Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ulkomaat » Avun viivästyminen aiheutti suuria menetyksiä ruokakriisistä kärsivässä itäisessä Afrikassa

Pelastakaa Lapset ry

Avun viivästyminen aiheutti suuria menetyksiä ruokakriisistä kärsivässä itäisessä Afrikassa

Tiedote.
Julkaistu: 18.01.2012 klo 03:00
Julkaisija: Pelastakaa Lapset ry

Avun viivästyminen aiheutti suuria menetyksiä ruokakriisistä kärsivässä itäisessä Afrikassa

Varoituksista huolimatta kansainvälinen yhteisö ei ryhtynyt ajoissa päättäväisiin toimiin kuivuudesta ja nälästä kärsivän itäisen Afrikan auttamiseksi. Tuhannet ihmiset menehtyivät ja avustustoimet vaativat miljoonien eurojen lisäpanostuksia, todetaan Pelastakaa Lasten ja Oxfam -järjestön tänään (18.1.) julkistamassa raportissa.

Liiallinen varovaisuus ja riskien kaihtaminen viivästytti laajamittaisten avustustoimien aloittamista kuudella kuukaudella, todetaan “A Dangerous Delay” -raportissa. Moni avunantaja halusi myös ensin saada todisteita katastrofista, sen sijaan että ryhtyisi toimiin sellaisen estämiseksi.

Pitkälle kehitetyt varhaisen varoituksen järjestelmät tuottivat tietoa uhkaavasta tilanteesta jo elokuussa 2010. Täysimittaiset avustustoimet käynnistettiin kuitenkin vasta heinäkuussa 2011. Tällöin aliravitsemustilanne oli monin paikoin jo selkeästi ylittänyt katastrofin kynnysarvot ja media raportoi laajasti tilanteesta. Varhaisen varoituksen järjestelmiä ja perheiden sosiaalista turvallisuutta oli kylläkin jo paikoin vahvistettu, mutta näiden toimenpiteiden vaikutukset jäivät vähäisiksi kriisin syvetessä.

Pelastakaa Lapset ja Oxfam toteavat yhteisessä raportissaan, että vakavan ruokakriisin uhatessa tulisi viipymättä varata riittäviä varoja eri toimenpiteille tilanteen helpottamiseksi. Laajamittaiselle hätäavulle osoitetaan nykykäytännön mukaan rahaa vasta kun nälästä kärsivien lukumäärä on paisunut suureksi. Siinä vaiheessa moni on jo menehtynyt ja hätäavun kustannukset nousevat merkittävästi.

On hyvin vaikea tietää, kuinka moni ihminen on kuollut kuivuuden seurauksena Afrikan sarven alueella. Iso-Britannian hallitus on arvioinut 50 000-100 000 ihmisen menehtyneen viime vuoden marraskuun ja elokuun välisenä aikana. Kuolleista yli puolet on alle viisivuotiaita lapsia. Tänä päivänä ruokakriisi Somalissa on pahin maailmassa.

Veden kuljettaminen 80 000 ihmisen eloonjäämisen kannalta välttämättömiin tarpeisiin Etiopiassa maksaa yli 2,3 miljoonaa euroa kuukaudessa. Veden saatavuuden varmistaminen etukäteen olisi maksanut runsaat 700 000 euroa. Itäisen Afrikan aliravitsemustilanne voisi olla merkittävästi parempi, mikäli perheiden toimeentulon jatkuvuutta olisi tuettu varhaisemmassa vaiheessa.  Sadat tuhannet perheet ovat nyt menettäneet elantonsa kotieläinten kuoltua ja markkinoiden romahdettua.

Ruokaturvattomuus on tällä hetkellä pahenemassa muun muassa Länsi-Afrikassa. Pelastakaa Lasten Nigerissä hiljan tehdyn tilannearvion mukaan perheiden elinolosuhteet heikkenevät siellä jatkuvasti. Pahiten kärsivillä alueilla perheillä on ruokaa, rahaa ja polttoainetta noin kolmanneksen vähemmän kuin mitä he tarvitsisivat selviytyäkseen.

Ruokakriisien ratkaisu edellyttää kaikilta toimijoilta varhaisempaa puuttumista uhkaaviin tilanteisiin. Hallitusten tulisi tarkistaa menettelytapojaan ja kantaa vastuutaan ihmisten ruokaturvasta.  Avunantajien tulisi panostaa entistä enemmän pitkäkestoiseen ja ennaltaehkäisevään toimintaan. Sen sijaan, että hillitään kriisejä, tulisi pyrkiä riskienhallintaan, kuuluu yksi Pelastakaa Lasten ja Oxfamin raportin suosituksista.

Lisätietoja sekä "A Dangerous Delay"-raportti ennakkoon (verkossa 18.1., klo 03-): Max Holm, tiedottaja, Pelastakaa Lapset, 050 433 1438, max.holm@pelastakaalapset.fi, www.pelastakaalapset.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs