Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Suomalainen tietohallinto räpiköi datameressä – 63 % ei selviä kuivin jaloin

Suomalainen tietohallinto räpiköi datameressä – 63 % ei selviä kuivin jaloin

Tiedote.
Julkaistu: 28.01.2015 klo 10:00
Julkaisija: OSG Viestintä Oy

Tutkimuksen mukaan 85 prosenttia isojen yritysten avainhenkilöistä näkee, että yritysten tarve kerätä ja analysoida tietoa kasvaa. Tutkimus osoitti, että vaikka suomalaiset ovat muita Pohjoismaita edellä big datan ja Hadoop-teknologian hyödyntämisessä, on datakeskusten infrastuktuurissa parantamisen varaa.

Helsinki, 28.1.2015. – SAS Institute tilasi joulukuussa 2014 tutkimuksen, jossa kysyttiin 300:n Pohjoismaiden suurimman yrityksen avainhenkilöiltä yritysten edellytyksistä ja suunnitelmista big datan hyödyntämisen suhteen sekä yritysten  tiedon analytiikasta ja avoimen lähdekoodin datakäsittelyympäristö Hadoopin käytöstä. Peräti 92 prosenttia vastanneista uskoo, että heidän yrityksensä saa tulevaisuudessa kilpailuetua uudenlaisesta tiedonkeruusta ja analytiikasta.

– Kyselystä selvisi, että pohjoismaiset yritykset ovat sisäistäneet big datan merkityksen ja ymmärtäneet, millaisia vaikutuksia paremmalla tiedonkeruulla ja analytiikalla voi olla yrityksen tuottavuuteen ja kilpailukykyyn. Syvällä ja tarkalla analytiikalla voidaan ennakoida tulevaisuutta ja parantaa yrityksen suorituskykyä, toteaa SAS Instituten palvelujohtaja Henrikki Hervonen.

Vaikka suurin osa yrityksistä kertoo edistävänsä big data -hankkeitaan, 49 prosenttia pohjoismaalaisista vastaajista kertoo, ettei heidän yrityksensä datakeskusten infrastruktuuri ole valmis käsittelemään uuden datan määrää ja monimutkaisuutta. Lukema suomalaisyritysten osalta oli peräti 63 prosenttia.

Kaksi kolmasosaa yrityksistä aikoo päivittää tai ostaa uutta tiedonkeruuta tukevaa infrastruktuuria. Kysely osoittaa, että yrityksissä vallitsee kuitenkin epävarmuus oikean tekniikan valinnasta ja siitä, miten päästä alkuun uusia investointeja tehtäessä.

Peräti 95 prosenttia vastanneista suomalaisyrityksistä kertoo, että heillä on kasvava analytiikan tarve. Jopa 76 prosenttia arvioi tarvitsevansa uudenlaista jäsennystapaa tiedolle, jota ei voida tallentaa perinteisiin tietokantoihin. Hyvä esimerkki tästä on data sosiaalisesta mediasta tai videoista. Oleellista on osata erottaa tietomassoista oikea tieto hyödynnettävään muotoon. 

Hämmennystä Hadoopista – osa aloista muita edellä

Gartner Group arvioi hiljattain, että puolet maailman tiedosta tullaan viiden vuoden kuluessa tallentamaan Hadoop-teknologialla. Tällä hetkellä jo noin 15 prosenttia suomalaisista vastaajista ilmoitti käyttävänsä tai implementoivansa parhaillaan Hadoop-teknologiaa.

Hadoop-teknologia lanseerattiin avoimeen lähdekoodiin perustuvana tapana tallentaa, jäsentää ja analysoida suuria määriä dataa. Se mahdollistaa uuden tyyppisen datojen hyödyntämisen, mutta tutkimuskin kertoo, että  kehittynyt data-analyysi edellyttää vielä parempien analytiikkatyökalujen hyödyntämistä.

– Hadoop mahdollistaa maailmanlaajuisesti merkittäviä säästöjä suuria tietomääriä käsiteltäessä. Toistaiseksi 35 prosenttia vastaajista kertoo resurssien ja osaamisen puutteen olevan kuitenkin käyttöönoton este, ja 44 prosenttia kertoo olevansa epävarma teknologian kypsyydestä, toteaa Hervonen.

Pisimmällä Hadoopin hyödyntämisessä ovat telekommunikaatio-, media-, pankki- ja vakuutussektorin yritykset, mutta myös isot öljy-, kaasu- ja energiayritykset ovat teknologian edelläkävijöitä. Myös julkinen sektori on osoittanut kiinnostuksensa teknologian hyödyntämiseen.

– Näillä aloilla on etumatkaa muihin verrattuna. Kansainvälisessä toiminnassa edellytetään Hadoopin käyttöä, ja maailmanlaajuiseen asiakaskantaamme verrattuna olemme Pohjoismaissa jonkin verran kehityksestä jäljessä, jatkaa Hervonen.

 

Lataa tästä tiivistelmä kyselyn tuloksista.

Lue kyselyn raportti kokonaisuudessa osoitteessa:  www.nordichadoopsurvey.com (tulossa 28.1.2015)

 

Lisätietoja:

Sari Hofmann, viestintä- ja markkinointijohtaja 040 753 8294, sari.hofmann@sas.com. 

 

Liitetiedostot

About SAS

SAS is the leader in business analytics software and services, and the largest independent vendor in the business intelligence market. Through innovative solutions, SAS helps customers at more than 75,000 sites improve performance and deliver value by making better decisions faster. Since 1976 SAS has been giving customers around the world THE POWER TO KNOW®SAS and all other SAS Institute Inc. product or service names are registered trademarks or trademarks of SAS Institute Inc. in the USA and other countries. ® indicates USA registration. Other brand and product names are trademarks of their respective companies. Copyright © 2014 SAS Institute Inc. All rights reserved. www.sas.com/finland

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs