Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Matkailijoiden seksuaaliterveyden teemaviikot käynnistyivät

Matkailijoiden seksuaaliterveyden teemaviikot käynnistyivät

Tiedote.
Julkaistu: 23.10.2012 klo 10:56
Julkaisija: HIV-säätiö/Hiv-tukikeskus

Monissa terveydenhuollon toimipisteissä eri puolilla Suomea kiinnitetään tehostetusti huomiota matkailijoiden seksikäyttäytymiseen liittyvään neuvontaan 22.10.-4.11. Matkailijoille on tarjolla kondomeja ja tietoa seksitautiriskeistä ulkomaanmatkoilla. Lisäksi Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoiset ja Hiv-tukikeskus tarjoavat seksuaaliterveysneuvontaa ja jakavat kondomeja matkailijoille Niiralan, Vaalimaan ja Nuijamaan raja-asemilla sekä Helsingin ja Turun matkustajalaivasatamissa teemaviikkojen aikana.

 

Seksiteitse tarttuvat taudit ovat merkittävä matkailuun liittyvä terveysriski. Todennäköisesti matkailun kohdemaassa hiviä ja muita seksiteitse tarttuvia tauteja esiintyy huomattavasti yleisemmin kuin Suomessa. Teemaviikkojen tarkoitus on lisätä vastuullista seksikäyttäytymistä ja madaltaa seksitaudeista puhumisen kynnystä puheeksioton avulla. ”Hivistä ja hiv-tartunnan mahdollisuudesta puhuminen ei ole siinä mielessä henkilökohtaista, että ajattelisimme tunnistavamme ne matkailijat, jotka saattavat altistua hiv-tartunnalle matkallaan. Lähtökohtaisesti jokainen matkailija saattaa joutua itselleenkin yllättäviin tilanteisiin, joihin on hyvä varautua etukäteen. Ne matkailijat, jotka ottavat kondomin mukaan matkalle, ovat ymmärtäneet, että seksitautiriskeihin varautuminen on itsestään huolehtimista ja vastuunottoa omasta käyttäytymisestä. Seksuaalisuus ei jää kotiin ihmisten matkustaessa.” kertoo Annu Voutilainen Hiv-tukikeskuksesta.

Seksitaudit voidaan välttää oikeanlaisella asenteella ja käyttäytymisellä.

 

Ulkomaanmatkoilta tuodut hiv-tartunnat eivät ole vähentyneet viime vuosina. Matkailijat altistuvat satunnaisille seksisuhteille usein suunnittelemattomasti, jonka vuoksi seksitaudeilta ei suojauduta riittävästi. ”Hiviltä ja muilta seksiteitse tarttuvilta taudeilta voidaan suojautua oikeanlaisella asenteella ja käyttämällä kondomia.  Mitä paremmin matkailija on varautunut mahdollisiin yllättäviin tilanteisiin matkoilla, sitä paremmin hän osaa suojautua myös seksitaudeilta. Monissa matkakohteissa kondomeja ei ole saatavilla samalla tavalla kuin Suomessa, jonka vuoksi kondomit tulee pakata mukaan siinä missä muutkin omat hygieniavälineet. Myös matkalta palattua on pidettävä mielessä seksitautien mahdollisuus ja hakeutua testeihin, jos on ollut tilapäisessä seksisuhteessa ilman kondomia ”, kertoo Sari Valoaho Suomen Punaisesta Rististä.

 

Lisätietoja:

Sari Valoaho, hiv/seksuaaliterveystyön koordinaattori, Suomen Punainen Risti 
p. 0207 2125, sari.valoaho@redcross.fi
Irma Pahlman, toiminnanjohtaja, Hiv-säätiö/Hiv-tukikeskus,
p. 0207 465 724, irma.pahlman@hivtukikeskus.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs