Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Satavuotias Naisjärjestöjen Keskusliitto vaatii naisen euron kokonaiseksi

Naisjärjestöjen Keskusliitto

Satavuotias Naisjärjestöjen Keskusliitto vaatii naisen euron kokonaiseksi

Tiedote.
Julkaistu: 28.10.2011 klo 18:57
Julkaisija: Naisjärjestöjen Keskusliitto

Kansainvälinen naistoiminta antoi sytykkeen suomalaisten naisjärjestöjen järjestäytymiselle sata vuotta sitten. International Council of Womenin perustajanaiset vuonna 1888 Yhdysvalloissa olivat vakuuttuneita siitä, että yhteistyöllä, ajatusten vaihdolla ja yhtenevällä esiintymisellä eri maiden hallitusten ja lainsäätäjien edessä saavutetaan enemmän kuin eristäytymällä pieniin kuppikuntiin. Tästä ajatuksesta syntyi kansainvälinen naisasialiike.

Suomalaiset naiset ovat saavuttaneet sadan vuoden aikana erittäin paljon, mutta edelleen meillä riittää työnsarkaa sekä suomalaisen naisten aseman parantamisessa että naisten ihmisoikeuksien edistämisessä globaalisti. Pääministeri Jäätteenmäen hallituksen ohjelmaan kirjattiin ensimmäisen kerran konkreettiset tasa-arvotavoitteet.

Naisjärjestöjen Keskusliiton satavuotisjuhlavuoden syyskokous kiirehtii valtioneuvostoa ja työmarkkinajärjestöjä toteuttamaan samapalkkaisuusohjelmaa. Tasa-arvon toteutumisen ehto on, että naisen euro on euro. Syyskokous vaatii naisia mukaan työmarkkinajärjestöjen johtotehtäviin.

Raamitulosopimuksen pohjalta tehtäviin liittokohtaisiin palkkaratkaisuihin pitää varata riittävä, palkkatasa-arvoa konkreettisesti edistävä osuus. Naisten euro on edelleen vain 82 senttiä, ja juuri valmistuneen selvityksen mukaan naisten palkanmaksu päättyikin 26.10.2011. Loppuvuoden naiset tekevät työtä ilman palkkaa verrattuna miesten vuosiansioon.

Työelämän ja perhe-elämän parempi yhteensovittaminen joustavine työaikoineen sekä perhevapaakustannusten tasaaminen parantavat naisten työmarkkina-asemaa. Syyskokous muistuttaa tasa-arvoministeriä sekä työmarkkinajärjestöjä siitä, että myös miehet ja koko yhteiskunta voittavat, kun työelämää muokataan perheiden tarpeiden mukaisesti.  

Naisiin kohdistuva väkivalta, prostituutio ja ihmiskauppa ovat globaaleja ongelmia, ja niiden kitkeminen vaatii uusia keinoja.

Naisten oikeuksien edistäminen on ihmisarvon ja -oikeuksien puolustamista. Meillä naisilla on avainrooli kamppaillessamme yhteiskuntien muutoksen puolesta. Parhaillaan arabimaiden kansannousut ja sen seuraukset eri maissa tarjoavat ainutlaatuisen tilaisuuden naisten aseman merkittävään parantamiseen sekä tasa-arvon ja ihmisoikeuksien edistämiseen. Naisjärjestöjen Keskusliiton satavuotisjuhlan syyskokous tukee arabimaiden naisten ponnistuksia saada yhtäläiset oikeudet ja osallistumismahdollisuudet naisille ja miehille. 

Vuonna 1911 perustettu Naisjärjestöjen Keskusliitto on sukupuolten välistä tasa-arvoa edistävien naisjärjestöjen kattojärjestö ja yhteistyöfoorumi. Keskusliitto yhdistää eri alojen toimijoita tavoitteelliseen työhön tasa-arvoisemman yhteiskunnan aikaansaamiseksi ja on kansainvälisesti aktiivinen toimija. Naisjärjestöjen Keskusliittoon kuuluu 62 jäsenjärjestöä, joissa on yhteensä yli 400 000 jäsentä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs