Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Työolojen tutkijan oikeudenkäynti alkaa tiistaina Thaimaassa

Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASK Ry

Työolojen tutkijan oikeudenkäynti alkaa tiistaina Thaimaassa

Tiedote.
Julkaistu: 01.09.2014 klo 15:49
Julkaisija: Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASK Ry

Suomessa myytävien hedelmämehujen eettisyyttä Finnwatchille selvittänyt tutkija Andy Hall joutuu tiistaina 2. syyskuuta Thaimaassa oikeuden eteen syytettynä thaimaalaisen yrityksen kunnian loukkaamisesta. Laaja joukko ammattiliittoja, kansalaisjärjestöjä ja yritysten kansainvälisiä yhteistyöverkostoja vaatii vetoomuksissaan oikeusprosessin peruuttamista.

Kasvavaa kansainvälistä huomiota saava oikeusjuttu sai alkunsa tutkimuksesta, jossa löytyi vakavia puutteita Suomeen tuottavien thaimaalaisten mehutehtaiden työoloista. Finnwatchin viime vuonna julkistaman tutkimusraportin havaintoja ei ole kiistetty. Sen sijaan kritiikin kohteeksi joutunut thaimaalaisyhtiö Natural Fruit haastoi raportin kokoamisesta vastanneen tutkijan oikeuteen ja uhkaa uusilla oikeusjutuilla.

Natural Fruit -yhtiön toimitusjohtaja ja omistaja on myös Thaimaan ananasteollisuutta edustavan etujärjestön TPIA:n puheenjohtaja. Ammattiliittojen ja ihmisoikeusjärjestöjen mielestä oikeusprosessin selkeänä tavoitteena on vaientaa alan teollisuuden työoloja koskeva kritiikki. Natural Fruit on kieltäytynyt neuvottelemasta tutkijoiden kanssa ja torjunut järjestöjen ja useiden asiakasyhtiöittensä ehdotuksen riippumattomasta auditoinnista.

Yli sata suurta järjestöä on allekirjoittanut oikeusjutun peruuttamista vaativan vetoomuksen Thaimaan ananasyritysten järjestölle. Prosessin pysäyttämisen puolesta ovat vedonneet myös suurten asiakasyritysten järjestöt, joissa suomalaiset kauppaketjutkin ovat edustettuina. Asiakasyhtiöt pelkäävät oikeusjutun vahingoittavan koko Thaimaan ananasteollisuuden mainetta.

Thaimaassa tutkijoiden tueksi on julkisesti asettunut maan suurimpiin ammattiliittoihin lukeutuva SERC, joka on joutunut kannanottonsa vuoksi poliittisen painostuksen kohteeksi. SAK, STTK ja kahdeksan suomalaista ammattiliittoa kannustivat loppuviikosta lähetetyllä avoimella kirjeellä SERCiä jatkamaan tukeaan ihmisoikeuspuolustajille. Tutkijan tueksi aloitetut kansainväliset vetoomuskampanjat ovat muutamassa päivässä keränneet satoja tuhansia allekirjoituksia.                      

Todistajia joudutaan suojelemaan

Thaimaan Prakanongin siviilituomioistuimessa 2. syyskuuta käynnistyvä oikeudenkäynti on ensimmäinen neljästä oikeuskäsittelyiden sarjasta. Nyt alkavassa jutussa Natural Fruit syyttää Finnwatchin tutkijaa Andy Hallia tehtaan kunnian loukkaamisesta tv-yhtiö AlJazeeralle annetussa haastattelussa.

Oikeudenkäynti kestää kuusi päivää ja päättyy 10. syyskuuta. Ensimmäisen kolmen päivän aikana Natural Fruit ja yleinen syyttäjä käyvät läpi omaa todistusaineistoaan ja todistajiaan. Oikeudelle annetun ennakkoilmoituksen mukaan Natural Fruit tulee tuomaan todistajiksi tehtaan nykyisiä työntekijöitä, työviranomaisia ja poliiseja sekä sveitsiläisen auditointiyritys SGS:n laatimia auditointiraportteja.

Perjantaista 5. syyskuuta alkaen on puolustuksen vuoro esitellä omia todisteitaan ja todistajiaan. Puolustus kuulee Natural Fruitista paenneita entisiä työntekijöitä, tutkijoita, yritysten edustajia, AlJazeeran toimittajaa Wayne Hayta sekä Finnwatchin toiminnanjohtajaa Sonja Vartialaa. Syyttäjällä on oikeus ristikuulustella puolustuksen todistajia.

– Oikeudessa ei kunnioiteta lähdesuojaa ja tuomari on ilmoittanut haluavansa kuulla tehtaan siirtotyöntekijöitä henkilökohtaisesti. Todistajien suojeleminen on iso haaste, Vartiala sanoo.

Suomen Bangkokin suurlähetystö seuraa oikeudenkäyntiä. Ammattijärjestöistä mm. elintarviketyöläisiä edustava kansainvälinen ammattiliitto IUF lähettää oikeudenkäyntiin oman tarkkailijansa. Lisäksi Britannian lähetystö on osallistumassa oikeudenkäyntiin ja on kehottanut myös muita EU-edustustoja osallistumaan.

Oikeus antaa tuomionsa 45 päivän kuluessa oikeuskäsittelystä. Syyskuun aikana Hallia vastaan on käynnistymässä myös toinen, rikostuomioistuimessa käsiteltävä juttu.

Myös kauppaketjuja mukana vetoomuksissa

Oikeudenkäynti lisää kansainvälistä huomiota Thaimaan ananasteollisuuden ongelmiin. Ananasteollisuuden etujärjestö Thai Pineapple Industry Associationin TPIAn elokuussa esittämät uhkaukset uusista oikeusjutuista sekä vaatimukset kampanjoinnin lopettamisesta ovat kiihdyttäneet protesteja.

Thaimaa on maailman suurin ananaksen tuottajamaa.

– Uhkailun ja työntekijöiden hyväksikäytön sijaan teollisuuden on aika muuttaa toimintatapaansa. Vaarana on, että yritykset ja kuluttajat eivät enää pian halua ostaa thaimaalaisia tuotteita, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala katsoo.

Pohjoismainen ostoyhteenliittymä United Nordic varoitti viime viikolla julkisuuteen tulleessa kirjeessään voimakkain sanoin Thaimaan ananasteollisuutta Natural Fruitin toimintatavoista. "Olemme erittäin huolestuneita [...] uskomme, että tällainen toiminta vahingoittaa thaimaalaista ruokateollisuutta." United Nordic kehotti teollisuutta "edistämään aktiivisesti vuoropuhelua kansalaisyhteiskunnan kanssa oikeusjuttujen sijaan." Suomessa United Nordicin osaomistaja on Tuko Logistics.

Yritysten ja järjestöjen brittiläistaustainen eettisyysverkosto ETI vetosi niinikään alan thaimaalaisiin tuottajiin. Verkostoon kuuluu useita suuria kauppaketjuja, kuten Tesco ja Sainbury’s.

Ay-taustainen kampanjaverkosto LabourStart on aloittanut vetoomuskampanjan Andy Hallia vastaan nostetun oikeusjutun perumiseksi. Kampanjaan voi osallistua LabourStartin sivuilta osoitteesta http://www.labourstartcampaigns.net/show_campaign2014.cgi?c=2475

Tutkimusraportista ja oikeusprosessin taustatoista lisätietoa Finnwatchin kotisivuilta: http://www.finnwatch.org

Kuvia Andy Hallista Finnwatchin Flickr-sivuilla: https://www.flickr.com/photos/finnwatch/8842373991/in/photostream/

 

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs