Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ulkomaat » Ett år sedan jordbävningen i Nepal 25 april – 2,5 miljoner bor fortfarande i tält eller plåtskjul

Finska Missionssällskapet

Ett år sedan jordbävningen i Nepal 25 april – 2,5 miljoner bor fortfarande i tält eller plåtskjul

Pressmeddelande.
Publicerad: 22.04.2016 kl. 14:28
Utgivare: Finska Missionssällskapet

Måndagen den 25 april har det gått ett år sedan den förödande jordbävningen i Nepal, där nästan 9 000 dog och cirka 20 000 människor skadades. Återuppbyggnaden av hemmen har gått långsamt, och fortfarande bor 2,5 miljoner nepaleser i tält eller tillfälliga plåtskjul.

Det finns flera orsaker till att återuppbyggnaden går trögt: det dröjde innan den nationella återuppbyggnadsmyndigheten National Reconstruction Authority (NRA) inrättades, och nu råder det dessutom personalbrist vid NRA. Handelsblockaden vid gränsen mellan Nepal och Indien hösten 2015 ledde också till fördröjningar. Insatserna är beroende av NRA:s riktlinjer, som måste följas vid återuppbyggnaden.  

– Den nepales som bygger fel typ av hus kan förlora det återuppbyggnadsbidrag på 1 800 euro som regeringen utlovat, en katastrof för den som är fattig, säger Anni Takko, Finska Missionssällskapets regionala informatör i Nepal.  

Frivilligorganisationer och enskilda aktörer har inte kunnat inleda återuppbyggnaden utan NRA:s anvisningar.

– Men NRA har nu uppgett att man håller på att slutföra arbetet med instruktionerna. Detta är en efterlängtad nyhet. De som miste sina hem i jordbävningen har redan tillbringat en regnperiod och en isande kall vinter i tillfälliga skjul. Det skulle vara viktigt att omedelbart komma igång med byggandet av permanenta hus, säger Takko.

Finska Missionssällskapet redo för återuppbyggnad

Så snart NRA:s instruktioner kommer börjar Finska Missionssällskapet stödja återbyggnadsarbetet i byarna i Gorkha via sin partnerskapsorganisation SAHAS. I väntan på tillstånd att bygga permanenta hus har Finska Missionssällskapet bland annat uppfört en tillfällig skola i byn Alaichi. 

Finska Missionssällskapet reagerade omedelbart på nöden i Nepal efter jordbävningarna förra året. Den katastrofhjälp som finländare gav nådde tiotusentals människor. Katastrofinsamlingen för Nepal inbringade sammanlagt 400 000 euro, varav 110 000 euro från församlingar och privatpersoner i Borgå stift och Svenskfinland.

Till katastrofhjälpen hörde presenningar, livsmedel, tvål, kärl och låsförsedda plåtlådor för förvaring av viktiga tillhörigheter.

Finska Missionssällskapet har också bistått med psykosocialt stöd ända sedan jordbävningarna inträffade. Behovet av mentalvårdsarbete är fortfarande mycket stort och sällskapet fortsätter därför hjälpa dem som lider av trauman.

Ytterligare upplysningar:

Anni Takko, sällskapets regionala informatör i Nepal (tidsskillnaden till Finland +2h 45 min.)
tfn +977 981 3930472
anni.takko@felm.org

04/22/16
 
Pressbilder:

Nepal 1: Chandra Kumari Pariyar och treåriga sonen Shajan står framför sitt hus som förstördes i jordbävningen. Familjen hade använt alla sina besparingar till att bygga ett hem, och nu är det obeboeligt. Fotograf: Anni Takko

Nepal 2: Finska Missionssällskapet har understött byggandet av en tillfällig skola i byn Alaichi. Fotograf: Anni Takko

Nepal 3: Jordbävningen ödelade 90 procent av husen i vissa områden. I byn Bhaldanda har invånarna byggt skjul av plåt och presenningar. Foto: Anni Takko

 

Bilagor

Finska Missionssällskapet verkar för mänskliga rättigheter och utrotar fattigdom i 30 länder, tillsammans med lokala samarbetskyrkor och partnerorganisationer. Finska Missionssällskapet grundades 1859 och är en internationell aktör inom Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Finska Missionssällskapet är utrikesministeriets partnerorganisation och en av de största finländska organisationerna inom utvecklingssamarbetet. www.finskamissionssällskapet.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs