Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ulkomaat » Kirkon Ulkomaanavun ekokoulu avattiin Haitissa

Kirkon Ulkomaanapu

Kirkon Ulkomaanavun ekokoulu avattiin Haitissa

Tiedote.
Julkaistu: 26.09.2011 klo 12:42
Julkaisija: Kirkon Ulkomaanapu

Huom! Tässä versiossa toimivat kuvalinkit!

Port-au-Prince, 24. syyskuuta,2011
Thomas Ekelund

Ekokoulu on ympäristöystävällinen, maanjäristyksen ja hurrikaanin kestävä ja saa energiansa aurinkopaneeleista. Sunnuntaina avattiin ensimmäinen pysyvä Kirkon Ulkomaanavun rakentama koulu Haitissa.

Lähes tuhat ihmistä Léogânen kaupungista, mukaan lukien hallituksen edustajat, yhteisöjen johtajat, oppilaat ja opettajat olivat kokoontuneet sunnuntaiaamuna Saint Matthieun koulun virallisiin avajaisiin. Saint Matthieun koulu, joka sijaitsee muutama kymmenen kilometriä länteen Port-au-Princestä, on arkkitehti Matti Kuittisen piirtämän koulun ensimmäinen protyyppi. Sen on rakentanut Kirkon Ulkomaanapu yhdessä ACT -allianssin ja Canadian Engineering Companyn kanssa.

Haitin opetusministeriön johtaja Pierre Michel Laguerre on hyvin kiitollinen.

– Olen hyvin vaikuttunut koulun korkeasta laadusta ja ideasta rakennuksen takana. Minulla on myös suuret odotukset. Meidän täytyy jatkaa koulujärjestelmän kehittämistä ja Saint Matthieun koulu on ensimmäinen askel.

Jätettä kierrätetään

Matti Kuittinen lähestyi Kirkon Ulkomaanapua idealla koulujen jälleenrakentamisesta sen jälkeen, kun valtava maanjäristys oli iskenyt Haitin niemimaalle tammikuussa 2010. Oppilaille piti luoda turvallinen opiskeluympäristö, rakennuksen hiilijalanjäljen tuli olla pieni ja sen tuli olla ympäristön kannalta kestävä.

Seitsemän luokkahuoneen koulu 350 oppilaalle ja 18 opettajalle, yhteisötila, keittiö ja käymälät näyttävät tavalliselta koululta. Mutta sisältäpäin kaikki on erilaista. Seinät on tehty rakennusmurskasta, jota on saatu lähistön maanjäristyksessä sortuneista rakennuksista. Biokäymälät palvelevat koulua ja yhteisöä sekä tuottavat koulukeittiön helloille biokaasua. Aurinkopaneeleista saadaan energiaa valaistukseen ja tietokoneita varten.

Maanjäristyksen kestävä

Jälleenrakennusarkkitehtuuri on melko uusi ala ja kaikki piti tehdä alusta alkaen. Saint Matthieun koulun rakentaminen alkoi kolmen luokkahuoneen pilottina kesäkuussa 2010.

– Haitissa ei ole omia rakennusstandardeja, ja ainoat hyväksytyt ovat kanadalaiset standardit. Mutta Kanadassa ei ole maanjäristyksiä eikä hurrikaaneja. Meidän piti soveltaa kanadalaisia standardeja Haitin ympäristöön sopiviksi käyttämällä olemassa olevaa tietoa Haitin maanjäristyksistä ja hurrikaaneista viimeisen sadan vuoden ajalta, sanoo Sari Kaipainen, Kirkon Ulkomaanavun arkkitehti Haitissa.

Vuoden 2010 maanjäristys kirjaimellisesti repi alas 65–70 prosenttia Haitin kouluista jättäen jälkeensä vain murskaa ja kiviä.

– Hurrikaanin varalta rakennus täytyy suunnitella niin, että paino jakaantuu tasaisesti, jotta varmistetaan, että rakenteet eivät murru tai putoa. Maanjäristyksen varalta täytyy varmistaa, että rakennuksella on tietyt murtumispisteet, jotta seinät ja katto eivät putoa rakennuksen sisään. Laskelmat täytyy tehdä joka kulmasta.

Yhteisö mukana rakentamassa

Kirkon Ulkomaanapu ja Matti Kuittinen varmistivat, että paikallinen yhteisö oli osallisena koko prosessissa.

– Léogânen ja Matthieun asukkaat ovat itse asiassa rakentaneet itse oman koulunsa, sanoo David Korpela, Kirkon Ulkomaanavun Haitin maajohtaja. Vanhempainyhdistykset, oppilaat ja opettajat ovat osallistuneet hankkeeseen ensimmäisistä piirustuksista itse rakentamiseen saakka.

Kuvatekstit:
Lokakuun kolmantena St. Matthieun vasta avatussa koulussa aloittavat tytöt Jean Pierre Joseffe ja Nestor Charmaine pitivät puheen koulun avajaisissa sunnuntaina 25. syyskuuta.

350 oppilaan St. Matthieun koulu saa energiansa oman käymälän biokaasusta ja aurinkopaneeleista. Koulun rakentamiseen osallistui koko yhteisö.

Lisätietoja:
David Korpela, maajohtaja, Haiti, Kirkon Ulkomaanapu, p. +509 39005920 (Huom! Aikaero -8 h)
Jouni Hemberg, kansainvälisen työn johtaja, Kirkon Ulkomaanapu, p. 050 3259579

Kuvat: Ben Depp/Kirkon Ulkomaanapu
Teksti: Thomas Ekelund (freelance-toimittaja Haitissa ja Keski-Amerikassa)

Tausta/kainaloartikkeli koulujen merkityksestä katastrofeissa:

Koulu auttaa lasta selviytymään katastrofista

Katastrofit koskettavat vuosittain kymmeniä miljoonia lapsia. Koulunkäynti keskeytyy, perusturvallisuus järkkyy. Koulujen rooli katastrofissa on tärkeä lasten fyysiseksi suojelemiseksi, psykososiaalisen tuen antajina sekä kehityksen ja oppimisen kannalta.

”Lasten toipumisen ja lastensuojelun kannalta koulujen käynnistäminen mahdollisimman nopeasti katastrofin jälkeen on tärkeää. Päivärytmi, aikuisen tuki ja tavalliset arkiset asiat, kuten pallon potkiminen välitunnilla, auttavat lasta selviytymään eteenpäin”, kertoo Alexia Bililies, Kirkon Ulkomaanavusta. Hän kehittää Ulkomaanavussa työtä liittyen koulutukseen katastrofeissa. 

Itä-Afrikassa kuivuus ja nälkä pakottavat perheet kävelemään päiväkausia pakolaisleireille, Pakistanissa tulvii, Kongossa perheet pakenevat konflikteja. Yhteistä katastrofeille on, että haavoittuvimmassa asemassa ovat lapset.

Mutta eivätkö koulu ja oppivelvollisuus voi odottaa, eikö olisi tärkeintä keskittyä ruokaan, veteen ja suojan järjestämiseen ensin?

Heti katastrofin jälkeen fyysinen ympäristö on usein lapsille vaarallinen esimerkiksi rakennusten sortumisvaaran vuoksi. Myös lasten hyväksikäytön mahdollisuus kasvaa epävakaassa tilanteessa. Väliaikaisessa koulussa tai lapsille tarkoitetussa turvallisessa tilassa lapset ovat paremmassa turvassa kuin kaduilla leikkiessä.

”Se, että lapset voi jättää turvalliseen paikkaan, on myös vanhemmille tärkeää. Näin he voivat seistä erilaisissa jonoissa saadakseen perheelle vettä, ruokaa ja perustarvikkeita sekä keskittyä elämän uudelleen rakentamiseen”, sanoo Bililies.

Tukea traumojen käsittelyyn

Esimerkiksi Itä-Afrikassa viikkojen vaelluksella kohti pakolaisleiriä lapset ovat nähneet kaikenlaista ja saattaneet menettää perheenjäseniään. Opettaja tai muu koulutettu henkilö voi tarjoa psykososiaalista tukea ja ohjata apua tarvitsevan lapsen eteenpäin. Usein jo leikkiminen ja kokemusten purkaminen piirtämällä tai puhumalla riittää.

Yksi tärkeä syy koulujen mahdollisimman pikaiseen avaamiseen on se, että katastrofista kärsivät itse pitävät sitä yhtenä tärkeimmistä asioista, kun heidän tarpeitaan kartoitetaan.

”Lisäksi on todettu, että mitä kauemmin koulunkäynnin aloittamiseen kuluu aikaa, sitä todennäköisempää on, ettei lapsi enää palaa lainkaan kouluun”, lisää Bililies.

Kirkon Ulkomaanapu on Haitin maanjäristyksen jälkeen keskittynyt koulujen jälleenrakennukseen. Tähän mennessä työ on mahdollistanut yli 20 000 lapsen paluun kouluun. Ulkomaanapu on myös muun muassa kouluttanut opettajia psykososiaalisen tuen antamiseen. Ulkomaanavulla on koululaisten psykososiaaliseen tukeen keskittyvä ohjelma myös palestiinalaisalueilla Gazassa.

Lisätietoja
Minna Peltola, koulutus katastrofeissa -asiantuntija, Kirkon Ulkomaanapu, p. 040 739 5612

Liitetiedostot

Kirkon Ulkomaanapu on Suomen suurin kehitysyhteistyöjärjestö ja toiseksi suurin katastrofiavun antaja.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs