Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ulkomaat » ANTTI PENTIKÄINEN VAATII KONGOON YK:N SISÄISTÄ TARKASTUSTA

Kirkon Ulkomaanapu

ANTTI PENTIKÄINEN VAATII KONGOON YK:N SISÄISTÄ TARKASTUSTA

Tiedote.
Julkaistu: 21.05.2012 klo 09:24
Julkaisija: Kirkon Ulkomaanapu

Tiedote 21.5.2013

Kirkon Ulkomaanapu

 

HINTANA IHMISHENGET: KIRKON ULKOMAANAVUN JOHTAJA ANTTI PENTIKÄINEN VAATII KONGOON YK:N SISÄISTÄ TARKASTUSTA

Kongon siviilien suojelussa epäonnistunut YK sekaantunut laittomaan mineraalikauppaan?

 

Kirkon Ulkomaanavun johtaja Antti Pentikäinen vaatii YK:n sisäistä tarkastusta Kongon demokraattiseen tasavaltaan. Kongoa ovat repineet pitkään jatkuneet eri aseellisten ryhmittymien sekä Kongon armeijan väliset taistelut. Maassa ylitettiin 2 miljoonan maan sisäisen pakolaisen rajapyykki huhtikuussa - yksin Pohjois-Kivun alueella on syntynyt sitten huhtikuun 45 000 uutta pakolaista.

 

Itäisen Kongon luonnonrikkaudet ovat keskeisessä asemassa konfliktin ylläpitämisessä, sillä ne tarjoavat ryhmittymille taloudelliset edellytykset aseistautumiseen.  Alueelta salakuljetetaan arvokkaita mineraaleja, mm. 80% maailman koltaanista, joka on elintärkeä raaka-aine pienelektroniikan, kuten vaikkapa kännyköiden ja kannettavien valmistajille.   

 

-          YK on aiemmin sotkeutunut Kongossa laittomaan mineraalikauppaan, joten sen toimintaa on selvitettävä laajemmin. Esimerkiksi Goman lentokenttä on edelleen suurimpia salakuljetusreittejä, vaikka se on ollut jo vuosia YK:n valvonnassa, sanoo Pentikäinen.

 

Kongossa YK:n MONUSCOn nähdään yleisesti epäonnistuneen mandaatissaan eli siviilien suojelussa. Pakolaisten ongelmat ruokahuollosta terveydenhuoltoon ovat ratkaisematta. Suurin osa pakolaisista on maan sisäisiä, mutta ihmisiä on paennut tuhansittain myös naapurimaihin Ruandaan ja Ugandaan.

 

-          Tyytymättömyys rauhanturvaajiin näkyy siinäkin, että viime viikolla raportoitiin väkivaltaisista mielenosoituksista MONUSCOa vastaan Etelä-Kivussa. Mielenosoitus järjestettiin, koska edellisenä päivänä kapinallisryhmä FDLR hyökkäsi vain kolmen kilometrin päässä rauhanturvaajien asemasta sijainneeseen kylään. Hyökkäyksessä sai surmansa kymmenen kyläläistä. Yksitoista MONUSCO:n rauhanturvaajaa loukkaantui väkijoukosta ammutuista luodeista, kertoo Kongon aluetoimiston humanitaarisen avun koordinaattori Risto Ihalainen.

Vaikka hyökkäys rauhanturvaajia kohtaan on laajasti tuomittu ja mielenosoittajiin epäillään soluttautuneen kapinallisia, tosiasia on että Kongon rauhanturvaoperaatio on yksi maailman kalleimmista rauhanturvaoperaatioista, jolla on käytettävissään noin 17 000 sotilasta. Silti se on tavoitteissaan täysin epäonnistunut.

Väkivaltaisuuksien takana kansainvälinen painostus

Miksi sitten CNPD ja muut aseistautuneet ryhmät ovat aktivoituneet juuri nyt? Koska Yhdysvallat tukee näkyvästi kansainvälisen oikeuden eli ICC:n vaatimuksia CNPD:n kenraalin Bosco Ntagandan*) pidättämiseksi. Kun kenraali Thomas Lubanga sai maaliskuussa tuomion sotarikoksista, esimerkiksi lapsisotilaiden värväyksestä, kansainvälisessä ihmisoikeustuomioistuimessa, paineet myös Bosco Ntagandan luovuttamiseksi kasvoivat.

Bosco Ntagandalla on kansainvälinen pidätysmääräys vuodesta 2006 epäiltynä sotarikoksista vuoden 2002 ja 2003 aikana, mutta Kongon hallitus on ollut tähän asti haluton luovuttamaan häntä Haagiin vedoten hänen myötävaikutukseensa Ihusin rauhansopimuksen aikaansaamiseksi vuonna 2009. Tähän asti Bosco onkin saanut paistatella Kongon armeijan kenraalina. 

Muutos hallituksen kannassa on johtanut CNPD:n uudelleenaktivoitumiseen sekä Bosco Ntagandalle lojaalien joukkojen loikkaukseen Kongon armeijasta takaisin kapinallisiksi. Ironista kyllä, kansainvälisen oikeuden toimet aiheuttavat siis lisäpaineita siviileille.

Human Right Watchin raportin mukaan Bosco Ntaganda onkin aloittanut uuden kapinaliikkeensä myötä myös lapsisotilaiden pakkovärväyksen uudelleen. Yhteensä 149 lasta ja nuorta on pakkovärvätty mukaan huhti-toukokuussa kapinallisiin. Mukana on myös alle 15-vuotiaita, mikä täyttää sotarikoksen määritelmän.

Uudelleen aktivoituneen CNDP:n ja hallituksen joukkojen yhteenotot ovat luoneet tilaa myös muille ryhmittymille, jotka ovat vahvistaneet asemiaan viime kuukausien aikana.

Humanitääriseen hädän määrään nähden media puhuu Kongosta vähän, mikä lisää alueen toivottomuutta. Myös avustusjärjestöt vetäytyvät alueelta tulosten puutteessa.

 

Pohjois-Kivun konfliktia voidaankin pitää yhtenä maailman unohdetuista konflikteista.

 

 

Haastattelut Kongon tilanteesta: Risto Ihalainen, Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun koordinaattori, Goma/Democratic Republic of Congo, p. +243824277098,risto.ihalainen@kirkonulkomaanapu.fi

HUOMIO: PUHELINYHTEYDET KONGOON OVAT ERITTÄIN HUONOT. KANNATTAA YRITTÄÄ AINAKIN KYMMENISEN KERTAA - LÄPI PÄÄSEE VARMASTI, KUN VAIN JAKSAA YRITTÄÄ. VAIHTOEHTOISESTI VOI PYYTÄÄ SÄHKÖPOSTITSE SOITTAMAAN KONGOSTA KÄSIN, PUHELUT KONGOSTA SUOMEEN TULEVAT PAREMMIN LÄPI.

 

Haastattelut Kirkon ulkomaanavun kannasta YK:n toimintaan Kongossa: Antti Pentikäinen, Kirkon ulkomaanavun johtaja, p. 040 531 3514. Pentikäisen tarkat aikataulut sihteeri Outi Kirkkopelto, p. 040 748 0840. HUOMIO: HAASTATTELUT MAANANTAINA – PENTIKÄINEN ON TIISTAISTA TORSTAIHIN MATKALLA!

 

Muut lisätiedot, lehdistökuvat:

Eriikka Käyhkö

0400103286

Mediavastaava tiedottaja, Kirkon Ulkomaanapu

 

*) Bosco Ntagandasta tuli CNDP:n johtohahmo Laurent Nkundan pidätyksen jälkeen. Vuoden 2009 rauhansopimuksen myötä Bosco Ntaganda sai kenraalin arvon Kongon armeijassa ja hänen joukkonsa CNDP integroitiin Kongon armeijaan.

Kirkon Ulkomaanapu on Suomen suurin kehitysyhteistyöjärjestö ja toiseksi suurin katastrofiavun antaja. Se kuuluu kirkollisten avustusjärjestöjen kansainväliseen kattojärjestöön ACT-allianssiin.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs