Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Minister Risikko: Temat Nytt ledarskap i arbetet utmanar oss alla till att överväga våra arbetssätt

Valtiovarainministeriö

Minister Risikko: Temat Nytt ledarskap i arbetet utmanar oss alla till att överväga våra arbetssätt

Pressmeddelande.
Publicerad: 18.09.2014 kl. 08:43
Utgivare: Valtiovarainministeriö

– Statsförvaltningen ska vara effektiv och öppen och anpassa sig till den internationella och digitala verksamhetsmiljön. Staten erbjuder enorma möjligheter för arbete som är oberoende av tid och plats. Distansarbetet har under de senaste åren ökat även inom statsförvaltningen, och jag hoppas att utvecklingen fortsätter. Temat för den nationella distansarbetsdagen, Nytt ledarskap i arbetslivet, utmanar oss alla till att överväga även andra arbetssätt, konstaterar trafik- och kommunminister Paula Risikko.

Informationsarbetets andel stort inom statsförvaltningen

Största delen av arbetet inom statsförvaltningen består av tids- och platsoberoende informationsarbete. En anställd inom statsförvaltningen kan vara närvarande på flera olika sätt och via flera olika kanaler, i virtuell kontakt med kunderna och fysiskt närvarande på arbetsplatsen. Statsförvaltningen har även uppgifter där de anställda är fysiskt nära kunden men upprätthåller virtuella förbindelser med arbetsgemenskapen.

Målet en sakkunnig, kompetent och kundvänlig statsförvaltning

Digitaliseringen gör det möjligt för statsförvaltningen att prova nya slags handlingssätt både med kunderna och inom arbetsgemenskapen. Minister Risikko konstaterar att produktiviteten inom statsförvaltningen kan förbättras mest genom att verksamheten förnyas ur kundperspektiv så att nya digitala handlingssätt utnyttjas maximalt.

– Statsförvaltningens arbetskultur bör tillåta och möjliggöra flera slags modeller för arbetande. Det är möjligt att förbättra statsförvaltningens produktivitet, kundbetjäningen och personalens välbefinnande samtidigt. Organisationernas interna förvaltning, framför allt HR-funktionen, spelar en väsentlig roll vid utvecklandet av arbetskulturen. Förvaltningen borde därför se sig som möjliggörare av nya handlingssätt, påminner minister Risikko.

Nationella distansarbetsdagen på nätet

 
Förfrågningar:

Antti Häkkänen, specialmedarbetare, tfn 02955 30228
Virpi Einola-Pekkinen, utvecklingschef, tfn 02955 30233

Finansministeriet (FM) är en del av statsrådet. Ministeriet bereder regeringens ekonomiska politik och finanspolitik samt statsbudgeten, och är också expert inom skattepolitiken. Ministeriet svarar också för beredningen av finansmarknadspolitiken samt för utvecklandet av statens arbetsgivar- och personalpolitik och den offentliga förvaltningen. Finansministeriet svarar dessutom för utvecklandet av lagstiftning som gäller kommunförvaltningen samt av kommunekonomin. Ministeriet deltar även i Europeiska unionens och flera internationella organisationers verksamhet.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs