Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Puuliitto ei hyväksy esitystä uudeksi metsähallituslaiksi: Metsähallituslain uudistus edellyttää vaikuttavuusarvion

Puuliitto

Puuliitto ei hyväksy esitystä uudeksi metsähallituslaiksi: Metsähallituslain uudistus edellyttää vaikuttavuusarvion

Tiedote.
Julkaistu: 21.10.2015 klo 12:08
Julkaisija: Puuliitto

Puuliitto ei hyväksy Metsähallituksen pilkkomista, eikä metsätalouden liiketoiminnan yhtiöittämistä saati työllisyyden huomioon ottamisen pudottamista Metsähallituksen yhteiskunnallisista velvoitteista. Metsähallituslain uudistamisessa ei voida edetä ennen kuin tuoreen lakiesityksen sisältämien muutosten seurauksista on tehty vaikuttavuusarviointi.

– Lakiesityksen sisältämät muutokset tulevat toteutuessaan varmasti vaurioittamaan Metsähallituksen yhteiskunnalle tuottamaa kokonaishyötyä, mutta kuva vaikutusten laajuudesta ja syvyydestä on etenkin pitkällä aikavälillä sangen epätarkka. Tämän takia lakiesityksestä pitää toteuttaa perusteellinen vaikuttavuusarvio ennen kuin eduskunnalla on realistiset mahdollisuudet päättää asiasta, Puuliiton hallitus totesi keskiviikkona 21. lokakuuta.

Puuliiton mukaan lakiesitys sisältää siinä määrin suuria muutoksia, että perustelut kiireettömän ja asiallisen lausuntokierroksen järjestämiseksi ovat olemassa. Erityinen huolenaihe aiheutuu siitä, että työllisyyden huomioon ottaminen ollaan pudottamassa nykytilaan verrattuna ja edellisestä lakiesityksestä poiketen Metsähallituksen yhteiskunnallisista velvoitteista pois.

– Lain valmistelijoiden perustelu, jonka mukaan työllisyysaspekti pitäisi poistaa siksi, että Metsähallituksen metsätalous saadaan samalle viivalle muiden yritysten kanssa, on torso. Metsähallitus toimii valtion omistajaohjauksessa, ja eroaa nimenomaan sen takia yksityisistä yrityksistä. Kysymys on siis pohjimmiltaan siitä, miten valtio haluaa omistajaohjausta käyttää.

– Metsähallitus on merkittävä suora ja välillinen työllistäjä, jonka painoarvo on erityisen suuri Pohjoisessa ja Itäisessä Suomessa. Valtio-omistajan on paljon järkevämpää edistää työllisyyttä kannattavan metsätaloustyön kautta kuin luoda edellytyksiä työttömyydelle ja maksaa siitä seuraavia kustannuksia. Työllisyyden huomioon ottaminen pitää säilyttää Metsähallituksen yhteiskunnallisena velvoitteena.

Puuliitto ei hyväksy Metsähallituksen pilkkomista toisistaan erillisiin yksiköihin ja erillisinä yksiköinä johdettuihin osiin. Metsähallituksen rooli tasaisena ja varmana raaka-ainetoimittajana vaarantuu, jos sen nykyinen maa- ja vesiomaisuuden hallinta muutetaan julkiseksi hallintotehtäväksi. Samalla menetetään keskeinen tavoite organisaation sisällä joustavasti toteutettujen ehyiden ekosysteemipalvelujen ja yhteiskunnallisen kokonaishyödyn tuottamisesta.

– Metsähallituksen toiminta on edelleen organisoitavissa erityisliikelaitosmallin pohjalle kilpailuneutraliteetin vaatimuksen täyttäen. Metsätalouden liiketoiminnon yhtiöittäminen ei ole välttämätöntä edes EU:n näkökulmasta, eikä siihen pidä missään nimessä ryhtyä. Muiden EU-maiden vastaavissa elimissä ei ole yhtiöittämishankkeita vireillä.

– On mahdotonta ymmärtää, miksi meillä tällaista kansalaisyhteiskuntaan syvästi kytkeytyvää kokonaisuutta pusketaan ankaralla kiireellä eteenpäin avointa keskustelua vältellen, Puuliiton hallitus arvioi.

Lisätietoja antavat:

Puheenjohtaja Jari Nilosaari, puh. 0400 872 641 tai

Työehtosihteeri Harri Häkkinen, puh. 0400 386 753

Puuliitto on mekaanisen metsäteollisuuden, puusepänteollisuuden, bioteollisuuden, metsä- ja metsäkonealan, venealan ja maatalousalojen työntekijöiden etujärjestö. Liittoon kuuluu noin 35 000 jäsentä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs