Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ulkomaat » Fortsatta kränkningar mot de mänskliga rättigheterna i Colombia

Finska Missionssällskapet

Fortsatta kränkningar mot de mänskliga rättigheterna i Colombia

Pressmeddelande.
Publicerad: 08.10.2014 kl. 14:03
Utgivare: Finska Missionssällskapet

Finska Missionssällskapet, Ekumeniska rådet i Finland och filmfestivalen Cinemaissí bjuder tillsammans in den afro-colombianska skådespelerskan Karent Hinestroza och den katolska prästen Sterlin Londoño Palacios till Finland i slutet av oktober. Gästerna kommer att diskutera människorättssituationen i Colombia, speciellt markrättigheter, kvinnornas situation, urfolkens och afro-colombianernas rättigheter.

Nästan 50 år av väpnad konflikt mellan gerillarörelserna, armén, paramilitära grupper och narkotikaligor har gjort Colombia till ett av världens mest våldshärjade länder, med fem miljoner interna flyktingar. Departamentet Chocó i nordvästra Colombia är ett av de värst drabbade områdena. Afro-colombianerna och ursprungsfolken drabbas hårt av de marktvister som uppstått till följd av gruvindustrins frammarsch i krigets fotspår.

Karent och Londoño kommer att diskutera människorättssituationen och företagens roll i Colombia bland annat med olika politiska aktörer och medborgarorganisationer i Finland. De kommer speciellt att fokusera på naturresurser som en del av fredsarbetet.

En avslöjande film

Finska Missionssällskapet och den latinamerikanska filmfestivalen Cinemaissí bjuder in den 27-åriga afro-colombianska skådespelerskan Karent Hinestroza till Finland. Hon är huvudrollsinnehavare i den prisbelönta colombianska filmen Chocó, som visas under festivalen Cinemaissí, som pågår i Helsingfors 22-26.10.

Karent Hinestroza säger att filmen Chocó överraskade de colombianska biobesökarna när filmen lanserades 2012. Trots att filmen är fiktiv beskriver den väl de interna flyktingarnas tillvaro samt problemen med den illegala gruvindustrin.

- När filmen visade i Colombia var det första gången som Chocó och afro-colombianernas situation behandlades på bio. Filmen överraskade också därför att den handlar om familjevåld.

Hinestroza kommer att träffa universitetsstuderande, riksdagsledamöter, medborgarorganisationer och representanter från utrikesministeriet. Finska Missionssällskapet vill fästa uppmärksamhet på människorättssituationen i landet och speciellt påminna om behovet av konsekvens inom människorätts- och handelspolitiken när Finland investerar i Colombia.

Ansvarsveckan: kampen om naturresurser förvärrar konflikterna

Den ekumeniska ansvarsveckan 19-26.10 har temat "våldets marknad - vad kostar freden?". Ekumeniska rådet i Finland står värd för den katolska prästen och människorättsaktören Fader Sterlin Londoño Palacios från Quibdó stift i Colombia. Londoño leder en afro-colombiansk församling i Chocó och är sedan länge engagerad i människorättsfrågor.

Fader Sterlin arbetar för att afro-colombianer ska ha rätt att äga jorden de bor på. Han har arbetat tillsammans med organisationen Cocomopoca, som Finska Missionssällskapet stöder via Lutherska världsförbundet.

– Mänskliga rättigheter är inte skyddade här. Området invaderas av företag som vill åt naturresurserna, utan respekt för civilbefolkningen.

Londoño kommer att resa runt i Finland och besöka universitet, predika i gudstjänster och träffa representanter från olika medborgarorganisationer och utrikesministeriet i Helsingfors.

Ansvarsveckan är en riksomfattande människorättskampanj. I år fokuserar ansvarsveckan på sådan handel med naturresurser och råvaror som orsakar och upprätthåller väpnade konflikter. Ansvarsveckan vill uppmärksamma att det finns skäl att undersöka vilken roll naturresurser och produkter spelar när man försöker förhindra och lösa konflikter.

Finska Missionssällskapet stöder Lutherska världsförbundets fredsarbete i Colombia, speciellt i Chocó, sedan 2006. Tyngdpunkten ligger vid att förbättra afro-colombianernas och urfolkens ställning och främja deras mänskliga rättigheter i spåret av den väpnade konflikten. Colombias evangelisk-lutherska kyrka driver flera miljöprojekt med stöd av Finska Missionssällskapet. I samband med Utjämningskampanjen 2009 samlade Finska Missionssällskapet medel för människorättsarbetet i Colombia.

Intervjubokningar och mera information

För mera information om Karent Hinestroza samt intervjubokningar, kontakta informatör Joanna Lindén-Montes, Finska Missionssällskapet, tfn 020 7127 264, joanna.linden-montes@finskamissionssallskapet.fi

För mera information om Fredsveckan och intervjuer med Sterling Londoño Palacios, kontakta Anna Hyvärinen, Finlands ekumeniska råd, tfn 040 734 3754, anna.hyvarinen@ekumenia.fi.

Läs mera om temaveckan på www.ansvarsveckan.fi

Se filmen

Chocó (2012), regisserad av Johnny Hendrix Hinestroza visas enligt följande under filmfestivalen Cinemaissi:

25.10 på Andorra klockan 19.30-21. Dialog med Karent Hinestroza i samband med förevisningen.

26.10 på Kino Engel klockan 14-15.30.

www.cinemaissi.org

Bildtexter:

Den afro-colombianska skådespelerskan och huvudrollsinnehavaren i filmen Chocó, Karent Hinestroza, gästar Finland i samband med den latinamerikanska filmfestivalen Cinemaissí.

 

 

Bilagor

Finska Missionssällskapet verkar för mänskliga rättigheter och utrotar fattigdom i 30 länder, tillsammans med lokala samarbetskyrkor och partnerorganisationer. Finska Missionssällskapet grundades 1859 och är en av den evangelisk-lutherska kyrkan i Finlands missionsorganisationer. Sällskapet är utrikesministeriets partnerorganisation och en av de största aktörerna för utvecklingssamarbete i Finland. www.finskamissionssällskapet.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs