassa.

Avustusjärjestöt ovat joutuneet evakuoimaan työntekijöitään ulos maasta. Avustusjärjestöjen autoja on tulitettu.

"YK:n tukikohtien lisäksi ihmiset ovat hakeneet suojaa myös kirkoista. Kirkkojen johtajat ovat pystyneet hillitsemään väkivaltaisuuksia paikallisesti, mutta niillä on pulaa avustustarvikkeista", Pentikäinen kertoo tilanteesta.
Hänen mukaansa Ulkomaanapu tulee jatkossa sovinnon vahvistamisen lisäksi keskittymään juuri paikallisten kirkkojen avustustyön tukemiseen.

"Pelkään, että tästä tulee pitkä konflikti. Osapuolet eivät selvästi vielä myönnä miten vaaralliselle tielle ovat lähteneet ja koston kierteet ovat aina tuhoisia."

Sudanin 21 vuotta kestänyt sisällissota päättyi vuonna 2005. Etelä-Sudan itsenäistyi vuonna 2011.

Lisätietoja: Antti Pentikäinen, Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja, p. 040 5313514

Kirkon Ulkomaanapu on Suomen suurin kehitysyhteistyöjärjestö ja toiseksi suurin katastrofiavun antaja. Se kuuluu kirkollisten avustusjärjestöjen kansainväliseen kattojärjestöön ACT-allianssiin.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs