Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Teknologinen kehitys ja ulkoistaminen ovat korvanneet teollisuuden suorittavia työpaikkoja

VATT

Teknologinen kehitys ja ulkoistaminen ovat korvanneet teollisuuden suorittavia työpaikkoja

Tiedote.
Julkaistu: 25.03.2015 klo 07:34
Julkaisija: VATT

Teknologinen kehitys ja viime vuosina myös tuotantoprosessien siirtäminen ulkomaille ovat kiihtyvällä vauhdilla korvanneet suorittavia työpaikkoja teollisuudessa. Näitä työpaikkoja ovat korvanneet sekä lisääntyvä työvaiheiden siirtäminen ulkomaille että uusi ICT-teknologia, selviää VATT:n erikoistutkija Elias Einiön tutkimuksesta. Erityisesti rutiininomaisia työtehtäviä, jotka eivät edellytä ihmisten välistä kanssakäymistä, on korvautunut.

Einiön tutkimuksen tulos tukee käsitystä, jonka mukaan työvoiman kysynnän rakenteessa tapahtuneet muutokset ovat vähentäneet työllisyysosuutta erityisesti keskipalkkaisissa ammateissa, joista merkittävä osa sijoittuu juuri teollisuuden suorittavaan työhön. Näitä ammatteja ovat esimerkiksi teollisuustuotteiden valmistaja, asentaja ja korjaaja. Lisäksi tutkimus osoittaa, että havaitun rakennemuutoksen taustalla on ollut teknologinen kehitys ja erityisesti 2000-luvulla voimakkaasti lisääntynyt kansainvälinen kauppa.

Einiön tutkimuksessa tarkasteltiin vähintään 20 henkilöä työllistäviä teollisuuden toimipaikkoja vuosina 1980–2008. Suorittavan työn kysyntä suhteessa johto- ja asiantuntijatehtäviin vähentyi voimakkaasti erityisesti kahdella erillisellä ajanjaksolla. Ensin näin tapahtui tasaisesti kaikilla teollisuudenaloilla 1980-luvulla, kun teollisuus tietokoneistui voimakkaasti.

Toinen voimakas kysynnän rakenteen muutos sijoittuu 2000-luvulle, jolloin suorittavien työtehtävien osuus väheni erityisesti kulkuvälineitä, tekstiilejä ja elektroniikkaa valmistavissa suomalaisyrityksissä. Tällä ajanjaksolla kansainvälisellä ulkoistamisella havaittiin olevan merkittävä vaikutus suorittavien työpaikkojen osuuden vähenemiseen. Myös teknologisen kehityksen vaikutukset jatkuivat voimakkaana.

Tutkimuksen menetelmä perustuu alueellisiin eroihin Neuvostoliiton kaupan romahduksen seurauksissa.  Menetelmän avulla estimoitiin toimipaikkojen työvoiman kysyntää kuvaava malli, jolla laskettiin muutokset työvoiman kysynnän rakenteessa. Tutkimuksessa käytettiin Tilastokeskuksen toimipaikka-aineistoja.

Lisätietoja:
Elias Einiö, erikoistutkija, puh. 0295 519 408, elias.einio@vatt.fi

Julkaisu:
VATT Working Papers 61: The Loss of Production Work: Identification of Demand Shifts Based on Local Soviet Trade Shocks

Suora linkki julkaisuun: http://www.vatt.fi/file/vatt_publication_pdf/wp61.pdf 

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) on soveltavan taloudellisen tutkimuksen asiantuntijayksikkö, joka tuottaa tutkimustietoa talouspoliittisen päätöksenteon ja sen vaihtoehtoja koskevan keskustelun tueksi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs