Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Lopettajan vinkki: Avoimuus auttaa stumppaamaan

Suomen ASH ry

Lopettajan vinkki: Avoimuus auttaa stumppaamaan

Tiedote.
Julkaistu: 25.05.2015 klo 08:00
Julkaisija: Suomen ASH ry

Vielä on viikko aikaa ilmoittautua Lopeta ja voita –kilpailuun. Kilpailun viime vuonna voittanut Maj-Len Gullman pääsi kokonaan eroon tupakasta. Hän listasi omat vinkkinsä tupakoinnin lopettamista harkitseville.

1. Löydä se, mikä motivoi juuri sinua

”Halu tupakoinnin lopettamiseen on löydettävä itsestä. Lopettaminen ei onnistu pakolla, eikä mikään kilpailu ole yksistään riittävä motivaattori.

Minua ärsytti se, miten hallitseva asia tupakasta oli tullut elämässäni ja halusin siitä eroon. Tässä asiassa olin ehdoton ja päätöksen tehtyäni lopetin kokonaan. En käyttänyt tukena edes mitään tupakastavieroitustuotteita. Moni lopettaa sähkösavukkeiden avulla, mutta minusta se on itsensä pettämistä: sehän hallitsee sitten elämää samalla tavalla kuin aiemmin tupakka.”

2. Kerro läheisillesi, että aiot lopettaa.

”Kun läheiset tietävät lopettamisestasi, he osaavat tukea sinua ja ymmärtävät, kun pinna on välillä kireänä tupakanhimon iskiessä. Vertaistukea kannattaa hakea ja ottaa vastaan. Tuki voi olla ystävä, kollega, tupakastavieroitusryhmä tai keskustelupalsta. Minulle tärkein tuki oli mieheni, joka on itse lopettanut tupakoinnin muutama vuosi sitten ja tiesi, mitä käyn läpi.

Avoimuus tekee lopettamisesta todellista: jos yrittää lopettaa salassa, antaa myös helpommin itselleen luvan repsahtaa.”

3. Riko kaavat.

”Tupakka yhdistyy usein tiettyihin, samoina toistuviin rutiineihin. Kannattaa miettiä, mitkä ovat omat kriittiset kohdat, ja välttää tilanteita, joissa tupakkaa tekee mieli. Minulla tupakka kuului läheisesti yhteen kahvin kanssa. Niinpä luovuin aluksi kokonaan kahvin juomisesta, mikä helpotti myös tupakanhimoa. Vähitellen aloin uudestaan kahvitella, mutta tupakka ei enää kuulunutkaan mukaan kuvioon.”

4. Ole aktiivinen.

”Tupakoinnin tilalle on hyvä kehittää jotain korvaavaa puuhaa. Liikuntaa, uusi harrastus, mitä tahansa mieluista, joka vie ajatukset pois tupakasta. Ensimmäisinä kuukausina tupakoinnin lopettamisen jälkeen touhusin koko ajan kaikenlaista, ja lähdin usein lenkille koiran kanssa silloin, kun olisin muuten mennyt ulos tupakalle.

Monet pelkäävät, että tupakoinnin lopettaminen lihottaa. Minäkin olen saanut muutaman lisäkilon, koska ruoka maistuu nyt paremmalta ja joskus korvaavaksi toiminnaksi tulee otettua napostelu. Kiloista pääsee kuitenkin eroon – ne ovat pieni paha tupakoinnin aiheuttamien terveyshaittojen rinnalla.”

Lopeta ja voita –kilpailuun voi ilmoittautua internetissä osoitteessa www.lopetajavoita.fi 31.5.2015 asti.

Stumppari-mobiilipalvelu: www.stumppari.fi

Lisätiedot:

Lopeta ja voita –kilpailun projektipäällikkö Eeva Riitta Vartiainen
Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus
puh. 040 748 3243
eeva-riitta.vartiainen@hengitysliitto.fi

Maj-Len Gullman
p. 045 1370 773
maikku.gullman@gmail.com

 

Suomen ASH ry on valtakunnallinen kansanterveysjärjestö ja yhteistyöverkosto.

Tavoitteemme on savuton Suomi. www.suomenash.fi Twitter: @SuomenASH

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs