Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ulkomaat » Hundratals unga får examen med stöd av sina finländska faddrar

Finska Missionssällskapet

Hundratals unga får examen med stöd av sina finländska faddrar

Pressmeddelande.
Publicerad: 03.06.2015 kl. 14:29
Utgivare: Finska Missionssällskapet

Varje år utexamineras cirka 400 fadderbarn i olika delar av världen med stöd av Finska Missionssällskapets faddrar. De tar sin examen vid gymnasium eller yrkesskolor. Tusentals unga som fått fadderstöd har redan placerat sig i arbetslivet och bidrar nu med sitt kunnande i samhället.

– Utan fadderprogrammed skulle jag ha hamnat på gatan, säger den före detta faddereleven Samuel Nigusu från Etiopien, som deltar i sommarens missionsfest i Esbo 6-7 juni.

Nigusu är ingenjör och leder ett av Mekane Yesus-kyrkans aktivitetscenter för föräldralösa barn. I Etiopien finns det över en miljon barn och unga som blivit helt eller delvis föräldralösa på grund av aids. Utan utomstående hjälp kan de inte skaffa utbildning och ett yrke.

Finska Missionssällskapet hjälper där behoven är som störst och där ingen annan hjälper. År 2012 startade ett nytt fadderprogram i bland massajflickor i Tanzania. I år blir de första ungdomar färdiga med sin yrkesutbildning. Upendo Mwendi är en av dem som snart blir sömmerska.

– Efter att jag blivit färdig vill jag ha ett eget litet hus där jag kan sy och sälja kläder, planerar Mwendi.

Utbildning betyder inte bara en möjlighet till ett yrke och självständig försörjning. Finska Missionssällskapets fadderbarn berättar hur hela familjers hela värld förändras när de finner ett sätt att bryta fattigdomsspiralen.

– Finska Missionssällskapets faddrar har stött barnens skolgång i närmare 30 år och just nu går över 4000 fadderbarn i skola med stöd av finska faddrar, berättar Maarit Mäenpää, koordinator för Finska Missionssällskapets fadderarbete.

– Grunden för ett framgångsrikt fadderarbete är uthållighet och att lita på de lokala samarbetspartnernas expertis.

Bildtext: Massajflickorna Loika Maredio, Upendo Mwendi och Lapaya Gidioni får snart yrkesexamen tack vare Finska Missionssällskapets faddrar. Utan utbildning skulle de här flickorna redan vara gifta och ha fött barn. Foto: Anna-Riitta Holmström

 Bli fadder: http://www.finskamissionssallskapet.fi/fadderbarn

Bilagor

Finska Missionssällskapet verkar för mänskliga rättigheter och utrotar fattigdom i 30 länder, tillsammans med lokala samarbetskyrkor och partnerorganisationer. Finska Missionssällskapet grundades 1859 och är en av den evangelisk-lutherska kyrkan i Finlands missionsorganisationer. Sällskapet är utrikesministeriets partnerorganisation och en av de största aktörerna för utvecklingssamarbete i Finland. www.finskamissionssällskapet.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs