Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ulkomaat » Kansainvälisten vierailuiden kevät Lappeenrannan kaupunginteatterissa

Lappeenrannan kaupunki

Kansainvälisten vierailuiden kevät Lappeenrannan kaupunginteatterissa

Tiedote.
Julkaistu: 07.01.2015 klo 08:00
Julkaisija: Lappeenrannan kaupunki

(linkit kuviin tiedotteen lopussa)

Lappeenrannan kaupunginteatteri marssii kohti uutta teatteritaloaan rohkeasti kansainvälisissä kengissä. Viimeinen kevät 2015 nykyisissä kaupunginteatterin tiloissa tuo näyttämöille kaksi ensi-iltaa, joiden tuotannoissa työskentelee ulkomaalaisia vierailijoita. Lisäksi kaupunginteatterin suomenkielinen monologi Sad Songs from the Heart of Europe vierailee Pietarissa.

Maaliskuussa nähdään, millaisen teatteritarinan georgialainen Avto Varsimashvili rakentaa Dostojevskin Lempeä luonne -novellin ympärille. Dostojevski.fi -nimen saanut ohjaus kuvaa mitä voi tapahtua, kun liiallinen, itsekäs omistushaluisuus alkaa muokata parisuhdetta. Miehen roolin näyttelee Sami Lanki ja naisen Liisa Sofia Pöntinen. Ensi-ilta on Veeran kammarissa torstaina 5.3.2015. Varsimashvili tunnetaan vaativan venäläistyyppisen ohjaajakoulukunnan kasvattina, jonka töitä on nähty ja palkittu useilla kansainvälisillä festivaaleilla.

Huhtikuun alussa Lappeenrannan kaupunginteatteri vierailee ensimmäisenä suomalaisena teatterina pietarilaisen Dostojevski-museon näyttämöllä. Sad Songs -monologivierailun yhteistyökumppaneina ovat Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) koordinoima Savotta-Zavod-teatteriyhteistyöhanke ja Suomen Pietarin instituutti. Esitysten lisäksi instituutti ja Lappeenrannan kaupunginteatteri järjestävät taiteilijatapaamisen venäläisten teatterintekijöiden kanssa.

Jukola-salin viimeisen teatteriesityksen tarjoaa pietarilaislähtöinen Semjon Aleksandrovski. Näytelmä short-term on aikuisen lapsen ja hänen muistihäiriöistä kärsivän isänsä lyhyt keskustelu. Aihe on kaikille tuttu, mutta Aleksandrovskin ohjausnäkökulma tuo siihen uuden ulottuvuuden. Esityksiä on vain kahdeksan kappaletta kolmen päivän aikana 21.−23.5.2015.

Lappeenrannan toukokuinen ohjaus on toinen ensi-ilta, jonka jälkeen tuotanto toteutetaan Tallinnassa uudella Vabalava-näyttämöllä. Short-termin ensi-ilta nähtiin Valko-Venäjän Minskissä Teart-festivaalilla vuonna 2013. Aleksandrovskin viimeaikaiset työt muun muassa maineikkaassa moskovalaisessa Taganka-teatterissa on huomioitu ympäri Eurooppaa.

Teatterinjohtaja Jari Juutisen mukaan parin viime vuoden aikaiset tapahtumat ovat luontevasti saatelleet Lappeenrannan kaupunginteatterin kansainväliseen kevääseen.

−Toukokuussa 2013 georgialainen Liberty-teatteri vieraili Mustan ja Valkoisen teatterifestivaalilla ja esiintyi Jukola-salissa. Ohjaaja Avto Varsimashvilin asenne ja tyyli miellyttivät. Samoihin aikoihin TINFOn hallinnoiman suomalais-venäläisen Savotta-yhteistyön kautta tutustuin Semjon Aleksandrovskiin ja viehätyin hänen uudentyyppisestä teatteriajattelustaan.

Viime vuonna Juutinen vieraili Georgiassa kaksi kertaa. Ensin hän ohjasi Julia, Julia -näytelmänsä helmi−maaliskuussa Tbilisissä. Syksyllä hän vei kaupunginteatterin Sad Songs -esityksen georgialaiselle festivaalille.

−Kansainväliset kontaktit ja yhteistyökuviot syntyvät vain henkilökohtaisten kohtaamisten ja yhteisesti jaettujen kokemusten kautta, sanoo Juutinen. − Taiteelliset näkemykset voivat erota toisistaan, mutta keskinäistä luottamusta pitää löytyä.

Tiiviin kevätohjelmiston täydentävät Jukola-salin ensi-illat: Leo Suomelan kirjoittama Mannerheim ja kettujen sota sekä Roald Dahlin klassikkoseikkailu Iso kiltti jättiläinen. Veeran kammarin tuoreet tuotannot ovat Dalton Trumbon Sotilaspoika ja Franz Kafkan Oikeusjuttu. Kellaritilan valtaa Juutisen sovitus Woyzeckista: W – kuoliaaksi kiusattu. Yli kauden ohjelmistossa jatkavat Neljäs tie eli Suomen tasavallan nousu ja tuho sekä Sad Songs from the Heart of Europe, jonka viimeiset neljä esitystä nähdään Lappeenrannan kaupunginteatterissa keväällä 2015.


Lisätietoja:

Lappeenrannan kaupunginteatteri
Teatterinjohtaja Jari Juutinen, puh. 040 3562 366
jari.juutinen@lappeenranta.fi

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO)
Kansainvälisten asioiden päällikkö Jukka Hyde Hytti, puh. 050 3590 861
jukka.hytti@tinfo.fi

Liitetiedostot

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 73 000 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä. www.lappeenranta.fi

 

 

 

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs