Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ulkomaat » Finansminister Antti Rinne till Kina med företagsdelegation

Valtiovarainministeriö

Finansminister Antti Rinne till Kina med företagsdelegation

Pressmeddelande.
Publicerad: 09.01.2015 kl. 08:54
Utgivare: Valtiovarainministeriö

Finansminister Antti Rinne besöker den 11–15 januari Beijing samt Chengdu i Sydvästra Kina. Temat för besöket är de ekonomiska relationerna mellan Kina och Finland. En företagsdelegation deltar i den exportfrämjande resan till Sydvästra Kina där målet är att förstärka finländska företags ställning på de kraftigt växande marknaderna i området. 

Finansminister Rinnes besök inleds i Beijing. På måndagen kommer minister Rinne att träffa Kinas finansminister Lou Jiwei. Ministrarna ska bland annat diskutera Kinas tillväxtmodell, urbaniseringen samt möjligheterna till nytt slags samarbete mellan länderna.

I Beijing kommer minister Rinne dessutom att träffa representanter för Kinas kommunistiska parti. Ministerns besök till Kina ordnas på inbjudan av Kinas kommunistiska parti.

På måndag kväll kommer minister Rinne att förflytta sig från Beijing till Sichuan-provinsens huvudstad Chengdu i Sydvästra Kina. I Chengdu kommer en finländsk företagsdelegation med representanter för 12 företag inom bl.a. maskinverkstads- och byggindustrin samt miljöteknologi att ansluta sig till ministerns följe. Team Finland –resan till Chengdu ordnas i samarbete med Finpro. 

Chengdu har 15 miljoner invånare och är en av världens snabbast växande städer. Finland kan dra nytta av urbaniseringen i Kina bland annat genom att erbjuda miljövänliga lösningar till exempel för byggandet och trafiken.

Ett av de primära målen med ministerns besök är att främja finländska företags etablering på de kraftigt växande marknaderna i Sydvästra Kina. Ett annat mål är att främja kinesiska företags investeringar i Finland. 

I Chengdu kommer finansminister Rinne att träffa stadens myndigheter och lokal partiledning, och besöka olika företag på tisdagen och onsdagen.

Från Chengdu förflyttar sig ministern ännu till Chongqing, den andra av de stora centren i Sydvästra Kina. Ministern träffar lokala myndigheter på onsdag kväll.

Finansminister Rinne och delegationen återvänder till Finland torsdagen den 15 januari.

Förfrågningar:

Kaisa Korhonen, tjänstemannasekreterare, tfn 0295 530 602, 050 435 8048 (under 11.-15.1.2015)
Ilmari Nalbantoglu, specialmedarbetare, tfn 0295 530 664

förnamn.efternamn@vm.fi

Finansministeriet #FM# är en del av statsrådet. Ministeriet bereder regeringens ekonomiska politik och finanspolitik samt statsbudgeten, och är också expert inom skattepolitiken. Ministeriet svarar också för beredningen av finansmarknadspolitiken samt för utvecklandet av statens arbetsgivar- och personalpolitik och den offentliga förvaltningen. Finansministeriet svarar dessutom för utvecklandet av lagstiftning som gäller kommunförvaltningen samt av kommunekonomin. Ministeriet deltar även i Europeiska unionens och flera internationella organisationers verksamhet.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs