Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Taitaja2014-suurtapahtuman rakentaminen alkaa Lahdessa

Koulutuskeskus Salpaus

Taitaja2014-suurtapahtuman rakentaminen alkaa Lahdessa

Tiedote.
Julkaistu: 26.03.2014 klo 08:00
Julkaisija: Koulutuskeskus Salpaus

Ammatillisen koulutuksen Taitaja2014-suurtapahtuman rakentaminen alkaa Lahden Urheilu- ja messukeskuksessa keskiviikkona 26.3.2014 aamulla. Päijät-Hämeen vuoden suurimman yleisötapahtuman rakentaminen on mittava projekti. 11 päivän aikana valmistuu ensin perusinfra ja sen jälkeen Taitaja- ja TaitajaPLUS-ammattitaitokisojen 50 erilaista kilpailulajialuetta, jotka vastaavat kunkin alan todellisia työskentelyolosuhteita. Rakentajina työskentelee mm. noin 150 Koulutuskeskus Salpauksen ja Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijaa ja rakentamisen tukitiimien vastuuopettajaa.

Koulutuskeskus Salpauksen yhteistyökumppaneineen järjestämän Taitaja2014-tapahtuman tekniikkaa ja rakentamista alettiin suunnitella tekniikkapäällikkö Arto Avovaaran johdolla jo vuoden 2013 alussa. Suunnitteluun on osallistunut Salpauksen ja Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijoita opettajiensa johdolla, yritysyhteistyökumppaneita sekä Lahden Messujen edustajia.

Keskeisimmät Taitaja2014-tapahtuman suunnittelun osa-alueet ovat olleet turvallisuus, tietotekniikka, AV-suunnittelu, LVI-suunnittelu ja kilpailulajialueiden rakenteet. Lahden Messujen infran lisäksi kilpailulajeja varten tarvitaan juoksevaa vettä, viemäröintiä, paineilmaverkkoa ja paikallisia kaasun poistopisteitä. Messukeskuksen kaikki hallit ja piha-alue ovat tapahtuma-aikana tehokkaassa käytössä.

Teknisiä laitteita tapahtumassa on niin paljon, että jos ne kaikki kävisivät yhtaikaa, sähköä kuluisi 1 MW eli osapuilleen 40 omakotitalon vuoden lämmityksen verran. Pelkästään tietokoneita on noin 250. Lajialueiden rajaamiseen tarvitaan yhteensä 2,5 km aitaa, lähinnä alumiiniprofiilista ja puusta.

Yleisölle tarjotaan tapahtuma-aikana paljon infoa mobiilisti ja käytettävissä on kolminkertainen langaton verkko. Lajialueet ja kilpailutehtävät on pyritty toteuttamaan kiinteällä internet-yhteydellä, jotta mobiilikaista palvelee mahdollisimman hyvin tapahtumavieraita.

Kärsivällisyys ja kommunikointi tarpeen  

Keskeinen rooli Taitajassa on noin sadalla Salpauksen ja kahdeksan muun ammatillisen oppilaitoksen opettajalla, jotka ns. lajivastaavina ovat hoitaneet pareittain oman lajinsa kilpailun järjestelyt ja lajialueen suunnittelun yhteistyössä tekniikkapäällikön kanssa. ”Kommunikointi lajivastaavien kanssa on ollut tärkeää. Jokainen laji näistä 50:stä on erilainen. Lajialueiden suunnittelu vaati kaikilta kärsivällisyyttä ja asennetta hioa suunnitelmia vaiheittain”, kertoo Taitaja2014 tekniikkapäällikkö Arto Avovaara. Myös Lahden Messujen tekninen päällikkö Jyri Behm pitää Taitajan erityishaasteena sitä, että toimijoita on mukana poikkeuksellisen suuri joukko.

Esimerkki lajijärjestelyjen vaativuudesta on 8500 kilon painoisen painokoneen kuljetus lämpimänä Porvoosta Lahteen ja siirtäminen messuhalliin painotekniikkalajia varten.  Viherrakentamisen kilpailua varten puolestaan tuodaan halliin mm. 16 000 kiloa maa-ainesta.

Lahdessa Taitaja on edellisen kerran järjestetty vuonna 2001. Se oli ensimmäinen Taitaja-kilpailu, joka pidettiin keskitetysti saman katon alla, silloinkin messukeskuksessa. ”Totta kai olemme innoissamme, kun Taitaja tavallaan palaa juurilleen. Tapahtuma oli mittava jo silloin, ja nytkin se on yksi suurimmista meillä järjestetyistä”, sanoo Jyri Behm Lahden Messuilta. 

Lisätietoja:

Arto Avovaara, Taitaja2014 tekniikkapäällikkö, puh. 044 708 1059 arto.avovaara@salpaus.fi

Jari Pöyhönen, Taitaja2014 kilpailupäällikkö, puh. 050 526 5909 jari.poyhonen@salpaus.fi

http://www.taitaja2014.fi/fi/

Taitaja on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen vuosittainen tapahtuma.  Taitaja2014 järjestetään Lahden Urheilu- ja messukeskuksessa 8.-10.4.2014. Tapahtumassa noin 400 ammattiin opiskelevaa nuorta kilpailee ammattitaidon suomenmestaruuksista 44 eri lajissa oikeata työpaikkaa vastaavissa olosuhteissa. Samalla käydään myös TaitajaPLUS-ammattitaitokilpailu erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille ja Taitaja9-joukkuekisa peruskoulun ysiluokkalaisille. Taitaja2014-tapahtumaan on vapaa pääsy, ja sinne odotetaan noin 40 000 kävijää. Tapahtuman järjestää Koulutuskeskus Salpaus yhteistyökumppaneineen. Taitajan taustaorganisaationa toimii Skills Finland ry.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs