Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Tunnetko oman diabetesriskisi? Diabetesta voi ehkäistä terveellisillä elämäntavoilla

Terveystalo

Tunnetko oman diabetesriskisi? Diabetesta voi ehkäistä terveellisillä elämäntavoilla

Artikkeli.
Julkaistu: 13.11.2014 klo 08:39
Julkaisija: Terveystalo

Maailman diabetespäivää vietetään vuosittain 14.11. insuliinin toisen keksijän Frederick Bantingin syntymäpäivänä. Diabetespäivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota yhteen maailmassa ja Suomessa nopeimmin yleistyvään sairauteen. Vaikka vielä emme voi vaikuttaa tyypin 1 diabeteksen syntyyn, voimme ehkäistä tyypin 2 diabetesta terveellisillä elämäntavoilla.


Tällä hetkellä jo puoli miljoonaa suomalaista sairastaa diabetesta, mutta puolet heistä ei vielä tiedä sairastavansa tautia. Diabetesta sairastavien määrän ennustetaan kaksinkertaistuvan seuraavan kymmenen vuoden aikana, eli vuonna 2025 jo lähes joka viides suomalainen sairastaa diabetesta.

− Tyypin 2 diabetes ei välttämättä tunnu miltään, ja oireet voivat lisääntyä huomaamatta. Esimerkiksi lisääntynyt epämääräinen väsymys, särky ja näön heikkeneminen ovat merkkejä, jolloin kannattaa selvittää onko kyse diabeteksesta, etenkin jos diabetesta esiintyy suvussa, sanoo työterveyslääkäri, kehittämisylilääkäri Päivi Metsäniemi Terveystalosta.

Tyypin 2 diabetes on hoitamattomana vakava sairaus, joka voi johtaa merkittävästi elämänlaatua heikentäviin liitännäissairauksiin. Hyvän hoidon ansiosta diabetesta sairastava voi kuitenkin elää täysipainoista elämää.

Välty diabetekselta

Ylipaino, etenkin vyötärölihavuus, vähäinen liikunta, väärät ruokatottumukset ja tupakointi lisäävät sairastumisriskiä. Diabetes on kuitenkin ennaltaehkäistävissä, ja jo puhjennutkin sairaus on taltutettavissa elintapojen muutoksella.

− Riski sairastua tyypin 2 diabetekseen pystytään puolittamaan, jos elintapoja muuttaa onnistuneesti ajoissa. Tärkeintä ovat terveelliset ruokatottumukset: pidä huolta riittävästä kuidun saannista ja runsaasta kasvisten määrästä. Pienikin painonpudotus vähentää sairastumisriskiä.

− Liikuntaa voi lisätä arkeen esimerkiksi kävelemällä lyhyet matkat autolla liikkumisen sijaan. On hyvä välttää liikaa stressiä ja nukkua riittävästi, sillä väsyneenä syö helposti mitä sattuu ja silloin liikkuminenkin jää helposti, Metsäniemi toteaa.

Elämäntapamuutoksia kannattaa tehdä pienin askelin, jolloin niistä on helpompi pitää kiinni. Jo vähäisilläkin elintapojen muutoksilla on merkitystä diabeteksen ennaltaehkäisyssä.

Selvitä diabetesriskisi
Voit selvittää oman diabetesriskisi diabetesriskitestillä. Jos testin mukaan diabetesriskisi on koholla, kannattaa keskustella tilanteesta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Lisätietoja medialle:
Terveystalo, kehittämisylilääkäri Päivi Metsäniemi, puh. 045 633 8858, paivi.metsaniemi@terveystalo.com
Terveystalo, viestintäpäällikkö Jenni Rantanen, puh. 050 386 4381, jenni.rantanen@terveystalo.com
www.terveystalo.com/diabetes

Terveystalo on Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti lähes 6 500 terveydenhuollon ammattilaista. Terveystalon verojalanjälki vuonna 2013 oli yhteensä 75,5 miljoonaa euroa ja samana vuonna Terveystalo investoi suomalaisten terveyspalvelujen kehittämiseen 28 miljoonaa euroa. www.terveystalo.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs