Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ulkomaat » Haiti kaksi vuotta maanjäristyksen jälkeen – avuntarve edelleen suuri ja hylättyjen lasten määrä kasvussa

SOS-Lapsikylä

Haiti kaksi vuotta maanjäristyksen jälkeen – avuntarve edelleen suuri ja hylättyjen lasten määrä kasvussa

Tiedote.
Julkaistu: 11.01.2012 klo 09:46
Julkaisija: SOS-Lapsikylä

Jälleenrakennustyö Haitiin 12.1.2010 iskeneen massiivisen maanjäristyksen jälkeen on kuluneiden kahden vuoden aikana edennyt hyvin. Tästä huolimatta tilanne Haitissa on edelleen lähempänä hätätilaa kuin vakautta. Vuodesta 1978 Haitissa toiminut SOS-lapsikyläjärjestö on ollut auttamassa katastrofin uhreja alusta lähtien ja tukee nyt pitkäjännitteisesti vaille vanhempien turvaa jääneitä lapsia, auttaa perheitä ja rakentaa kouluja.

SOS-lapsikyläjärjestö aloitti Haitissa vaiheittaisen siirtymisen hätäapuohjelmasta pysyviin sosiaalisiin ohjelmiin vuonna 2010. Ensimmäisten 12 kuukauden aikana maanjäristyksen jälkeen lapsikyläjärjestö tarjosi kymmenille tuhansille lapsille päivittäisen ruuan ja lääketieteellistä apua sekä suojanpaikan niille lapsille, jotka jäivät vaille vanhempien turvaa. Vuonna 2011 järjestö alkoi rakentaa uusia kouluja sekä laajensi pitkäaikaista apua perheille tarjoavia sosiaalisia ohjelmiaan. Jatkossa järjestö keskittyy edelleen haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien, kuten naisten, lasten ja nuorten suojelemiseen. Lisäksi maassa täytyy rakentaa sosiaalista turvaverkostoa, lisätä kansalaisten osallistumista päätöksentekoon ja vahvistaa yhteisöllisiä voimavaroja.

Hylättyjen lasten määrä kasvussa

Tänä päivänä Haitissa toimii kaksi lapsikylää, kolmas on rakenteilla ja pääkaupunkiin Port-au-Princeen tarvitaan vielä yksi lapsikylä lisää. Haitin SOS-lapsikyläjärjestö on varoittanut, että hylättyjen lasten määrä on tasaisessa kasvussa. Tämä on hälyttävä osoitus siitä, että köyhyyden ja vaikeiden elinolosuhteiden johdosta perheet eivät enää pysty huolehtimaan omista asioistaan. SOS-lapsikylät saavat jatkuvasti pyyntöjä ottaa vastaan lisää lapsia, mutta kapasiteetti laadukkaan perheenomaisen hoidon tarjoamiseen lapsikyläperheissä on rajallinen.

Monet hylätyt lapset elävät Haitissa järkyttävissä oloissa. Olosuhteet suurimmassa osassa orpokoteja ovat katastrofaaliset eivätkä lapsen oikeudet toteudu. SOS-lapsikyläjärjestö pystyy yhdessä Haitin hallituksen ja muiden kansalaisjärjestöjen kanssa tarjoamaan kattavaa asiantuntemustaan parantaakseen hoidon laatua ja hylättyjen lasten oikeudellista asemaa.

Tilanne leireillä on kriittinen

Olosuhteet Haitissa ovat erityisen huonot väliaikaisissa suojissa ja slummeissa eläville ihmisille maan jälleenrakennuksen kestäessä vielä pitkään. YK:n humanitaarisen avun koordinointiyksikön (OCHA) julkaisemien tietojen mukaan 550 000 ihmistä asuu edelleen yli 800 leirillä, joissa hygieeniset olot huonontuvat koko ajan. Kolera on edelleen vakava uhka. Myös väkivallan – etenkin naisia ja lapsia kohtaan – raportoidaan kasvaneen rajusti. Arviolta 4,6 miljoonan haitilaisen (45 % väestöstä) ruokaturva on OCHA:n mukaan huono. Vaikka tulevien satojen odotetaankin helpottavan tilannetta, ruoan hinta pysyy edelleen korkeana.

SOS-lapsikyläjärjestö tukee avun tarpeessa olevia perheitä Port-au-Princessä, Cap Haïtienissa ja pian myös Les Cayesissa. Päätarkoitus on vahvistaa yhteisöjen omia voimavaroja, jotta voidaan auttaa perheitä auttamaan itse itseään. Lisäksi järjestö laajentaa toimintaansa, rakentaa seitsemän uutta koulua ja tarjoaa laadukasta opettajankoulutusta yhteistyössä paikallisen yliopiston kanssa.

Lisätietoja:

Aija Rikala
viestintäpäällikkö
p. 050 555 2515

 

Vuonna 1962 perustettu SOS-Lapsikylä ry on maailmanlaajuisen, yksityisen SOS Children’s Villages -lastensuojelujärjestön jäsen. Yhdistyksen tehtävänä on auttaa lasta ja nuorta kasvamaan perheessä. SOS-Lapsikylä tuottaa lastensuojelun avo- ja sijaishuollon palveluita lapsikylissä ja nuorisokodissa. Yhdistyksessä työskentelee noin 160 ammattilaista. Lapsikylätoimintaa on 133 maassa. Suomen toimintaan voi tutustua osoitteessa www.sos-lapsikyla.fi ja kansainvälisen SOS-lapsikyläjärjestön työhön osoitteessa www.sos-childrensvillages.org.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs