Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ulkomaat » Juhani Aaltonen konsertoi orkesterin kanssa Kongon kriisin hyväksi

Fida International

Juhani Aaltonen konsertoi orkesterin kanssa Kongon kriisin hyväksi

Tiedote.
Julkaistu: 29.08.2012 klo 11:30
Julkaisija: Fida International

Saksofoni- ja huilistilegenda Juhani ”Junnu” Aaltonen konsertoi Sacral Strings & Vocals jousiorkesterin ja laulajien kanssa Helsingissä sunnuntaina 9. syyskuuta. Carmina Sacra -konsertin käsiohjelmatuotto lahjoitetaan Fida Internationalin humanitaariseen avustustyöhön Kongon (DRC) kriisin keskellä. Konsertti järjestetään Helsingin Saalem-seurakunnassa (Näkinkuja 2) ja on osa sen musiikkiviikkoa.

 Klassista musiikkia ja improvisointia yhdistävän Carmina Sacra -konsertin ohjelmistossa on Junnu Aaltosen sävellyksiä sekä perinteisempiä hengellisiä sävelmiä, kuten Amazing Grace ja Pyhä, pyhä, pyhä. Orkesteria johtaa viulisti Teemu Hämäläinen, joka on sovittanut osan konsertin kappaleista. Hämäläinen halusi konsertin järjestämällä auttaa kärsiviä:

–Mielestäni jokaisen ihmisen tulee omalla tavallaan kantaa vastuuta maapallon epätasa-arvoisen tilanteen korjaamisesta. Taitelijana ja muusikkona ei omin varoin pysty muuttamaan kovin paljoa. Mutta jos omilla lahjoillaan voi tehdä mahdolliseksi auttamisen suurempana joukkona, niin silloin tapahtuu todellinen moninkertaistumisen ihme. Samalla haluamme tuoda ihmisten tietoisuuteen hädän, jonka keskellä kongolaiset ja monet ihmiset joutuvat elämään.

Juhani Aaltonen on tullut tunnetuksi hengellisen musiikin saralla erityisesti poikkeuksellisesta kyvystään yhdistää vapaata improvisaatiota hengelliseen musiikkiin. Pitkähkön hiljaisuuden jälkeen Aaltonen palasi 2000-luvun alussa myös sekulaarijazzin pariin, ja hän onkin tällä hetkellä kansainvälisesti kiinnostavimpia ja arvostetuimpia suomalaisia jazzmuusikoita. Samalla Aaltonen on kuitenkin säilyttänyt jo vuosikymmeniä kestäneen läheisen suhteensa hengelliseen musiikkiin.

Aaltonen ja Hämäläinen ovat orkestereineen konsertoineet useilla festivaaleilla ja eri kaupunginorkestereiden kanssa saaden kiittäviä arvioita. Myös Carmina Sacra -äänite on vastaanotettu myönteisesti niin sekulaarilla kuin hengellisellä kentällä.

Konsertti Helsingin Saalem-seurakunnassa, yhteistyössä Helsingin kristillisen musiikkikoulun kanssa, alkaa sunnuntaina 9. syyskuuta 2012 klo 16, ja siihen on vapaa pääsy. Käsiohjelmien (20 e) tuotto lahjoitetaan Fidan humanitaariseen työhön Kongon unohdetussa kriisissä. Fida auttaa Kongossa (DRC) käynnissä olevan julman sisällissodan pakolaisia muun muassa tarjoamalla psykososiaalista tukea, rakentamalla väliaikaisia koteja ja tukemalla lasten koulunkäyntiä.

­LISÄTIETOA

Carmina Sacra -esiintyjät sekä kuvapyynnöt (painokelpoiset, korkea resoluutio):
Teemu Hämäläinen | teemu.hamalainen@kotiportti.fi| gsm. 050-543 7017

Musiikkiviikot (Saalem-seurakunta ja Helsingin kristillinen musiikkikoulu):
Piritta Poutala, Saalem-seurakunnan musiikkitoiminnan johtaja ja Helsingin kristillisen musiikkikoulun rehtori| piritta.poutala@saalem.fi| gsm. 050-502 9008

Fida International, avustustyö Kongossa
Humanitaarisen avun päällikkö Anneli Karras | anneli.karras@fida.info| gsm 040-771 3041

Kuvapyynnöt (myös Carmina Sacra –esiintyjät): Fidan viestintä, Päivi Simi-Kim| paivi.simi-kim@fida.info| gsm 040 -532 9325 |

Lisätietoa avustustyöstä ja kriisistä Kongossa: www.fida.info


LISÄTIETOA ESIINTYJISTÄ


Juhani Aaltonen

Juhani Aaltonen (s. 1935) on yksi suomalaisen ja eurooppalaisen modernin jazzin suurista nimistä. Vaikka myöhemmin tänä vuonna 75-vuotispäiviään juhlivan saksofonisti/huilistin mittava ura on jo tarjonnut paljon menestystä meillä ja muualla, ei hän osoita hidastumisen merkkejä. Conclusions-albumin ohella Aaltosen viime vuosien saavutuksiin lukeutuvat Valtion Säveltaidepalkinto vuonna 2009 ja uudella levyllä soittavan kvartetin valinta Bremenin Jazzahead-tapahtuman arvostettuun showcase-sarjaan huhtikuussa 2010. Myös viimeisin Juhani Aaltosen ja Heikki Sarmannon tupla-CD Conversations on saavuttanut kansainvälistä mainetta.

Juhani Aaltosen ura ammattimuusikkona alkoi jo vuonna 1961. Hänen pitkälle uralleen suomalaisen jazzin eturivissä on ollut ominaista korkea taiteellinen taso hyvinkin erilaisissa yhteyksissä vaihdellen tanssimusiikista aina vapaasti improvisoituun jazziin ja progressiivisesta rockista hengelliseen musiikkiin. Hän lienee myös Suomen eniten levytetty puhallinsoittaja 1960-1980-luvuilla studioissa vietettyjen vuosien seurauksena.

Aaltosen tärkeimmät yhteistyökumppanit hänen uransa aikana ovat olleet Edward Vesala, Henrik Otto Donner ja Heikki Sarmanto, joille kaikille Aaltonen on ollut keskeinen solisti vuosikymmenten tai jopa heidän koko uransa ajan sekä pienyhtyeissä että suurempien kokoonpanojen ja monien erityisprojektien solistina.

Vaikka Aaltosen rooli suomalaisessa modernissa jazzissa on ollut keskeinen jo pian viiden vuosikymmenen ajan, esiintyi hän ennen 2000-lukua omien yhtyeidensä johtajana verrattain harvoin. Myös hänen monet varhaisemmat levynsä liittyivät yhteistyöhön Vesalan (Etiquette vuonna 1974, Springbird vuonna 1979 ja Prana vuonna 1981), Donnerin (Strings vuonna 1976 ja Strings Revisited vuonna 2002) ja Sarmannon (Pan Fantasy ja Distant Dreams vuonna 1990, Silver Spell vuonna 1997, Déja Vu vuonna 2000 ja Rise vuonna 2002) kanssa.

Aaltonen on kuitenkin erityisesti 2000-luvulla noussut myös merkittäväksi yhtyeenjohtajaksi. Vuodesta 2002 alkaen Aaltonen johti basisti Ulf Krokforsin ja rumpali Tom Nekljudowin kanssa omaa trioaan, joka saavutti nopeasti vahvan aseman sekä Suomessa että kansainvälisesti. Trion ensimmäinen levytys Mother Tongue palkittiin Emma-patsaalla vuoden 2004 parhaana kotimaisena jazzlevynä ja myös sen vuonna 2006 julkaistu toinen levy, Illusion of a Ballad, sai ylistävän vastaanoton. Juhani Aaltonen Trion myötä alkanut nousu omien kokoonpanojen johtajana on saavuttanut uuden huipennuksensa Aaltosen kvartetissa ja sen Conclusions levyssä.

Hengellisen musiikin saralla Aaltonen on julkaissut omalla nimellään kolme äänitettä sekä Carmina Sacra äänitteen yhdessä Teemu Hämäläisen johtaman Sacral Strings -orkesterin kanssa. Aaltonen on usein nähty muusikko hyvin erilaisissa sakraaleissa tilanteissa – hänet voi nähdä niin kirkossa soittamassa soolohuilukonserttia kuin yhtenä monista muusikoista ylistysmusiikin kokoonpanossa. 

Teemu Hämäläinen

Konsertissa orkesteria johtava, ja osasta sovituksia vastaava Teemu Hämäläinen (s. 1973) on esiintynyt yhdessä Juhani Aaltosen kanssa mm. Lohjan, Mikkelin ja Hämeenlinnan kaupunginorkestereiden kanssa. Viulistina Hämäläinen on esiintynyt mm. Oulun ja Lappeenrannan kaupunginorkestereiden solistina sekä omin konsertein. Hän on konsertoinut myös urkutaiteilija ja pianisti Matti Pesosen kanssa eri puolilla Suomea. Hämäläinen on työskennellyt viulunsoiton lehtorina ja opettajana useissa musiikkioppilaitoksissa sekä muusikkona eri orkestereissa ja nauhoituksissa.

Tällä hetkellä Hämäläinen soittaa mm. Lohjan kaupunginorkesterissa. Hämäläisen monipuoliseen muusikkouteen on kuulunut myös paljon musiikin ja konserttien tuottamista sekä viime vuosina myös orkesterin johtamista ja sovittamista. Orkesterin johtoa hän on opiskellut prof. Jorma Panulan johdolla osallistuen mm. mestarikursseille. Viulunsoiton opinnot hän aloitti isänsä opastuksella Oulun konservatoriossa. Hän on valmistunut viulunsoiton opettajaksi Päijät-Hämeen konservatoriosta ja suorittanut jatkotutkinnon (A-kurssi). Viulunsoiton opintojaan hän on jatkanut viulutaiteilija Eeva Koskisen johdolla (Utrecht, Hollanti) sekä lukuisilla mestarikursseilla opettajinaan mm. Endre ja Jennifer Wolf sekä Mark Lubotski.

Sacral Strings & Vocals

Sacral Strings -kokoonpano on ammattimuusikoista koostuva jousiorkesteri. Orkesterin taustalla on Kamariorkesteri CREDO! jossa useimmat orkesterin jäsenistä myös soittavat. Sacral Strings -orkesterin syntyidea on ollut Otto Donnerin ja Juhani Aaltosen strings-produktioissa. Kun Juhani Aaltonen ja Teemu Hämäläinen ideoivat sakraalia orkesterikonserttia, oli esikuvana nimenomaisesti nämä sekulaarit strings- produktiot. Erotukseksi Otto Donnerin strings -kokoonpanoista, nimettiin yhtye Sacral Strings -orkesteriksi. Sacral Strings -orkesteri on soittanut Aaltosen ja Hämäläisen yhteisellä Carmina Sacra -äänitteellä.  Orkesterin muusikot työskentelevät pääosin pääkaupunkiseudun ja Etelä-Suomen orkestereissa sekä free lancer -muusikkoina.

Sacral Vocals -lauluyhtye debytoi tässä konsertissa. Enimmäkseen laulamisen ammattilaisista koostuva ryhmän ohjauksesta vastaa Piritta Poutala. Vocals ryhmälle ominaista on ennakkoluuloton suhtautuminen äänenkäyttöön, ja se yhdistääkin niin klassisen kuin kevyemmän äänenkäytön tapoja ja laulajia.Fida International on vuonna 1927 perustettu Suomen helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö, joka toteuttaa yli 70 kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun hanketta sekä laajaa kummilapsitoimintaa lähes 40 maassa. Fida on Suomen ulkoasiainministeriön ja Euroopan komission Humanitaarisen avun osaston (ECHO) kumppanuusjärjestö. Fida lähetystorien tuotoilla autetaan kehitysmaiden köyhiä. www.fida.info


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs