Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ulkomaat » Isien asemaa parannettava myös Venäjällä - Suomi-Venäjä-seura panostaa isätyön tukemiseen Luoteis-Venäjällä

Suomi-Venäjä-Seura

Isien asemaa parannettava myös Venäjällä - Suomi-Venäjä-seura panostaa isätyön tukemiseen Luoteis-Venäjällä

Tiedote.
Julkaistu: 13.05.2016 klo 17:33
Julkaisija: Suomi-Venäjä-Seura

Isien tukemiseksi tehdään työtä myös Venäjällä. Suomi-Venäjä-Seura on aloittanut kaksivuotisen NGO’s and Fatherhood –hankkeen, jonka tavoitteena on vahvistaa aktiivista ja vastuullista isyyttä eri elämäntilanteissa, kuten erotilanteissa. Esimerkiksi Pietarissa puolet liitoista päättyy eroon.

Hankkeen avulla tuetaan isien parissa työtä tekevien kansalaisjärjestöjen toimintaa Luoteis-Venäjän alueella. Mukana on parikymmentä psykologia ja perhetyöntekijää Pietarista, Leningradin alueelta, Novgorodista, Petroskoista ja Arkangelista.

Työtä koordinoi Suomi-Venäjä-seuran Etelä-Suomen piiri. Hanke käynnistyi huhtikuussa Pietarissa ja seuraava seminaari järjestetään Pietarissa 16.-17.5. Syksyllä kokoonnutaan Helsingissä. Seminaarien ohjelmassa on ajankohtaisia ja osin arkaluontoisiakin aiheita, kuten seksuaalikasvatus, riippuvuudet ja väkivaltaisuus.

Suomesta hankkeessa on mukana myös Väestöliitto. Pietarissa hanketta koordinoi Radomira-järjestö, jonka toiminta käynnistyi 10 vuotta sitten auttavasta puhelimesta.  

”Oikeasta miehestä” oikeaksi ihmiseksi

Monet isyyteen ja miehen rooliin perheessä liittyvät kysymykset ovat Suomessakin tuttuja. Yksi teemoista on stereotyyppisten sukupuoliroolien laajentaminen. 65 prosenttia pietarilaisista miehistä pitää lastenhoitoa ja siivoamista tasa-arvoisesti miesten ja naisten tehtävänä – käytännössä kuusi prosenttia heistä vastaa näistä tehtävistä perheessä yhtä paljon kuin perheen nainen.

”Isoäidille on aivan kummastus, että menen ulos lapseni kanssa”, kertoo pietarilainen psykologi Sergei Krutov. Krutov on toiveikas, sillä hän on tavannut työssään paljon isiä, jotka haluavat kehittyä. Asenneilmapiiri on siis hankkeen teemoille myötämielinen ja toisaalta työlle on todellinen tarve. ”Pietarilaisissa leikkipuistoissa isien määrä on suuri, mikä saattaa toisaalta johtua myös taloustilanteesta”, Krutov toteaa.

Monelle miehelle ongelmaksi on muodostunut se, etteivät he ole saaneet lapsena mallia isyyteen. Sukupolvelta toiselle siirtyvä kierre halutaan katkaista. Tämän vuoksi isäryhmissä pyritään puhumaan kaikesta mahdollisesta, mm. seksuaalisuudesta, riippuvuuksista, väkivallasta. Miehillä on tarve puhua myös isyydestä ja siihen liittyvistä tunteista.

Uhkana ulkomaiseksi agentiksi leimautuminen

Hankkeen rahoittaa Pohjoismaiden ministerineuvosto, joka on jatkanut Itämeren alueen kansalaisjärjestöjen työn ja verkostoitumisen tukemista, vaikka toimisto Pietarissa viime vuonna suljettiin Venäjän määriteltyä sen ”ulkomaalaiseksi agentiksi”. 

Viime vuosina venäläisten kansalaisjärjestöjen vaikuttamismahdollisuuksia on kavennettu. Vuonna 2012 tuli voimaan laki ulkomaalaisista agenteista, mikä käytännössä estää järjestöjä ottamasta vastaan ulkomaalaista rahoitusta. Lain seurauksena useat järjestöt ovat joutuneet lopettamaan toimintansa.

Sosiaalialan järjestöjen tilanne on kuitenkin ihmisoikeus- ja ympäristöjärjestöihin verrattuna paljon parempi. Myös Venäjällä kolmas sektori on alettu nähdä entistä tärkeämpänä palvelujen tuottajana, erityisesti sosiaalipuolella, eikä niiden toimintaa haluta vaikeuttaa.  

Seuraava NGO’s and Fatherhood – seminaari järjestetään 16.-17.5. Pietarissa.

Lisätiedot hankkeesta:

Kirsi Muurama, projektikoordinaattori, kirsi.muurama@venajaseura.com, puh. 045 7731 0947

Jouni Sirkiä, toiminnanjohtaja, jouni.sirkia@venajaseura.com, puh. 045 7731 1450

 

Kuvateksti:

Isätyöhankkeen aikana opitaan myös työnohjauksen metodi. Kuva: Kirsi Muurama

Liitetiedostot

Suomi-Venäjä-Seura on Suomen ja Venäjän välillä kansalaisten ja kansalaisjärjestöjen yhteistyötä sekä kulttuuri-, ympäristö- ja taloudellisia suhteita rakentava järjestö.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs