Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Lomautusten määrä kääntyi laskuun

Työ- ja elinkeinoministeriö

Lomautusten määrä kääntyi laskuun

Julkaistu: 23.03.2010 klo 09:11
Julkaisija: Työ- ja elinkeinoministeriö

Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi helmikuussa 37 100:lla edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta. Tiedot ilmenevät 23.3.2010 julkaistussa työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoon perustuvassa Työllisyyskatsauksessa. Työ- ja elinkeinotoimistoissa (TE-toimistoissa) oli helmikuun lopussa yhteensä 287 100 työtöntä työnhakijaa, mikä oli 9 400 vähemmän kuin tammikuussa.

Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi helmikuussa 37 100:lla edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta. Tiedot ilmenevät 23.3.2010 julkaistussa työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoon perustuvassa Työllisyyskatsauksessa. Työ- ja elinkeinotoimistoissa (TE-toimistoissa) oli helmikuun lopussa yhteensä 287 100 työtöntä työnhakijaa, mikä oli 9 400 vähemmän kuin tammikuussa.

Työttömyys kasvoi edellisestä vuodesta Kainuuta ( 6 %) ja Pohjois-Karjalaa ( 4 %) lukuun ottamatta muualla maassa; eniten Varsinais-Suomessa (31 %), Ahvenanmaalla (27 %), Uudellamaalla (26 %) ja Pirkanmaalla (20 %). Ammattiryhmittäin tarkasteltuna työttömyys nousi edellisen vuoden helmikuuhun verrattuna kaikissa ammattiryhmissä; eniten teollisessa työssä, korkeimmin koulutettujen ammattiryhmässä sekä luokittelemattomassa työssä.

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin työ- ja elinkeinotoimistoihin helmikuun aikana 48 700, mikä on 1 800 enemmän kuin edellisen vuoden helmikuussa. Kaikkiaan TE-toimistoissa oli helmikuussa avoinna 76 100 työpaikkaa, mikä on 5 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Kuukauden lopussa edelleen avoinna olevat työpaikat (44 900) olivat vähentyneet kuudessa ammattiryhmässä; eniten terveydenhuolto- ja sosiaalialan työssä, teollisessa työssä sekä palvelutyössä. Vastaavasti avoimien työpaikkojen määrä oli lisääntynyt neljässä ammattiryhmässä; rakennus- ja kaivosalan työssä, kaupallisessa työssä, luokittelemattomassa työssä sekä korkeimmin koulutettujen ammattiryhmässä.

Työ- ja elinkeinohallinnon työvoimapoliittisilla toimenpiteillä sijoitettuna oli helmikuun lopussa 84 000 henkilöä, mikä oli 3 500 enemmän kuin edellisen vuoden helmikuussa.

Lomautettuina arviolta noin 64 000 henkilöä

Lomautusten kokonaismäärä kääntyi laskuun vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna johtuen ryhmälomautusten määrän huomattavasta vähenemisestä. Sen sijaan henkilökohtaiset lomautukset lisääntyivät edelleen viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Työnvälitystilastoon sisältyvien henkilökohtaisesti lomautettujen ja lyhennetyllä työviikolla olevien sekä ryhmälomautusten erillisseurannan lukumäärien perusteella arvioidaan, että koko maassa oli voimassa olevien lomautusten piirissä helmikuun lopussa yhteensä noin 64 000 henkilöä, mikä oli 11 000 vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Tammikuusta lomautettujen kokonaismäärä väheni 4 000:lla. Työ- ja elinkeinotoimistoihin henkilökohtaisesti ilmoittautuneita lomautettuja oli helmikuun lopussa yhteensä 34 200 eli 2 600 enemmän kuin edellisen vuoden helmikuussa. Tammikuusta henkilökohtaisesti lomautettujen määrä väheni 1 200:lla. Lisäksi lyhennetyllä työviikolla oli helmikuun lopussa 4 600 työnhakijaa, mikä on 1 800 enemmän kuin viime vuoden helmikuussa.

Henkilökohtaisen lomauttamisen lisäksi on tietyissä tapauksissa mahdollista käyttää ryhmälomautusta. Työnantajien tulee ilmoittaa ryhmälomautuksista työttömyysetuuden maksajalle ja paikalliselle TE-toimistolle, mistä ELY-keskukset keräävät kuukausittain alueellaan ryhmälomautettuna olevien henkilöiden lukumäärät. Tämän erillisen ryhmälomautusseurannan perusteella koko maassa oli ryhmälomautettuna helmikuun lopussa 28 000 henkilöä eli 15 400 vähemmän kuin viime vuonna maaliskuun puolivälissä. Ryhmälomautettujen määrä väheni tammikuusta 2 800:lla.

Ryhmälomautuksia oli eniten Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Hämeen ELY-keskuksen alueella. Toimialoittain tarkasteltuna ryhmälomautuksia oli eniten koneiden ja laitteiden valmistuksen, metallituotteiden valmistuksen sekä sähkölaitteiden valmistuksen toimialoilla. Ryhmälomautuksia oli yhteensä 642 työnantajalla. Ryhmälomautetuista oli kokoaikaisesti lomautettuja 16 500 ja lyhennetyllä työviikolla 9 400 henkilöä. Määräaikaisten ryhmälomautusten keskimääräinen kesto oli 54 päivää.

Voimassa olevien lomautusten lisäksi TE-toimistoilla oli helmikuun lopussa työnantajien tekemien ennakkoilmoitusten perusteella tiedot 14 200 henkilön mahdollisesti toteutuvista tulevista lomautuksista. Edellisen vuoden maaliskuun puolivälistä määrä väheni 23 500:lla ja tammikuusta 2 500:lla.

Tilastokeskus: Helmikuun työttömyysaste 9,2 prosenttia

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli helmikuussa 42 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Palkansaajien määrä väheni ja yrittäjien määrä pysyi ennallaan. Työllisyysaste oli 66,4 prosenttia eli 1,6 prosenttiyksikköä pienempi kuin viime vuoden helmikuussa. Työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli 242 000, mikä on 42 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysaste oli 9,2 prosenttia eli 1,6 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuotta aiemmin.

TEM:n Työllisyyskatsaus on luettavissa ministeriön verkkosivuilla osoitteessa www.tem.fi/tyollisyyskatsaus
Ryhmälomautusten erillisseurannan tiedot löytyvät osoitteesta www.tem.fi/ryhmalomautusseuranta
Tilastokeskuksen ja TEM:n yhteisjulkistus: www.tilastokeskus.fi/til/tyti/tie.html

Lisätiedot:
Erikoissuunnittelija Petri Syvänen, TEM, puh. 010 604 8050

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs