Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Työttömyyden väheneminen voimistui heinäkuussa

Työ- ja elinkeinoministeriö

Työttömyyden väheneminen voimistui heinäkuussa

Julkaistu: 24.08.2010 klo 09:23
Julkaisija: Työ- ja elinkeinoministeriö

Työttömien työnhakijoiden määrä laski heinäkuussa 1 200:lla edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta. Tiedot ilmenevät 24.8.2010 julkaistussa työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoon perustuvassa Työllisyyskatsauksessa. Työ- ja elinkeinotoimistoissa (TE-toimistoissa) oli heinäkuun lopussa yhteensä 288 900 työtöntä työnhakijaa.

Työttömien työnhakijoiden määrä laski heinäkuussa 1 200:lla edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta. Tiedot ilmenevät 24.8.2010 julkaistussa työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoon perustuvassa Työllisyyskatsauksessa. Työ- ja elinkeinotoimistoissa (TE-toimistoissa) oli heinäkuun lopussa yhteensä 288 900 työtöntä työnhakijaa.

Työttömyys kasvoi edellisestä vuodesta neljän ELY-keskuksen alueella: Ahvenanmaalla (14 %), Varsinais-Suomessa (8 %), Uudellamaalla (4 %) ja Hämeessä (1 %). Vastaavasti työttömyys väheni 12 ELY-keskuksen alueella; eniten Pohjois-Karjalassa (-9 %), Etelä-Pohjanmaalla (-7 %), Kainuussa ( 7 %) ja Lapissa (-6 %).

Ammattiryhmittäin tarkasteltuna työttömyys nousi edellisen vuoden heinäkuuhun verrattuna kaikissa muissa ammattiryhmissä paitsi rakennus- ja kaivosalan työssä sekä maa- ja metsätaloustyössä. Eniten työttömyys nousi korkeimmin koulutettujen ammattiryhmässä, teollisessa työssä sekä luokittelemattomassa työssä.

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin työ- ja elinkeinotoimistoihin heinäkuun aikana 28 200, mikä on 3 600 enemmän kuin edellisen vuoden heinäkuussa. Kaikkiaan TE-toimistoissa oli heinäkuussa avoinna 48 200 työpaikkaa, mikä on 5 300 enemmän kuin vuosi sitten. Kuukauden lopussa edelleen avoinna olevat työpaikat (22 800) olivat vähentyneet ainoastaan palvelutyössä. Vastaavasti avoimien työpaikkojen määrä oli lisääntynyt yhdeksässä ammattiryhmässä; eniten teollisessa työssä, kaupallisessa työssä sekä korkeimmin koulutettujen ammattiryhmässä.

Työ- ja elinkeinohallinnon työvoimapoliittisilla toimenpiteillä sijoitettuna oli heinäkuun lopussa 74 200 henkilöä, mikä oli 5 800 enemmän kuin edellisen vuoden heinäkuussa.

Lomautettuina arviolta noin 33 000 henkilöä

Työnvälitystilastoon sisältyvien henkilökohtaisesti lomautettujen ja lyhennetyllä työviikolla olevien sekä ryhmälomautusten erillisseurannan lukumäärien perusteella arvioidaan, että koko maassa oli voimassa olevien lomautusten piirissä heinäkuun lopussa yhteensä noin 33 000 henkilöä, mikä oli noin 42 000 vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Kesäkuusta lomautettujen kokonaismäärä väheni 1 000:lla.

Työ- ja elinkeinotoimistoihin henkilökohtaisesti ilmoittautuneita lomautettuja oli heinäkuun lopussa yhteensä 17 200 eli 11 900 vähemmän kuin edellisen vuoden heinäkuussa. Kesäkuusta henkilökohtaisesti lomautettujen määrä lisääntyi 600:lla. Lisäksi lyhennetyllä työviikolla oli heinäkuun lopussa 3 100 työnhakijaa, mikä on 100 vähemmän kuin viime vuoden heinäkuussa.

Ryhmälomautusten erillisseurannan perusteella koko maassa oli ryhmälomautettuna heinäkuun lopussa 13 900 henkilöä eli 30 000 vähemmän kuin viime vuonna elokuun puolivälissä. Ryhmälomautettujen määrä väheni kesäkuusta 1 400:lla.
Ryhmälomautuksia oli eniten Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Pirkanmaan ELY-keskuksen alueella. Toimialoittain tarkasteltuna ryhmälomautuksia oli eniten koneiden ja laitteiden valmistuksen, sähkölaitteiden valmistuksen sekä metallituotteiden valmistuksen toimialoilla. Ryhmälomautuksia oli yhteensä 355 työnantajalla. Ryhmälomautetuista oli kokoaikaisesti lomautettuja 9 200 ja lyhennetyllä työviikolla 3 900 henkilöä. Määräaikaisten ryhmälomautusten keskimääräinen kesto oli 48 päivää.

Voimassa olevien lomautusten lisäksi TE-toimistoilla oli heinäkuun lopussa työnantajien tekemien ennakkoilmoitusten perusteella tiedot 8 000 henkilön mahdollisesti toteutuvista tulevista lomautuksista. Edellisen vuoden elokuun puolivälistä määrä väheni 22 700:lla ja kesäkuusta 2 500:lla.

Tilastokeskus: Heinäkuun työttömyysaste 7,5 prosenttia

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli heinäkuussa 27 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Sekä palkansaajien että yrittäjien määrä lisääntyi. Työllisyysaste oli 70,6 prosenttia eli 0,3 prosenttiyksikköä suurempi kuin viime vuoden heinäkuussa. Työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli 206 000, mikä on 5 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysaste oli 7,5 prosenttia eli 0,2 prosenttiyksikköä pienempi kuin vuotta aiemmin.

TEM:n Työllisyyskatsaus on luettavissa ministeriön verkkosivuilla osoitteessa www.tem.fi/tyollisyyskatsaus
Ryhmälomautusten erillisseurannan tiedot löytyvät osoitteesta www.tem.fi/ryhmalomautusseuranta
Tilastokeskuksen ja TEM:n yhteisjulkistus: www.tilastokeskus.fi/til/tyti/tie.html

Lisätiedot:
Erikoissuunnittelija Petri Syvänen, TEM, puh. 010 604 8050

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs