Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Selvitys: Maahanmuuttajia vielä vähän julkisen sektorin töissä

Keva

Selvitys: Maahanmuuttajia vielä vähän julkisen sektorin töissä

Tiedote.
Julkaistu: 27.09.2016 klo 09:42
Julkaisija: Keva

Maahanmuuttajien osuuden suomalaisista työntekijöistä ennakoidaan kasvavan tulevina vuosina. Maahanmuuttoa onkin esitetty ratkaisuksi etenkin julkista sektoria uhkaavaan työvoimapulaan. Työllistymistä kuitenkin hidastavat julkisen sektorin tiukat vaatimukset.

Julkisella sektorilla on tällä hetkellä vaihtelevasti ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä: tietyillä aloilla ja alueilla suhteellisen paljonkin, mutta useimmissa organisaatioissa vasta vähän, jos lainkaan. Vuonna 2013 Suomen valtion ja kuntien työntekijöistä 3,4 prosenttia oli ulkomaalaistaustaisia.

- Määrällisesti eniten ulkomaalaistaustaisia työskentelee koulutuksen sekä terveys- ja sosiaalipalveluiden aloilla, jotka ovat muutenkin julkisen sektorin suurimmat alat, kertoo tutkimusavustaja Erika Paakkinen, joka on tehnyt Kevalle selvityksen maahanmuutosta ja julkisesta sektorista.

Työntekijöiden riittävyys on herättänyt keskustelua julkisella sektorilla, vaikka sote- ja maakuntauudistuksen vuoksi tilannetta onkin vaikea arvioida. Yhdeksi ratkaisuksi työvoimapulaan on esitetty maahanmuuttoa. Julkinen sektori hyötyy maahanmuuttajien tekemästä työstä paitsi työvoiman muodossa, myös työttömyysturvan tarpeen vähenemisen kautta.

Selvityksen mukaan maahanmuuttajatyönhakijat eivät kuitenkaan välttämättä pidä julkista sektoria yhtä houkuttelevana tai helposti lähestyttävänä kuin yksityistä sektoria. Syynä tähän ovat muun muassa tiukat vaatimukset julkisen sektorin työpaikoissa.

- Olisi julkisen sektorin etujen mukaista saada koulutetut maahanmuuttajat mahdollisimman pian koulutustaan ja osaamistaan vastaaviin töihin. Julkisen sektorin luonteeseen sopisi hyvin se, että sen työtehtävissä toimii monipuolisesti ja kattavasti ihmisiä, jotka käyttävät sen palveluita.

Maahanmuuton merkitys Kevan toimintaympäristössä kasvaa vähitellen. Tällä hetkellä maahanmuuttajille maksettujen eläkkeiden osuus kaikista eläkkeistä on marginaalinen, mutta tilanne muuttuu koko ajan. Tulevaisuudessa yhä suurempi osa Kevan asiakkaista on todennäköisesti maahanmuuttajia.

 

Tiedot perustuvat Kevalle tehtyyn selvitykseen ”Maahanmuutto ja julkisen sektorin työelämä”. Selvitys on luettavissa Kevan verkkosivuilta.

 

 

Lisätietoja:

 

Erika Paakkinen
erika.paakkinen@helsinki.fi

Pauli Forma
Työelämäpalvelujen johtaja
p. 040 525 4530
pauli.forma@keva.fi

Keva on Suomen suurin työeläkevakuuttaja, joka huolehtii julkisen sektorin eli kunta-alan, valtion, evankelis-luterilaisen kirkon ja Kelan työntekijöiden eläkeasioista. Kevalla on noin 1,3 miljoonaa henkilöasiakasta. Kunta-alan tulevaisuuden eläkkeitä turvataan muun muassa sijoitustoiminnalla, ja sijoitusten markkina-arvo oli vuoden 2015 lopussa 44,2 miljardia euroa. Organisaation virallinen nimi on Keva. Kuntien eläkevakuutus –nimestä luovuttiin vuonna 2011.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs