Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » POP PANKIN KANSALAISSUHDANNE-ENNUSTE ENNAKOI VYÖNKIRISTYKSIÄ, MUTTA VAIN PYKÄLÄN VERRAN

POP PANKIN KANSALAISSUHDANNE-ENNUSTE ENNAKOI VYÖNKIRISTYKSIÄ, MUTTA VAIN PYKÄLÄN VERRAN

Tiedote.
Julkaistu: 31.08.2011 klo 11:00
Julkaisija: POP Pankki

POP Pankki ennustaa suomalaisille kotitalouksille totuttua tiukempia lähivuosia. POP Pankin Kansalaissuhdanne-ennusteessa arvioidaan, että bruttokansantuote kasvaa ensi vuonna vain 1,8 prosenttia, kun tälle vuodelle odotetaan vielä 3,2 prosentin kasvua. Asuntovelalliselle tilanne voi kuitenkin olla jopa suotuisa, jos henkilön työpaikka säilyy.

POP Pankin historian ensimmäisessä Kansalaissuhdanne-ennusteessa muistutetaan, että heikolla talouden kehityksellä voi olla myös myönteisiä puolia tavalliselle kuluttajalle.

       Asuntovelkaa omaavien kotitalouksien kannalta positiivinen uutinen on, että korkotaso säilyy kireän taloustilanteen vuoksi edelleen poikkeuksellisen alhaisena. Ennusteidemme mukaan myös bensiinin hinta kääntyy laskuun raakaöljyn markkinahinnan alentuessa ja korkealle kohonnut inflaatio hidastuu ensi vuonna, POP Pankin johtaja Timo Hulkko kertoo.

POP Pankki ennakoi asuntolainojen suosituimman viitekoron, 12 kuukauden Euriborin, olevan vuoden lopussa 2,0 % ja säilyvän samalla tasolla myös ensi vuonna. Asuntovelallisen kukkarolle käy kuitenkin asuntolainan korkojen vähennyskelpoisuuden pienentäminen. Nykyisellä korkotasolla laskettuna 100 000 euron asuntolainassa muutos merkitsee 110 euron lisämaksua vuodessa, kun verovähennyskelpoisuus on laskettu nykyisestä 100 prosentista 75 prosenttiin neljän vuoden kuluessa.

Suurimmat uhat suomalaisten taloudelle tulevat maan rajojemme ulkopuolelta.  Suomalaisille kotitalouksille euro- ja maailmantalouden kriisit välittyvät ensisijaisesti työpaikkojen, palkkojen, korkojen ja hintakehityksen kautta.

       Paljon puhutuista, eduskunnassa jo myönnetyistä tukipaketeista koituu suoria kustannuksia kotitaloutta kohti noin 150 euroa, jos tuetut valtiot jättävät neljänneksen veloistaan maksamatta. Suurempana uhkana kansalaisten tulisikin nähdä talouskasvun hidastuminen, mikä näkyisi palkkojen nousun hiipumisena, lisääntyvänä työttömyytenä ja kiristyvänä verotuksena, Hulkko korostaa.

POP Pankki ennustaa, että työttömyys kääntyy lievään kasvuun ensi vuoden aikana.

      Suomella olisi hyvät edellytykset jopa kasvuun ja työllisyyden paranemiseen, mutta valtioiden velkakriisistä johtuva luottamuspula rajoittaa kysyntää. Viennin hiipuminen uhkaa erityisesti teollisuuden työpaikkoja, Hulkko sanoo.

Verokarhu kiristää tahtia

Kansalaissuhdanne-ennusteen mukaan kotitalouksien ostovoima säilyy ensi vuonna ennallaan tai laskee, koska palkkatulojen odotetaan kasvavan vain hintojen verran. Vaikka valtio ei työn verotusta hallitusohjelman mukaisesti kiristäkään, kotitalouksien lompakosta haukkaavat aiempaa suuremman osan kiristyvä verotus, kuten kunnallis-, kiinteistö-, alkoholi-, sokeri- ja autoiluverot.

       Tänä vuonna tilanteesta kärsivät erityisesti eläkeläiset, koska eläkkeiden tarkistus tehdään edellisen vuoden hintojen ja palkkojen perusteella. Heille on kuitenkin luvassa tasausta ensi vuonna, kun eläkeläisten ostovoima kääntyykin kaikista kotitalouksista voimakkaimpaan kasvuun, Hulkko sanoo.

Yrittäjille Kansalaissuhdanne-ennuste povaa vaativia aikoja.

       Yrittäjien reaalitulot nousevat tänä vuonna selvästi enemmän kuin palkansaajilla ja eläkeläisillä, mutta ensi vuonna tuotannon hiipuminen kääntää tulot selvään laskuun. Tilanne on hankala myös säästäjä- ja sijoittajakotitalouksille matalan korkotason ja sakanneen pörssin vuoksi.

Maatalousyrittäjille ensi vuodesta ennakoidaan kuluvaa vuotta parempaa.

       Öljyn hinnan lasku hellittää maatalousyrittäjien kustannuspaineita. Viljan ja maidon tuottajahintoja tukee kasvanut kysyntä, mutta sen sijaan rehukustannukset ja kireä markkinatilanne kiristävät lihantuottajien tilannetta entisestään. Metsänomistajilla näkymät säilyvät ensi vuonna kuluvan vuoden kaltaisina, kun hinnat nousevat 1-2 prosenttia, mutta samalla hakkuut vähenevät.

Vyönkiristyksissä on kuitenkin samalla myös kasvun siemen.

      Heikko taloustilanne näkyy siinä, että kuluttajat lykkäävät suuria hankintoja kuten auton, kodinelektroniikan tai huonekalujen ostoja. Juuri tässä on kuitenkin myös kasvun siemen, sillä hankinnat tulevat ennen pitkää eteen, Hulkko muistuttaa.

Katsaus toteutetaan jatkossa toistaiseksi kahdesti vuodessa.

Lisätietoja:

POP Pankkiliitto

toimitusjohtaja Heikki Suutala, puh. 0500 661 431, heikki.suutala@paikallisosuuspankit.fi

johtaja Timo Hulkko, puh. 0500 894 008, timo.hulkko@paikallisosuuspankit.fi

Liitetiedostot

POP Pankki -ryhmään kuuluu 38 eri puolilla Suomea toimivaa, päätöksenteossaan itsenäistä ja riippumatonta POP Pankkia. POP Pankki ryhmä on kasvanut voimakkaasti viime vuosien aikana. Kymmenen viime vuoden aikana on perustettu noin 60 uutta konttoria kasvupaikkakunnille ja maakuntakeskuksiin. POP Pankki ryhmä on taloudeltaan vahva ja Suomen vakavaraisimpia pankkiryhmiä. POP Pankki ryhmä on sijoittunut vuoden parhaaksi asiakaspalveluyritykseksi ja/tai parhaaksi palvelupankiksi jo yhdeksän kertaa Taloustutkimus Oy:n Kansallinen Asiakaspalvelupalaute -tutkimuksessa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs