Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ulkomaat » 100 000 euro till jordbävningsoffren i Nepal

Finska Missionssällskapet

100 000 euro till jordbävningsoffren i Nepal

Pressmeddelande.
Publicerad: 26.04.2015 kl. 13:57
Utgivare: Finska Missionssällskapet

Nepal drabbades på lördagen den 25.4 av en kraftig och omfattande jordbävning nära huvudstaden Kathmandu. Enligt nuvarande uppgifter har 1 900 personer dött. Antalet väntas stiger i takt med att mera information blir tillgänglig och myndigheterna kommer i kontakt med isolerade orter. Kathmandudalen, som drabbades hårdast av jordbävningen, är tätbefolkad.

Finska Missionssällskapet sänder 100 000 euro från sin katastroffond via Lutherska Världsförbundet. Hjälputdelningen sköts av världsförbundets Nepalavdelning. Finska Missionssällskapet har åtta anställda i Nepal, som kommer att delta i hjälparbetet.

- Stämningen är sorgsen och förvirrad, också full av väntan, säger Finska Missionssällskapets arbetare i Nepal, Anni Takko. Det har tydligen dött 500 människor i Kathmandu, men det är svårt att få reda på det verkliga antalet. Sjukhusen är fulla. Området där vi befinner oss är ställvis nästan som en krigszon, trots att förstörelse är liten i jämförelse. Alla stannar utomhus, eftersom det konstant kommer nya, kraftiga efterskalv.

Anni Takko rapporterar att Finska Missionssällskapet ännu inte fått kontakt med alla sina samarbetsparter i Nepal. Men de parter man lyckats nå berättar att de lokala medarbetarna mår bra.

- Vi försöker vara i kontakt med alla våra samarbetsparter. Vi har ännu inga rapporter om dödsfall. Vi kommer att delta i Lutherska världsförbundets krismöten, om vi har möjlighet. Nu kartlägger vi ännu skadorna och hjälpbehovet.

Just nu behöver de som drabbats av jordbävningen skydd, vatten, mat och hygienartiklar.

Finska Missionssällskapet har verkat i Nepal sedan 1978. Det långsiktiga arbetet fokuserar på att hjälpa de mest utsatta genom att förbättra deras livsvillkor. De lokala samarbetsparterna utgörs av medborgarorganisationer och kyrkor. Finska Missionssällskapet har fadderverksamhet i Nepal och utreder som bäst fadderbarnens situation. Sällskapets katastrofhjälp når fram oavsett etnisk bakgrund, religion och nationalitet.  

Nepal är en av världens fattigaste nationer: en fjärdedel av invånarna lever under fattigdomsgränsen. Statens har svag beredskap för att hjälpa i katastrofsituationer. Omkring 80 procent av befolkningen får sin utkomst genom småskaligt jordbruk. Inkomstskillnaderna mellan landsbygden och huvudstaden Kathmandu är enorma.

Så här kan du hjälpa

Ge en gåva via nätbanken

Gör en inbetalning:

Stöd Finska Missionssällskapets katastroffond genom att göra en inbetalning till kontonummer
FI60 8179 9710 0312 86 (BIC: DABAFIHH). Skriv HJÄLP i meddelandefältet.  

Ring vår donationstelefon:

Hjälp genom att ringa 0600 11320. Samtalet kostar 20,28 euro + lna.

Donera via textmeddelande:

För att ge 5 euro, sänd ett textmeddelande med texten HJÄLP5 till numret 16155.  För att ge 10 euro, sänd textmeddelandet HJÄLP10 till numret 16155.

Bildtexter:

Föredelse är stor i Kathmandu. Dödssiffran stiger. Foto: Lutherska världsförbundet

04/26/15

Bilagor

Finska Missionssällskapet verkar för mänskliga rättigheter och utrotar fattigdom i 30 länder, tillsammans med lokala samarbetskyrkor och partnerorganisationer. Finska Missionssällskapet grundades 1859 och är en av den evangelisk-lutherska kyrkan i Finlands missionsorganisationer. Sällskapet är utrikesministeriets partnerorganisation och en av de största aktörerna för utvecklingssamarbete i Finland. www.finskamissionssällskapet.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs