Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Rakennuslajien nuorten SM-kilpailuissa paljon nähtävää ja koettavaa Taitaja2014-suurtapahtumassa

Koulutuskeskus Salpaus

Rakennuslajien nuorten SM-kilpailuissa paljon nähtävää ja koettavaa Taitaja2014-suurtapahtumassa

Tiedote.
Julkaistu: 14.02.2014 klo 08:45
Julkaisija: Koulutuskeskus Salpaus

Taitaja2014-suurtapahtuma järjestetään Lahden Urheilu- ja messukeskuksessa 8.-10.4.2014. Taitaja on Suomen suurin vuosittainen ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat ammattitaidon suomenmestaruuksista, tällä kertaa 44 lajissa. Lisäksi nähdään kaksi näytöslajia ja yksi ammattinäytös. Tapahtumaan on vapaa pääsy, ja sinne odotetaan noin 40 000 kävijää.

Taitaja2014-kilpailujen olosuhteet ja tehtävät on rakennettu vastaamaan kunkin alan todellista työelämää. Kilpailijat valikoituivat mukaan yli 1800 semifinaaleihin osallistuneen nuoren joukosta. Taitaja2014:ssä kilpailee myös kymmeniä kansainvälisiä vierailijaosallistujia. Tapahtuman yhteydessä järjestetään TaitajaPLUS-ammattitaitokilpailu erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille.

Tässä tiedotteessa tietoa rakennusalan kilpailulajeista:

• huonekalupuuseppä
• ilmastointiasennus
• kivityöt
• maalaus ja tapetointi
• putkiasennus
• sähköasennus
• talonrakennus, kirvestyöt
• talonrakennus, muuraus ja laatoitus
• viherrakentaminen

Taitaja2014-tapahtumassa on paljon muutakin koettavaa, esimerkiksi vauhdikas Taitaja9-loppukilpailu, jossa ysiluokkalaisten joukkueet kisaavat arjen kädentaidoissa. Lisäksi yleisö voi kokeilla omia taitojaan eri ammatteihin liittyvissä Tee perässä –pisteissä. Tapahtumassa järjestetään useita koulutukseen ja työelämään liittyviä seminaareja. Taitaja2014-tapahtuman ja pääosan lajeista järjestää Koulutuskeskus Salpaus. Yhteistyökumppaneina on satoja yrityksiä, muita suomalaisia ammattiopistoja ja Lahden seudun oppilaitoksia. Taitajan taustaorganisaationa toimii Skills Finland ry.

Lisää yleisinfoa http://www.taitaja2014.fi/fi/

Taitaja2014 viestintä- ja markkinointivastaava Marjaana Keskitalo puh. 044 7081470 marjaana.keskitalo@salpaus.fi

Huonekalupuuseppä

Huonekalupuusepän työssä käytetään nykyään tietokoneita suunnittelussa ja valmistuksessa. Niinpä lajin kilpailutehtäväkin sisältää tietokoneohjattua CNC-työstöä. Tehtävänä on valmistaa tamminen kirjoituspöytä, jonka valmistusmenetelmät soveltuvat hyvin myös teolliseen tuotantoon. Kilpailutyön suunnittelussa on tehty tiivistä yhteistyötä Lahden alueen suunnittelijoiden ja huonekaluteollisuuden kanssa.

Laji edustaa kestävää kehitystä parhaimmillaan: kilpailutyön materiaalina on ympäristöystävällinen sertifioitu puu, ja tuote on pitkäikäinen ja laadukas. Lajiin on tulossa myös vieraskilpailijat Saksasta ja Norjasta.

Lisätietoja: huonekalupuuseppälajin lajivastaava: Marko Varjos, puh. 050 384 3905 marko.varjos@salpaus.fi

Ilmastointiasennus

Ilmastointiasennuksen tehtävässä kilpailijoiden on asennettava piirustusten ja ohjeiden mukaan ilmanvaihtokanavisto päätelaitteineen sekä valmistettava tehtävässä tarvittavat kanavaosat. Lisäksi suoritetaan pienimuotoinen ilmanvirtauksen mittaustehtävä. Tehtävä kuvaa myös yrittäjän arkea, sillä finalistien täytyy osata laatia urakoinnissa tarvittava osaluettelo sekä laskea hinnoittelu Excel-ohjelmalla.

Lajissa näkyy ympäristövastuullisuus. Kaikki tehtävässä syntynyt metallijäte, kuten peltipalat, viedään kierrätykseen.

Lisätietoja: ilmastointiasennuksen lajivastaava Esko Hakala, puh. 050 526 5943, esko.hakala@salpaus.fi 

Kivityöt

Piharakentamisen suosion myötä kivitöiden merkitystä pihasuunnittelussa arvostetaan yhä enemmän. Kivitöiden kilpailutehtävät mallintavat oikeaa tilannetta piharakentamisessa. Kilpailijat asentavat rakennukseen luonnonkivisokkelin ja –julkisivun sekä betonikiviportaan ja luonnonkivikiveyksen sisäänkäynniksi.

Koska Suomen sääolosuhteet ovat raa’at, on tärkeää, että asennus on ammattilaisen tekemä. Kun piharakentamiseen on panostettu, oman talon arvo voi nousta yllättävänkin paljon.

Kivirakentamisen ala on erittäin monipuolinen, ja osaamisvaatimukset ovat laajat. Tässä perinteisessä ammatissa on tärkeää visuaalisuunen näkemys eikä niinkään enää voimankäyttö: koneiden avulla raskainkin nostotyö onnistuu. 

Lisätietoja: kivitöiden lajivastaava Oliver Steller, puh. 044 708 0516, oliver.steller@salpaus.fi 

Maalaus ja tapetointi

Maalauksessa ja tapetoinnissa kilpailijoilla on työmaanaan messukeskuksen sisätilojen laajin lajialue. Jokaisella kilpailijalla on käytössään noin 20 neliömetrin kokoinen loosi, johon tehdään mm. seinän ja lattian pinnoitusta, ovien ja ikkunoiden maalausta sekä seinien tapetointia. Tehtävä mallintaa mahdollisimman paljon oikeaa työtilannetta, ja tarkkaa ja laadukasta työtä vaativaa tekemistä on paljon. Tapetoinnissa esimerkiksi on asennettava hintaluokaltaan arvokas tapetti, joka varomattomassa käsittelyssä repeytyy helposti ja jonka kuviointi on vaikea hahmottaa,

Maalaus ja tapetointi on ala, joka on viime vuosina naisvaltaistunut. Tänä vuonna kaikki finalistit ovat naisia. Yhä kasvussa oleva yleinen kiinnostus sisustamiseen on taannut sen, että alan koulutukseen on joka vuosi paljon hakijoita. Tänä vuonna lajissa on myös kansainvälisyttä, sillä kilpailuun osallistuu ranskalainen vieraskilpailija.

Lisätietoja: maalauksen ja tapetoinnin lajivastaava Petri Vannula, puh. 050 387 1920, petri.vannula@salpaus.fi 

Putkiasennus

Putkiasennuksessa kilpailijoiden tehtävänä on asentaa lämpöjohtoja, vesijohtoja, viemäreitä ja kalusteita valmiiksi asennettuihin seinäkkeisiin ja niiden tukirakenteisiin. Kuten oikeassakin työelämän tilanteessa, kilpailussa putkiasentaja tekee töitä osin yhdessä sähköasentajan kanssa. Suomalaisten finalistien lisäksi mukana on hollantilainen vieraskilpailija.

Erityishaastetta kilpailuun tuo uusi, asennuksessa käytettävä yhteistyökumppanin tuote, jota ei ole vielä lanseerattu markkinoille ja joka on siten kilpailijoillekin täysin uusi.

Putkiasennusta seuraava yleisö saa hyvän kuvan siitä, millaisia vaiheita putkiasentajan työ sisältää. Samalla voi saada havainnollisia esimerkkejä siitä, miten oman talon rakentamisessa tai kunnostuksessa putkityöt käytännössä tehdään.

Lisätietoja: putkiasennuksen lajivastaava Jari Niinimäki, puh. 044 708 155, jari.niinimaki@salpaus.fi 

Sähköasennus

Sähköasennuksen kilpailutyö on ajankohtainen tällä hetkellä useilla rakennustyömailla: kilpailijoiden tehtävänä on asentaa maalämpöpumppu liittymineen ja oheislaitteineen. Uusiutuvaa energialähdettä hyödyntäviä maalämpöpumppuja asennetaan nykyisin moneen uuteen omakotitaloon.  

Kilpailutehtävässä testataan asentamis- ja työturvallisuusosaamisen lisäksi tiimityötaitoa. Sähköasentajat työskentelevät osin samaan aikaan putkiasentajien kanssa, mikä on käytäntönä myös tosielämän rakennustyömailla. Lisäksi sähköasennuksen kilpailuun osallistuu venäläisiä ja hollantilaisia vieraskilpailijoita, joita arvioidaan samoin lähtökohdin ja kriteerein kuin suomalaisiakin opiskelijoita.

Lisätietoja: sähköasennuksen lajivastaava Kalle Pärssinen, puh. 044 708 1046, kalle.parssinen@salpaus.fi 

Talonrakennus, kirvestyöt

Talonrakennuksen kirvestöiden kilpailutehtävässä keskitytään sekä moderniin pelkistettyyn puurakentamiseen että kestävään kehitykseen. Kilpailutehtävänä on rakentaa puurunkoinen katos, jota voidaan käyttää esim. uimarannoilla ja erilaisissa julkisissa tapahtumissa Bajamajojen suojakatoksena. Katos suojaa Bajamajaa ilkivallalta ja antaa sille arkkitehtonisesti sopivamman ratkaisun nykyaikaiseen, pelkistettyyn puurakentamismiljööseen, jota Lahdessa edustavat mm. Niemen ja Kariston alueet.

Tehtävä on suunniteltu yhdessä Lahden kaupungin teknisen ja ympäristötoimen kanssa, joiden Green City -strategiaa puurakentaminen tukee. Suunnittelussa on yhteistyökumppanina ollut myös ympäristönhuoltoyritys Lassila ja Tikanoja, jonka tuote Bajamaja on. Ajatuksena onkin, että Taitaja2014-kisoissa lanseerattu idea leviäisi tulevaisuudessa laajemmin muuallekin Suomeen.

Lisätietoja: talonrakennus, kirvestöiden lajivastaava Teijo Mäkiniemi, puh. 044 708 1024 teijo.makiniemi@salpaus.fi

Talonrakennus, muuraus ja laatoitus

Muurari on yksi rakennusalan vaativimmista ja perinteisimmistä käsityöammateista. Ammatissa tarvitaan monipuolisia kädentaitoja, eri työtekniikoiden hallitsemista, suunnittelutaitoja ja huolellisuutta.

Lajin kilpailu mittaa finalistien osaamista erityisen vaativassa muuraus- ja laatoitustehtävässä, jossa on 23 erilaista mittaustehtävää. Kilpailijat muuraavat grillin ja laatoittavat piirustuksen mukaisen tehtävän. Yleisön kannalta mielenkiintoista on, miten valmis tuote syntyy vaihe vaiheelta - huolellinen ja näyttävä valmis lopputulos ratkaisee kisan.

Lisätietoja: talonrakennus, muurauksen ja laatoituksen lajivastaava Juha Heinlahti, puh. 044 708 0394, juha.heinlahti@salpaus.fi 

Viherrakentaminen

Viherrakentajat ovat monipuolisia osaajia, joilta vaaditaan paitsi kasvillisuuden ja sen käytön tuntemusta myös koneiden ja laitteiden hallintaa. Tämä näkyy myös lajin kilpailutehtävissä. Viherrakentajien on parityönä rakennettava kivikorimuureista kasvuallas, jonka sisään istutetaan kukkia, pensaita ja puita. Lisäksi kilpailijoiden on tehtävä työhön puurakennelma ja kunnostettava vanha puistonpenkki uudenveroiseksi. Kisaan osallistuu myös virolainen vieraskilpailija.

Kaikkia kilpailutöitä ei tapahtuman jälkeen pureta pois, vaan huolella tehdyt työt siirretään Lahden kaupungin ja oppilaitosten puistoihin kaupunkilaisten levähdyspaikoiksi.

Lisätietoja: viherrakentamisen lajivastaava Iiris Viljakainen, puh. 050 384 3927, iiris.viljakainen@salpaus.fi 

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs