Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Suomalainen Tiedeakatemia palkitsi puolijohdeteknologian kehittäjän

Suomalainen Tiedeakatemia

Suomalainen Tiedeakatemia palkitsi puolijohdeteknologian kehittäjän

Tiedote.
Julkaistu: 18.04.2016 klo 09:23
Julkaisija: Suomalainen Tiedeakatemia

Emeritusprofessori Markus Pessa saa vuoden 2016 Suomalaisen Tiedeakatemian Kunniapalkinnon. Hän on optoelektroniikan ja puolijohdetutkimuksen kehittäjä. Pessa toimi Tampereen teknillisen yliopiston fysiikan professorina 1976-2008.

Markus Pessa tutki erityisesti yhdistepuolijohteita, joiden ominaisuudet ovat merkittävästi alkuainepuolijohteita paremmat. 1990-luvun lopulla Pessaa houkuteltiin tutkimusryhmineen Tukholmaan. Tampereen Teknillisessä yliopistossa ryhdyttiin nopeasti toimiin ja perustettiin optoelektroniikan tutkimuskeskus ORC, joka takasi Pessalle ja hänen tutkimusryhmälle toimintaedellytykset Suomessa. Pessan johdolla ORC kehittyi yhdeksi merkittävimmistä yliopistollisista optoelektroniikan tutkimuskeskuksista Euroopassa.

Professori Pessan saavutukset perustuvat erityisesti nk. MBE-teknologian kehittämiseen ja soveltamiseen yhdistepuolijohteiden valmistamiseen atomikerrosten tarkkuudella.  Tällaiset kerrosrakenteet ovat mahdollistaneet mm. energiaa säästävien LED-valojen laajamittaisen käyttöönoton. Niihin perustuvat laserit puolestaan mahdollistavat maailmanlaajuiset optiset tietoliikenneverkot sekä CD- ja DVD-soittimet. Teknologiaa sovelletaan myös erilaisiin ilmaisimiin sekä parannetaan mm. aurinkokennojen hyötysuhdetta.

Professori Pessa on ainoana suomalaisena kutsuttu Yhdysvaltain National Academy of Engineeringin jäseneksi. Hänellä on mittava tieteellinen tuotanto materiaalifysiikan perustutkimuksessa ja lukuisia patentteja työstään. Suomalaisen tiedeakatemian jäseneksi hänet kutsuttiin 1994.  Hänet valittiin vuoden professoriksi 1997.

Markus Pessalle myönnettiin Millenium-tunnustuspalkinto vuonna 2007.

Professori Pessa on ohjannut yli 30 väitöskirjaa. Hänen oppilaitaan on professoreina eri yliopistoissa ja johtavissa asemissa alan teollisuudessa.

Suomalaisen Tiedeakatemian arvostetuin tunnustus on kunniapalkinto, joka jaetaan vuosittain ansioituneelle Suomalaisen Tiedeakatemian jäsenelle hänen elämäntyöstään.

Palkinto jaetaan 72. kerran, ja sen arvo on 15.000 euroa.

Lisätietoja: Suomalaisen Tiedeakatemian varaesimies, professori Risto Nieminen, puh 050 3500900

Liitetiedostot

---

Suomalainen Tiedeakatemia on vuonna 1908 perustettu yleistieteellinen seura, jonka tehtävänä on edistää tieteellistä tutkimusta sekä toimia korkeatasoista tiedettä edustavien tutkijoiden verkostona.  iedeakatemian jäseniksi kutsutaan alojensa ansioituneimmat tiedemiehet ja –naiset. Tiedeakatemialla on yli 700 kotimaista jäsentä. Tiedeakatemia järjestää esitelmä- ja keskustelutilaisuuksia, kustantaa tieteellisiä julkaisuja ja tekee aloitteita ja antaa lausuntoja tiedettä ja tieteenharjoittajia koskevissa kysymyksissä. Suomalainen Tiedeakatemia jakaa vuosittain noin kaksi miljoonaa euroa apurahoja.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs