Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Yhteishakua reilu viikko jäljellä

Oulun seudun ammattiopisto (OSAO)

Yhteishakua reilu viikko jäljellä

Tiedote.
Julkaistu: 09.03.2015 klo 09:56
Julkaisija: Oulun seudun ammattiopisto (OSAO)

Elokuussa OSAOssa aloittaa noin 1760 uutta ammatillisen perustutkinnon opiskelijaa. Opiskelupaikkaa tulee hakea yhteishaussa 17.3. mennessä. Tarjolla olevista paikoista 92 on suunnattu ylioppilaille, loput on tarkoitettu peruskoulusta tuleville nuorille.

Uuteen välinehuoltajan tutkintoon 16 yo-paikkaa

OSAO aloitti viime syksynä uuden välinehuoltoalan perustutkinnon koulutuskokeilun, jolla pyritään vastaamaan työpaikkojen uusiin osaamisvaatimuksiin. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenne ja työtehtävät ovat muuttumassa: erityisesti välinehuollossa ja perustason ensihoidossa työntekijä tarvitsee entistä syvällisempää osaamista ja joutuu erikoistumaan uusiin työtehtäviin erilaisissa toimintaympäristöissä. Kevään yhteishaussa tutkintoon on haussa 16 opiskelupaikkaa ylioppilaille.

Kokki Antti Juntunen on tottunut kiireiseen työympäristöön. Siksi opiskelijan arki on tuntunut uuteen ammattiin kouluttautuvalta Juntuselta verkkaiselta. Kouluttautuminen välinehuoltajaksi kestää kaksi vuotta, josta ensimmäiset kuusi kuukautta ovat nyt takana.

– Aiempaan vuorotyöhön verrattuna on ihanaa, kun voi olla kotona perheen kanssa. Muutenkin opiskelu on hyvin erilaista verrattuna siihen, kun viimeksi kävin koulua 2000-luvun alussa. Nykyään lähes kaikki tehdään tietokoneella ja tietoa etsitään itse sen sijaan, että vain kuunneltaisiin opettajaa, Juntunen kertoo.

Kahdenkymmenen hengen ryhmästä 15 on naista ja loput viisi miehiä. Aikuisopiskelijoilla on laaja ikähaarukka ja heidän taustansa vaihtelevat aina ravintola-alalta IT-alaan.

Juntunen teki työssäoppimisjaksonsa urologisella osastolla. Hän kehuu kokemusta motivoivaksi ja avartavaksi.

– Siinä pääsi näkemään mitä tämä työ tulee olemaan. Se kyllä lisäsi entisestään motivaatiota opiskeluun. Se oli erityisen hyvä varsinkin tällaiselle käytännön ihmiselle, joka oppii tekemisen kautta. Kokemus sai ymmärtämään, miksi asioita käydään teoriassa läpi, Juntunen summaa.

Tulevaisuudessa Juntunen toivoo saavansa töitä jossakin pienemmässä yksikössä, jossa voi perehtyä erityisosaamiseen. – Pikkutarkka työ vaatii tekijältään korkeaa työetikkaa, joten suurpiirteisille henkilöille ammattia ei kannata suositella, Juntunen sanoo.

Välinehuoltajan tutkinnon lisäksi ylioppilaille on OSAOssa suunnattu opiskelupaikkoja seuraavissa tutkinnoissa: artesaani, hevostenhoitaja, ratsastuksenohjaaja, maaseutuyrittäjä, metsäkoneenkuljettaja, matkailupalvelujen tuottaja, kokki, laborantti, lähihoitaja, prosessinhoitaja, maarakennuskoneenkuljettaja, sähköasentaja, turvallisuusvalvoja ja vaatetusompelija.

OSAOn opiskelijat ovat tyytyväisiä

OSAO selvittää joka syksy uusien opiskelijoiden tyytyväisyyttä opiskeluunsa ja alavalintaansa. OSAOn opiskelijat ovat erityisen tyytyväisiä oppimisympäristöihin (4,32) ja opetuksen toteutukseen (4,10). Heikoimman arvion saa henkilökohtaistaminen (3,67). Yksittäisten kysymysten tuloksia katsoessa erinomaisia arvioita saavat mm. opettajien ammattitaito (4,30), opiskelija kokee opiskelevansa oikeaa alaa (4,27) ja ryhmän yhteishenki (4,26). Tulokyselyn vastausten keskiarvo on 4,01 asteikon ollessa 1-5.

OSAOn tulos on parantunut joka vuosi. Opiskelijoiden tyytyväisyyttä mitataan säännöllisesti tulo-, olo- ja päättökyselyillä sekä  työssäoppimisen kyselyillä. Kyselyt ovat Opix-oppilaitosverkoston luoma yhteinen toimintamalli, johon kuuluu kymmenen koulutuksen järjestäjää. Kyselyitä on tehty vuodesta 2007 lukien.

Oulun seudun ammattiopistossa opiskelee yhteensä 11 100 nuorta ja aikuista. Koulutusyksiköt sijaitsevat Oulussa, Kempeleessä, Limingassa, Muhoksella, Pudasjärvellä ja Taivalkoskella. Kevään yhteishaussa OSAOon on tarjolla yhteensä 1758 opiskelijapaikkaa. Yhteishaku on suunnattu pääsääntöisesti suoraan peruskoulusta tuleville hakijoille. Muut voivat hakeutua ammattiopintoihin ympäri vuoden. OSAO kuuluu Oulun seudun koulutuskuntayhtymään (Osekk). 

 

Kuvateksti Antti Juntunen: Antti Juntunen opiskelee välinehuoltajaksi. Koulutus on uusi OSAOn tarjonnassa.

Muut kuvat on otettu välinehuoltajaksi opiskelevan henkilön työskentelystä OSAOn Kontinkankaan yksikössä.

Kuvat: Jouni Ylisuutari

 

Lisätietoja:

kuntayhtymäjohtaja-rehtori Jarmo Paloniemi, p. 050 5383 929

koulutuskokeiluja koordinoiva koulutuspäällikkö Marja Veikkola, p. 050 0776 065

Liitetiedostot

Oulun seudun ammattiopistossa opiskelee yhteensä 11 100 nuorta ja aikuista. Koulutusyksiköt sijaitsevat Oulussa, Kempeleessä, Limingassa, Muhoksella, Pudasjärvellä ja Taivalkoskella. Kevään yhteishaussa OSAOon on tarjolla yhteensä 1758 opiskelijapaikkaa. Yhteishaku on suunnattu pääsääntöisesti suoraan peruskoulusta tuleville hakijoille. Muut voivat hakeutua ammattiopintoihin ympäri vuoden. OSAO kuuluu Oulun seudun koulutuskuntayhtymään (Osekk).

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs