Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Nanoliiketoiminta kolminkertaistunut Suomessa vuodesta 2008

Miktech Oy

Nanoliiketoiminta kolminkertaistunut Suomessa vuodesta 2008

Tiedote.
Julkaistu: 23.03.2012 klo 10:13
Julkaisija: Miktech Oy

Nanoteknologiaa kaupallisissa tuotteissa ja palveluissa hyödyntävä liiketoiminta eli nanoliiketoiminta kasvaa Suomessa voimakkaasti. Tuoreiden tilastojen mukaan nanoliiketoimintaa harjoittaa Suomessa vähintään 210 yritystä, kun vuonna 2008 yrityksiä oli 65. Kasvulukemat julkistettiin kansainvälisessä pinnoitusseminaarissa Mikkelissä viime viikon lopulla. Seminaarissa julkistettiin myös taipuisien materiaalien pinnoittamiseen keskittyvä SaimaFlex-tutkimuskeskus, joka avataan Mikkeliin kesällä 2012.


Pinnoitteissa kovaa potentiaalia, kasvua odotetaan lopputuotteista
Nanoteknologiaan perustuvaa tuotetta myyvien yritysten määrä on yli kolminkertaistunut kolmessa vuodessa. Alan painopiste on siirtynyt pois nanomateriaaleista, palveluita tarjoavien yritysten määrä on kasvanut eniten, kertoi Suomen nanoklusteriohjelman johtaja Eeva Viinikka MIICS-seminaarissa Mikkelissä. Tulevien vuosien kasvua odotetaan erityisesti nanoteknologiaan perustuvista lopputuotteista, jotka hyödyntävät usein äärimmäisen ohuita pinnoitteita tuoteominaisuuksien parantamiseen. Alan teknologian voimakas kehitys ja uudet menetelmät - esimerkiksi atomikerroskasvatus (ALD) ja sen rullalta rullalle -menetelmä - ovat tuoneet uusia mahdollisuuksia nanopinnoitteisiin perustuvien tuotteiden kaupalliseen hyödyntämiseen.

 

Kitka ja energiankulutus koneissa vähennettävissä pinnoitteilla
Koneenrakennus on eräs keskeisistä pinnoitusteknologiaa ja nanopinnoitteita hyödyntävistä teollisuuden aloista. Äärimmäisen ohuilla pinnoitteilla voidaan mm. hallita osien kulumista ja kitkaa erilaisissa koneissa ja laitteissa. Kitkan vähentäminen vaikuttaa merkittävästi laitteiden energiankulutukseen ja siten ympäristövaikutuksiin. Professori Kenneth Holmberg VTT:ltä esitteli MIICS-seminaarissa esimerkkinä tuloksia Fimeccin DEMAPP-ohjelmassa tehdystä tutkimuksesta, jonka mukaan kehittyneillä pinnoitteilla voidaan vähentää henkilöautojen polttoaineenkulutusta keskimäärin jopa 18 %. Ohjelmapäällikkö Markku Heino Spinversestä esitteli Fimeccissä tehtävää sovelluslähtöistä pinnoitekehitystä, joka keskittyy kitkan hallinnan ohella voimakasta kulutusta, hankalia korroosio-olosuhteita ja korkeita lämpötiloja vaativiin teollisuuden käyttökohteisiin.

 

Kehittyneet pinnoitteet parantavat aurinkoenergian talteenottoa
Toinen tärkeä nanopinnoitteiden sovellusalue on aurinkolämpö ja -energia, joiden tehokas talteenotto edellyttää kehittynyttä pinnoitusteknologiaa. Käyttökohteen mukaan oikein valittu pinnoitus varmistaa energian tehokkaan talteenoton ja minimoi energian säteilyn pois järjestelmästä. Mikkeliläinen Savo-Solar Oy esitteli MIICS-seminaarissa MEMO-pinnoitettaan, jonka avulla voidaan saavuttaa erinomaiset arvot aurinkoenergian absorptiolle ja emissiolle.

 

Pinnoitteilla älyä painotuotteisiin, pakkauksiin ja tekstiileihin
Äärimmäisen ohuet pinnoitteet tuovat laajan kirjon uusia mahdollisuuksia myös painettuun elektroniikkaan, pakkaamiseen ja tekstiiliteollisuuteen. Painetun elektroniikan käyttökohteita ovat mm. diagnostiikka sekä funktionaaliset pakkaukset, joissa esimerkiksi antureilla voidaan havaita elintarvikkeen pilaantuminen. Ruokapakkauksissa pinnoitteilla voidaan myös eristää kosteutta, rasvaisuutta ja aromeja, sekä ehkäistä tuotteiden pilaantumista. Tekstiileissä puolestaan pinnoitteita hyödynnetään mm. sään- ja tulenkestävyyden lisäämiseen, ja uusia käyttökohteita ovat mm. älykkäät, antimikrobiset sidemateriaalit ja itsestään korjautuvat kankaat. Uusien pinnoitteiden ohella onkin kehitettävä myös teolliseen valmistukseen ja taipuisille materiaaleille soveltuvia pinnoitusmenetelmiä.

Suomessa on vahvaa ja monipuolista pinnoitusosaamista sekä yrityksissä että tutkimuslaitoksissa, oli kyse niin metalliteollisuuden vaativista käyttökohteista kuin uusista ohutkalvopinnoitteista aurinkoenergian tai painetun elektroniikan sovelluksiin. Pinnoitus on ollut keskeinen panostusalue Tekesin Toiminnalliset materiaalit –ohjelmassa. MIICS toi mainiosti esille tämän hetken tärkeitä teemoja, haasteita ja alan keskeisiä toimijoita, sanoo johtava asiantuntija Sisko Sipilä Tekesistä.

 

SaimaFlex kehittämään pinnoitteita taipuisille materiaaleille Mikkelissä
Mikkelin alue on merkittävässä roolissa pinnoitusteknologian kehityksessä, ja kehitystyötä tehdään Mikkelissä tiiviisti yhdessä alan yritysten kanssa. Hyvä esimerkki akateemisen tutkimuksen ja teollisuusyritysten välisestä yhteistyöstä on SaimaFlex-keskus, joka avataan Mikkeliin kesällä 2012

Lappeenrannan teknillisen yliopiston ASTRaL-pinnoituslaboratorion yhteyteen. SaimaFlexin ALD-tutkimusryhmä kehittää pinnoitteita ja prosesseja taipuisille materiaaleille teollisuuden tarpeisiin. SaimaFlexin tavoitteena on olla maailman johtava taipuisien pintojen ALD-tutkimuskeskus vuoteen 2016 mennessä.

 

Lisätiedot:
Juha Kauppinen, Kehitysjohtaja, Miktech Oy, +358 440 361 616, juha.kauppinen@miktech.fi

Mikkeli International Industrial Coating Seminar 2012 kokosi pinnoitustekniikan johtavat kansainväliset asiantuntijat jo kuudennen kerran Mikkeliin 14.-16.3.2012. Seminaarin järjestäjiä olivat Miktech Oy/ Nanotechnology Cluster Programme, Lappeenrannan Teknillinen Yliopisto LUT, Savo-Solar Oy ja Mikkelin Ammattikorkeakoulu. Tilaisuuden järjestelyt on mahdollistanut Etelä-Savon Nanolla paremmaksi –hanke, jota rahoittavat alueen kunnat, yritykset sekä Euroopan sosiaalirahasto. Rahoituksen myöntänyt viranomainen on Etelä-Savon ELY-keskus.  

                                                             

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs