Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Talousjohtajabarometri II/2013: Luottamus tulevaan kasvaa

Editor Helsinki Oy / Editori.fi

Talousjohtajabarometri II/2013: Luottamus tulevaan kasvaa

Tiedote.
Julkaistu: 02.10.2013 klo 07:00
Julkaisija: Editor Helsinki Oy / Editori.fi

Gutta Oy:n Talousjohtajabarometrin vastaajien mukaan jo keväällä havaittu maailmantalouden toiveikas kehityssuunta näyttää jatkuvan. Tällä hetkellä enemmistö, lähes 60 % talousjohtajista, uskoo maailmantalouden kasvuun lähitulevaisuudessa. Ero vuodentakaiseen tilanteeseen on merkittävä, jolloin vain alle 30 % uskoi maailmantalouden kasvuun ja päinvastoin yli 40 % odotti talouden tilan heikkenevän seuraavien kuukausien aikana.

Suomen taloudellisen tilan kehityksen osalta odotukset eivät ole aivan yhtä valoisat kuin maailmantalouden suhteen. 44 % vastanneista talousjohtajista odottaa Suomen BKT:lle varovaista kasvua. Oman yrityksen liikevaihdon kehityksen osalta lähes puolet uskoo tason säilyvän ennallaan, kun 38 prosenttia vastaajista odottaa liikevaihdolle kasvua. Hiljaista elpymistä ennakoi se, että liikevaihdon ja -tuloksen laskua ennustavien prosentuaalinen määrä on pienentynyt viimeisestä kahdesta mittauksesta.  

Talousjohtajien näkemyksen mukaan Suomen taloudellinen asema on Euroopan keskiluokan tasoa ja huipulle on matkaa. Asteikolla 1-10 Suomen taloudellisen tilan keskiarvoksi muodostui 5,7. Suomen taloudellisen tilan ja kilpailukyvyn yhteydessä kysyttiin myös yleisen taloustilanteen vaikutuksista yrityksen investointipäätöksiin. 44 % vastanneista ilmoitti nykyisen talouden tilan vaikuttaneen investointeihin.  BKT:n ja oman yrityksen liikevaihdon kasvuodotuksiin peilaten näyttäisi siltä, että olosuhteet kasvulle ovat toistaiseksi haasteelliset ja investoinnit eivät ole vielä käynnistymässä. Etenkin mittavampien investointipäätöksien tekoon suhtaudutaan varauksella, toteaa Guttan hallituksen puheenjohtaja Jari Kolehmainen.

Oman yrityksen kohdalla kannattavuuden parantaminen on edelleen talousjohtajien tärkein fokusalue, mutta keinot kannattavuuden parantamiseen eivät enää ole yhtä selkeästi kohdistuneet henkilöstövähennyksiin verrattuna aikaisempien talousbarometrien tuloksiin.  Kahdessa aikaisemmassa mittauksessa lähes joka neljäs talousjohtaja ilmoitti tulevista henkilöstövähennyksistä seuraavien kuuden kuukauden aikana, kun tällä hetkellä lähitulevaisuudessa tehtäviä henkilöstövähennyksiä pitää todennäköisenä 14 % vastaajista. Guttan liiketoimintajohtaja Timo Tiainen kuvasi Barometrin tuloksia seuraavasti: Talousjohtajien viesti on toiveikas; taantuma on hiljalleen taittumassa. Mielipiteissä on tapahtunut selkeä muutos positiiviseen suuntaan vuoden sisällä koskien erityisesti maailmantalouden kasvuodotuksia. YT-neuvottelut eivät ole vielä ohi, mutta tulosten valossa voidaan olla luottamuksellisia siitä, että irtisanomisten huippu on nyt ohitettu.

Ajankohtaisteemana tällä kertaa käsiteltiin hallituksen viestintää nykyisestä taloustilanteesta sekä hallitukselta toivottuja toimenpiteitä talouden suhteen. 33 prosenttia talousjohtajista toivoi hallitukselta toimenpiteitä verotuksen keventämiseksi tai suunniteltujen verotiukennusten peruuttamiseksi. Lähes neljännes talousjohtajista oli sitä mieltä, että yritysten toimintaedellytyksiä nykyisessä ympäristössä parannettaisiin parhaiten työvoimapolitiikan kehittämisellä. Vaikka talouden tila vaikuttaakin barometrin vastausten perusteella asteen paremmalta kuin kahdessa aikaisemmassa mittauksessa, talousjohtajien toiveet indikoivat edelleen jatkuvasta markkinoiden elvytystarpeesta, toteaa Jari Kolehmainen.   

Talousjohtajabarometrissa haastatellaan puolivuosittain Suomen 500 suurimman yrityksen talousjohtajia. Tutkimus selvittää reaalitalouden tilaa ja näkymiä kolmesta näkökulmasta: kansantalouden näkymät, yrityksen talousnäkymät ja ajankohtaisteema, joka syksyn 2013 barometrissa oli hallituksen viestintä ja toivotut toimenpiteet. Lisäksi käsiteltiin Suomen taloudellista tilannetta ja kilpailukykyä. Gutta toteuttaa Talousjohtajabarometrin kaksi kertaa vuodessa. Tänä syksynä barometri toteutettiin aikavälillä 17.8.-1.10.2013 ja siihen haastateltiin 100 talousjohtajaa.

Lisätietoja:
Timo Tiainen
Liiketoimintajohtaja
Gutta Oy
050 525 0617
timo.tiainen(at)divestgroup.fi

Jari Kolehmainen
Hallituksen puheenjohtaja
Gutta Oy
050 591 3533
jari.kolehmainen(at)divestgroup.fi

Lähetä yhteydenottopyyntö tästä

Gutta Oy on talous- ja liikkeenjohdon neuvonantaja. Gutta tukee yrityksiä, rahoituslaitoksia ja pääomasijoittajia talouden ja rahoituksen hankkeissa sekä strategiatyössä. Gutta kuuluu Divest Group -konserniin, joka palvelee asiakkaitaan laaja-alaisesti konsultoinnin, rekrytoinnin ja ulkoistuksen saralla. Lisätietoja www.divestgroup.fi


Editori Helsinki Oy - yritysviestinnän asiantuntija


Editori.fi-asiantuntijakanava tuo esille oman alansa asiantuntijat, persoonat ja vaikuttajat. www.editori.fi


Lisätiedot: Valtteri Rantalainen | p. 09 4241 2223 | valtteri.rantalainen(a)editorhelsinki.fi | www.editorhelsinki.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs