Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Tuulivoima työllistää jopa 11 000 vuonna 2020

Suomen Tuulivoimayhdistys ry

Tuulivoima työllistää jopa 11 000 vuonna 2020

Tiedote.
Julkaistu: 29.01.2015 klo 10:45
Julkaisija: Suomen Tuulivoimayhdistys ry

Tuulivoimarakentaminen ja komponenttiteollisuus työllistävät Suomessa vuoteen 2020 mennessä jopa 11 000 henkilöä, mikäli rakentaminen pääsee jatkumaan hyvällä vauhdilla. Toisin kuin usein luullaan, tuulivoimahankkeiden suurimmat työllisyysvaikutukset tulevat käyttövaiheessa, eivät rakentamisvaiheessa.

Mikäli tuulivoimarakentamiselle luodaan pian selkeät poliittiset 2030 -tavoitteet ja keinot niiden saavuttamiseen, työllistävät hankekehitys, rakentaminen, huolto ja kunnossapito noin 4200 henkilöä vuonna 2020. Tällä hetkellä hankkeet työllistävät noin 2200 henkilöä. Teknologiateollisuus ry:n tuulivoiman tiekartan mukaan tuulivoimakomponenttien valmistus työllistää nyt 2000 - 3000 henkilöä, ja vuoteen 2020 mennessä se tulee työllistämään noin 4000 - 7000 henkilöä.

Puhutaan siis jopa 11 000 työpaikasta Suomen tuulivoimasektorilla vuoteen 2020 mennessä. ”Pelkästään tuulivoiman hankekehitys työllistää monia ammattiryhmiä, kuten biologeja ja arkeologeja, juristeja ja kaavoittajia. Tuulivoimalassa on paljon erilaisia myös Suomessa valmistettuja osia, joita me sähkönkäyttäjät emme tule ajatelleeksi. Niiden valmistus vaatii erityisosaamista, jota meillä on”, kertoo Teknologiateollisuus ry:n tuulivoima-alan toimittajat -toimialaryhmän puheenjohtaja Timo Laakso.

Suuri osa tuulivoiman tuottamasta työstä tehdään kotimaisella ja paikallisella työvoimalla. Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tekemän tuulivoimahankkeiden kotimaisuusastetta tarkastelevan selvityksen mukaan tuulivoiman saamasta tuesta 59 % jää tukemaan kotimaista yritystoimintaa. ”Tuulivoimalle maksetaan tukea, jotta päästäisiin EU-tasolla linjattuihin uusiutuvan energian tavoitteisiin. Kotimaisuus ja suomalaisten työllistäminen on vain yksi tuulivoiman positiivisista sivutuotteista,” linjaa TEM:in asiantuntija Ville Laasonen.

Tuulivoimalan elinkaaren vaiheista selkeästi eniten työllistää voimalan asennuksen jälkeinen käyttövaihe, joka kestää 20 - 25 vuotta. ”Suomessa tulee muutaman vuoden kuluttua olemaan noin 800 tuulivoimalaa. Voimalamäärän kasvaessa myös paikallinen palveluntarjonta kasvaa – ja sitä myötä kotimaisen työn osuus. Riippumatta siitä mistä voimalat tulevat, suomalaisilla ja paikallisilla yrityksillä on suuri rooli niiden asennuksessa, käytössä ja purussa”, toteaa 3D Wind Service Oy:n operatiivinen johtaja Feodor Gurvits.

Tuulivoimaloiden huollosta vastaavat pitkälti sekä voimalavalmistajien että alihankintayritysten palveluksessa olevat kotimaiset osaajat. ”Meillä toimii tällä hetkellä Suomessa 13 huoltoasentajaa, jotka kaikki ovat suomalaisia Joonaksia, Lasseja ja Sameja. Lisäksi meillä ja lukuisissa muissa tuulivoima-alan yrityksissä rekrytoidaan parhaillaan uusia osaajia. Nordex on kasvattanut henkilöstömääränsä Suomessa parin vuoden aikana kahdesta 32:een. Ala kasvaa kovaa vauhtia!”, kertoo Nordexin huoltotoiminnoista vastaava Heikki Pukkila.

Tuulivoimasektorilla työskentelevien ihmisten määrä jatkaa kasvuaan kuluvan vuosikymmenen lopulla ainoastaan, mikäli uusiutuvalle energialle määritetään 2030 -tavoitteet riittävän ajoissa. Tuulivoimarakentamisen poliittisten tavoitteiden puute alkaa vaikuttaa hankekehityksen työllisyyslukuihin laskevasti jo vuoden 2017 jälkeen. Tämä merkitsee, että vuosittain jää työllistymättä noin 200 henkilöä.

***

Tuulivoimahankekehityksen, rakentamisen, huollon ja kunnossapidon työllisyysluvut perustuvat Sweco Ympäristö Oy:n tekemään selvitykseen. Teollisuuden työllisyysluvut perustuvat vuonna 2014 julkaistuun Teknologiateollisuus ry:n tuulivoiman tiekarttaan.

Sweco Ympäristö Oy:n selvitys: http://www.tuulivoimayhdistys.fi/sites/www.tuulivoimayhdistys.fi/files/tuulivoiman_tyollistava_vaikutus_raportti_20.1.2015.pdf

Teknologiateollisuus ry:n tuulivoiman tiekartta 2014: http://teknologiateollisuus.fi/sites/default/files/file_attachments/finnish_wind_industry_roadmap_20142017_final.pdf

 

LISÄTIETOJA:


Anni Mikkonen
Toiminnanjohtaja
Suomen Tuulivoimayhdistys ry
040 771 6114

Timo Laakso
Tuulivoima-alan toimittajat -toimialaryhmän puheenjohtaja
Energiateollisuus ry
010 3311

Puhdasta. Turvallista. Suomalaista.

Suomen Tuulivoimayhdistys ry on tuulivoima-alan kansallinen edunvalvontajärjestö. Sen tavoitteena on edistää tuulivoimarakentamista mm. tiedottomalla, tietoa tuottamalla sekä julkiseen keskusteluun osallistumalla. STY:llä on noin 170 yritysjäsentä ja 220 henkilöjäsentä, joiden yhteinen tahtotila on edistää tuulivoimarakentamista. Yritysjäsenet edustavat lukuisia eri toimialoja. Yhdistyksellä on kolme työntekijää.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs