Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ulkomaat » Kansainvälinen SOS-lapsikyläjärjestö: sijaishuollossa olevien lasten oikeuksia loukataan maailmalla joka päivä

SOS-Lapsikylä

Kansainvälinen SOS-lapsikyläjärjestö: sijaishuollossa olevien lasten oikeuksia loukataan maailmalla joka päivä

Tiedote.
Julkaistu: 10.12.2013 klo 00:15
Julkaisija: SOS-Lapsikylä

 

Kansainvälinen Välitä MINUSTA! –kampanja on nostanut esiin puutteita päivittäisessä lastensuojelussa – ei pelkästään kriisitilanteissa.

Tänään, YK:n ihmisoikeuksien päivänä kansainvälinen SOS-lapsikyläjärjestö pyytää kansainvälistä yhteisöä kiinnittämään huomiota puutteisiin sijaishuollossa olevien lasten oikeuksien toteutumisessa. Kiinnittääkseen huomion tähän maailmanlaajuiseen ongelmaan kansainvälinen SOS-lapsikyläjärjestö on käynnistänyt maailmanlaajuisen kampanjan, jotta lastensuojelun puutteet tunnistettaisiin ja päätöksentekijöille syntyisi nykytilanteesta oikeanlainen kuva. Kampanjan perimmäinen tarkoitus on parantaa lastensuojelun laatua.

Kansainvälinen SOS-lapsikyläjärjestö käynnisti vuonna 2011 kampanjan ”Välitä MINUSTA!, laadukasta lastensuojelua jokaiselle lapselle”, jota varten se tuotti työkalun lasten oikeuksien arvioimista varten. Järjestön ihmisoikeusasiantuntijoiden luoma arviointityökalu on suunniteltu mittaamaan, miten hyvin valtiot ovat pystyneet soveltamaan lasten sijaishuollossa YK:n ohjeistuksia. ”Työkalu auttaa meitä kaikissa maissa havaitsemaan puutteet ja haasteet sekä löytämään niihin ratkaisut”, selittää kansainvälisen SOS-lapsikyläjärjestön johtava asianajaja Véronique Lerch.

Toistaiseksi SOS-lapsikyläjärjestön arviointityökalun avulla on käynnistetty perusteelliset tutkimukset 25 maassa. Vaikka tulokset ovat olleet kovin erilaisia, niillä on kaikilla ollut jotain yhteistä: lasten oikeuksien soveltaminen käytäntöön on puutteellista.

”Myös meillä Suomessa SOS-Lapsikylä on järjestänyt lastensuojelutyötä koskevat auditoinnit kaikissa toimipisteissään, jotta yhdenmukainen ja mahdollisimman hyvä laatu varmistetaan kaikille apumme piirissä oleville lapsille”, sanoo toiminnanjohtaja Jari Ketola.

Vaikka useimmissa maissa on alettu pyrkiä pois laitosmaisesta sijaishuollosta, uudistukset ovat vielä paljolti poliittisella asteella ja niiden käytäntöön siirtämisessä ei ole hyvin edistytty.

Näissä maissa kohdatut haasteet ovat esimerkkejä ongelmista, joita kohdataan monissa maissa: yhtäältä hallitukset eivät panosta riittävästi ja toisaalta päättäjillä ei ole riittävästi tietoa lasten tarpeista. Lisäksi hallituksilta puuttuu yhtenäinen strategia, joka auttaisi viemään politiikkaa käytäntöön ja budjetoimaan siihen riittävästi.

Vaikka päivittäisessä lastensuojelussa on havaittu vakavia puutteita, joissain maissa ne jäävät lapsiin kohdistuvien välittömien uhkien varjoon. Erityisesti näin on alueilla, joita luonnon katastrofit, sodat ja siviilien keskinäiset konfliktit runtelevat, kuten Syyriassa, Keski-Afrikan tasavallassa tai aivan hiljattain Filippiineillä. Nopean avun tarve vaikeuttaa sitoutumista pitkäkestoisen avun järjestämiseen ja lasten persoonallisen kehityksen edistämiseen.

SOS-lapsikyläjärjestössä uskotaan, että lapsilla on oikeus laadukkaaseen huolenpitoon ja se on sitoutunut työskentelemään lasten paremman tulevaisuuden puolesta riippumatta siitä, missä päin maailmaa lapset ovat syntyneet. Jokaisella lapsella on oikeus kokea positiivinen, voimaannuttava, vakaa ja rakastava suhde aikuiseen. Siksi Välitä MINUSTA! –kampanja tähtää siihen, että politiikat viedään käytäntöön, että työhön kohdennetaan riittävät resurssit ja että lasten kanssa työskentelevät ihmiset valmennetaan hyvin ja heitä tuetaan riittävästi.

Median yhteydenotot:

Viestintäpäällikkö Aija Rikala, p. 050 555 2515, aija.rikala@sos-lapsikyla.fi

 

 

Vuonna 1962 perustettu SOS-Lapsikylä ry on maailmanlaajuisen SOS Children’s Villages -lastensuojelujärjestön jäsen. Yhdistyksen tehtävänä on auttaa lasta ja nuorta kasvamaan perheessä. SOS-Lapsikylä tuottaa lastensuojelun avo- ja sijaishuollon palveluita lapsikylissä ja nuorisokodissa. Yhdistyksessä työskentelee noin 180 ammattilaista. Lapsikylätoimintaa on 133 maassa. Suomen toimintaan voi tutustua osoitteessa www.sos-lapsikyla.fi ja kansainvälisen SOS-lapsikyläjärjestön työhön osoitteessa www.sos-childrensvillages.org.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs