Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Tutkimus: strategiatutkimuksen onnistujayritykset

Kissconsulting Oy

Tutkimus: strategiatutkimuksen onnistujayritykset

Tiedote.
Julkaistu: 26.04.2016 klo 05:45
Julkaisija: Kissconsulting Oy

Vaasan yliopistoon tehdyssä tutkimuksessa on tutkittu strategian tunnettuutta ja sen sisäistämisen tasoa. Tutkimus on tuonut esille, että suurimmalla osalla työntekijöistä ei ole tietoa, mikä on yrityksen strategia. ”Hyvin usein työntekijöiden parissa strategiaa ei koeta tärkeäksi”, kertoo tutkimuksen tekijä ja Kissconsulting Oy:n yritysvalmentaja Maarika Maury. Onnistujiakin kuitenkin oli.

Tutkimuksessa strategian jalkautuksessa positiivisesti onnistuneita yrityksiä olivat mm. Ruohonjuuri, FSP Finnish Steel Painting, hotelliketju Scandic Hotels, Aurinkomatkat, Kiinteistömaailma, Nordea sekä kansainväliseen Boskalis-konserniin kuuluva ruoppaus- ja satamarakentamiseen erikoistunut Terramare Oy.

Yhteistä tutkimuksessa menestyneille yrityksille oli kirkas strategia sekä napakka läpiviennin prosessi. ”Tunnettuus ei riitä, vaan tarvitaan tekoja”, muistuttaa yrityksessä valmentajana toiminut KTM Maarika Maury. Tulokset kielivät, että niissä yrityksissä, jossa strategia saatiin ihmisten tietoisuuteen, saatiin haluttuja muutoksia vietyä käytäntöönkin. ”Onnistujia olivat yritykset, joissa oli selvästi panostettu strategian läpiviemisessä. Kun henkilökunta oli sisäistänyt yrityksen strategian, se näkyi myös tekemisessä ja tuloksissa”, kertoo Maury tuoreen tutkimuksen tuloksista.

Alla muutama esimerkki tutkimuksessa mukana olleista onnistujayrityksistä.

Finnish Steel Painting Oy on yksi Euroopan johtavista teollisuuden pintakäsittelyalan yrityksistä. FSP osallistui väitöskirjaan liittyvään tutkimukseen. Tutkimus osoitti, että niin strategiat kuin arvotkin ovat jääneet tuntemattomiksi. Asiaan tartuttiin ja strategia kirkastettiin muutamaan ydinkohtaan ja esimiehet valmennettiin viemään strategiaa käytäntöön. Vuoden kuluttua tilanne oli päinvastainen. Seuraava tutkimusotos näytti, että organisaatio oli noussut neljän parhaimman tutkimuksessa mukana olleen yrityksen joukkoon. Niin johto kuin esimiehetkin tunsivat strategian, ja myös henkilökunta saatiin tietoiseksi strategisista painopisteistä ja siitä, mitä heiltä odotettiin. Tunnettuus nousi noin 90 prosenttiin. Myös tulokset olivat mittavat. Yrityksen ideoiden määrä nousi kolmesta kolmeensataan ja uusien asiakkaiden määrä kolmesta vuotuisesta sataan vuotuiseen uusasiakkuuteen, vaikka ala elikin laskukautta. ”Nyt insinöörikin ymmärtää”, toteaa yrityksen toimitusjohtaja Pentti Virtanen yksinkertaisuuden merkityksestä.

Ruohonjuuri Oy:ssä on onnistuttu siinä, että kaikilla työntekijöillä on innostava ja selkeä yhteinen näkemys, minne ollaan menossa ja minkälaisilla keinoilla. Terveys-, luomu- ja reilun kaupan tuotteita sekä lähiruokaa myyvä ketju on kasvanut vauhdilla merkittäväksi ja kannattavaksi alan toimijaksi. Missioksi on kiteytynyt työntekijöitä ja asiakkaita inspiroiva “iloa ja elinvoimaa”-missio, jota edistetään sekä tuotteiden että palvelun kautta. ”Täällä asiakkaista ja heidän hyvinvoinnistaan piitataan oikeasti”, kertoo asiakaspalvelupäällikkö Tuulia Bucciarelli ja kuvaa kolmen toimintaperiaatteen ohjenuoraa: ”Toimimme hymyssä suin ja pilke silmäkulmassa, aktiivisesti palvellen sekä haluamme antaa asiakkaalle wow-elämyksiä niin tuotteiden kuin palvelummekin kautta. Tähän kiteytyy kaikki”, toteaa Bucciarelli. ”Nämä periaatteet tiedetään ja niiden pohjalta toimitaan. Ruohonjuuri on rohkea edelläkävijä, joka uskaltaa tehdä monet asiat toisin”, mainitsee Ruohonjuuren toimitusjohtaja Arto Ranta-aho. ”Kyllä sen eteen, että strategia tunnetaan ja että se toimii, pitää tehdä töitä. Viestin pitää olla selkeä ja innostava. Työntekijöitä täytyy valmentaa ja pitää osata myös johtaa ihmisiä systemaattisesti”, muistuttaa Ranta-aho. ”Käytännössä strategia näkyy meillä wow-tarinoiden lisääntymisessä ja myynnin kasvuna sekä innostuneessa työilmapiirissä”, toteaa Ranta-aho.

”Strategian ei pidä olla monimutkainen, eikä aina kaikkia termiviidakkojakaan tarvita”, muistuttaa Maury.  Tutkimuksessa onnistuneen Kiinteistömaailman tutkimuksen aikainen visio oli olla Suomen paras palveluyritys. ”Visiomme kertoi jo sen, mitä pitää tehdä, eikä siis erillistä strategiatermiä tarvittu”, kertoo Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkinen. Kiinteistömaailma Kampin myymälän yrittäjä Pekka Laukkanen kertoo, että hyvin läpiviedystä strategiasta on jäänyt henkilökunnalle pysyvä ajattelu- ja toimintatapa. ”Ripeän asuntomyynnin lisäksi voimme tarvittaessa vaikkapa kastella asiakkaan kukat tai vastaanottaa paketin hänen poissa ollessaan. Meitä voi käyttää apuna, jos vieraalle pitäisi toimittaa avaimet, kun itse ei ole paikalla. Asiakkaan ilahduttaminen näkyy pienissä teoissa ja asioiden helpoksi tekemisessä”, muistuttaa Laukkanen kuvatessaan yrityksen toimintatapaa.

Scandic hotelleissa vietiin tutkimuksen aikana läpi strategista kulttuurimuutosta. Kantavina teemoina ovat toimineet yrityksen missio: ”feeling of being among friends” ja yrityksen sen hetkiset arvot: caring, casuality ja creativity. Haluttu strateginen muutos asiakaspalvelukokemuksen kehittämisestä sisältyi näihin periaatteisiin. Muutosta vietiin eteenpäin mm. esimiestyön kehittämisen, palvelukoulutusten, palautteen, hyvien käytäntöjen jakamisen eli tarinoiden sekä palkitsemisen kautta. ”Tärkeät teemat tulevat esille selkeästi selkäytimestä kerrottuina tarinoina ja tekoina”, kuvaa Maarika Maury tutkimukseen osallistuneen yrityksen strategian näkymisestä käytännössä. ”Asiakkailta saatu myönteinen palaute kertoo, että olemme tehneet oikeita asioita. Myös henkilöstön sitoutuminen, osallistuminen, ylpeys omasta työstä ja työyhteisöstä ovat lisääntyneet”, kertoo Scandic Hotels Oy:n henkilöstöjohtaja Riikka Mattila. ”Muutosprosessin seurauksena niin asiakastyytyväisyys-, henkilöstö- kuin taloudellisetkin tulokset ovat vahvistuneet. Monimuotoinen tiimimme tekee töitä, luodakseen ainutkertaisia hotellikokemuksia”, vahvistaa toimitusjohtaja Aki Käyhkö.

Lisätietoja tutkimuksesta ja sen tuloksista:

Maarika Maury, Kissconsulting, toimitusjohtaja 050-5900412, maarika@kissconsulting.fi

Yritysedustajat: 

Ruohonjuuri Oy Arto Ranta-aho, toimitusjohtaja, 050-3730 330, arto.ranta-aho@ruohonjuuri.fi

FSP Finnish Steel Painting Oy, Toimitusjohtaja Pentti Virtanen 0400-811 674, pentti.virtanen@fspcorp.com

Scandic Hotels Oy, Aki Käyhkö, toimitusjohtaja,  040 5099 800. aki.kauhko@aki.kayhko@scandichotels.com

Kiinteistömaailma, toimitusjohtaja Erkki Heikkinen, puh 050 433 2080.

Aurinkomatkat, Tuomo Meretniemi (tutkimuksen aikainen toimitusjohtaja) tuomo.meretniemi@kissconsulting.fi. 050-3903050.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kissconsulting Oy on 1990 perustettu liikkeenjohdon konsultointi- ja valmennusyritys. Kissconsulting toteuttaa asiakkaiden tarpeisiin räätälöityä konsultointia ja yritysvalmennuksia tähdäten asiakkaan menestykseen. Kissconsulting on mukana asiakkaan arjessa ja toimii valmennuskumppanina asiakkaan kanssa läpi koko prosessin ajan varmistaen, että valmennuksen anti muuttuu toiminnaksi. Uskomme yksinkertaisuuteen, arkeen ja tekojen merkitykseen. www.kissconsulting.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs