Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Työpaikka tuhannen kilometrin päässä – Valokuitu linkittää työt ja tekijän

Työpaikka tuhannen kilometrin päässä – Valokuitu linkittää työt ja tekijän

Artikkeli.
Julkaistu: 19.02.2016 klo 14:36
Julkaisija: Viestintätoimisto Kumppania

Kaukana kasvukeskusten sykkeestä on työpaikat kiven alla tai sitten matkojen päässä. Sodankyläläisen Scott Alexanderin työnantaja on Helsingissä. Välimatkaa on tuhat kilometriä.

Vaalajärvellä, Sodankylästä lähes 20 kilometriä länteen kotonaan työskentelee Humanistisen ammattikorkeakoulun, Humakin, järjestelmäasiantuntija Scott Alexander. Nykyistä työtehoa ja elämänlaatua on kiittäminen valokuidusta.

Aiemmin, kun nettiyhteydet olivat mitä olivat, mies tuntureiden takaa matkusti tottuneesti Helsinkiin. Vuodessa matkapäiviä Humakiin kertyi: 10–20 reissua, päivä tai pari kerrallaan. Nykyään riittää kaksi tai kolme reissua, kun joulukuussa kotiin tuli valokuidun mukana nopeat ja varmat nettiyhteydet.

– Kaikki hoituu videoneuvotteluilla ja nyt kuidun kanssa ne toimivat hyvin. Kerrankin se en ole minä, joka putoaa pois neuvotteluista. Mahtavaa, että täällä kaukana Helsingistä on näin hyvät palvelut, iloitsee Scott Alexander.

Tärkeät työyhteydet

Vuonna 1998 Scott Alexander aloitti kehittämään HumakProta. Siihen aikaan oppilaitosjärjestelmät toimivat vain lähiverkossa ja Humanistisille ammattikorkeakoululla oli tarvetta eri kampuksilla web-pohjaiselle, verkon yli toimivalle järjestelmälle.Työtä tehtiin 14 kilobitin yhteydellä, jonka sai puhelinverkon kautta.

Tiedonsiirtonopeudet paranivat modeemien kehityksen myötä ja sitten tuli ISDN. Kun 14 mbps:n yhteys loppui @450 yhtiön konkurssiin, vuorossa olivat langattomat yhteydet: ensin 3G ja viime syksystä 4G. Langattomat yhteydet ovat hyvät ja tarpeelliset, mutta toisinaan vaihtelevat yhteysnopeudet etätyössä ovat häiritseviä.

– Kuidun kanssa etätyöpöydän käyttö on mukavaa. Komentosarjat keskustelevat hyvin sekä Windowsin että Linuxin servereiden kanssa. Aiemmin turhauttivat ne hetket, jolloin näppäimen painamisen jälkeen oli sekunnin tai parin viive, ennen kuin kirjain näkyi ruudulla.

Scott Alexanderin tyypillinen työpäivä alkaa muutoksilla HumaPron koodiin. Humak Pro on web-pohjainen oppilaitosjärjestelmä, jonka kautta hallinnoidaan niin opiskelijoita kuin henkilökuntaa. Tiedot valuvat hakemistopalveluun, josta sähköpostin ja pikaviestien osalta myös edelleen Microsoftin pilvipalveluun.

– Nykyään muutokset ovat enää pieniä, sillä 18 vuotta vanhaa tiedotuskanavaa korvataan parhaimmillaan. Kesällä 2017 se korvautuu Peppi-tietojärjestelmällä.

Tieto kulkee

Humakin päätoimipaikka sijaitsee Helsingissä ja sen serverit ovat konesalissa Kajaanissa. Etätyöläinen Scott Alexander voi Sodankylästä käsin työskennellä molemmissa.

– Voin päättää itse työskentelyaikani. Helpottaakseni työskentelyä työskentelen samaan aikaan kollegojeni kanssa. Kotoa työskentely on joustavaa. Joskus on ongelmallista lopettaa ajoissa, kun työ on hyvin mielenkiinoista.

Oppilaitosjärjestelmien ohella työllistävä ja suuritöinen projekti on ollut myös integraatio korkeakoulujen valtakunnalliseen opintotietopalvelu Virtaan.

– Tällä hetkellä lisäksi otamme käyttöön kaikilla kampuksillamme Eduroamin, joka on maailmanlaajuinen korkeakoulu- ja tutkimusvierailijaverkko.

Scott Alexander viettää päivää kuidun äärellä työt tehtyäänkin. Netflix tuo elokuvat ja sarjat ruudulle milloin tahansa. Watsoniin voi tallentaa TV-kanavat. Skype kokoaa Sodankylään ystävät ja sukulaiset Australiasta, mistä mies on itsekin kotoisin. 1980-luvulla hän tuli Suomeen vaihto-oppilaaksi ja tapasi vaimonsa. Kolmen Australiassa vietetyn vuoden jälkeen he palasivat vaimon kotitilalle. Neljästä lapsesta nuorin, Victoria, asuu enää kotona. Christabel, Kristian ja Christina ovat jo muuttaneet pois kotoa. Heihin yhteydenpito sujuu sekin verkossa.

INFO:

Suomen Seutuverkkojen laskemien mukaan 30 prosenttia haja-asutusalueiden kodeista ja yrityksestä voisi saada halutessaan liittymän käyttöön. Vain joka kuudennesta suomalaisesta kotitaloudesta on kuituyhteyden päässä. Suomen Seutuverkkojen tavoitteena on, että viimeistään vuonna 2025 kuituyhteys on kaikkien saatavilla.

 

Lisätiedot:

Jussi Rantamo, toimitusjohtaja Tähtikuitu Oy

040 764 8213, jussi.rantamo@tahtikuitu.fi

 

Scott Alexander, järjestelmäasiantuntija Humanistinen ammattikorkeakoulu

050 411 9556, scott.Alexander@humak.fi

 

Jarno Laitinen, puheenjohtaja Suomen Seutuverkot Oy

020 775 0881, puheenjohtaja@seutuverkot.fi

 

Suomen Seutuverkot ry kehittää seutuverkkoja. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää alansa tutkimus- ja kehittämishankkeita yritysten sekä koulutus- ja tutkimuslaitosten kanssa. Yhdistys järjestää koulutusta ja tiedottaa alan kehityksestä. Suomen Seutuverkot on riippumaton ja voittoa tavoittelematon yhdistys. 

Edistämme laajakaistaisten yhteyksien rakentamista Suomessa. Tasavertainen tietoyhteiskuntakehitys on tehtävämme. www.seutuverkot.fi 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs