Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Kuntoutus maksaa itsensä takaisin

Kuntoutus maksaa itsensä takaisin

Tiedote.
Julkaistu: 20.05.2013 klo 05:45
Julkaisija: Viestintätoimisto Kumppania

Tuore Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) julkaisema tarkastuskertomus nosti perustellusti esiin kuntoutuksen yhtenä keinona työurien pidentämisessä. Uutisoinnissa välittyi kuitenkin pääosin kapea ja siksi puutteellinen kuva kuntoutuspalvelujen merkityksestä työuria pidennettäessä.

– Huomiotta jäi useita tarkastuskertomuksessa esiin nostettuja kuntoutujien, kuntoutustoimialan, terveyspalvelujärjestelmän ja koko kansantalouden näkökulmasta keskeisiä asioita, harmittelee Kuntoutuksen toimialayhdistyksen puheenjohtaja, johtava ylilääkäri Mika Pekkonen.

Sairauspoissaolojen kustannukset kansantaloudelle ovat vuosittain noin 3 mrd. euroa ja työkyvyttömyyden osalta kustannukset nousevat muutamiin kymmeniin miljardeihin vuosittain. Näihin suhteutettuna työkykyä ylläpitävään kuntoutukseen vuosittain käytetyt noin 140–170 miljoonaan euroa ovat varsin vaatimaton panostus. 

Tarkastuskertomuksesta ilmenee, että Kansaneläkelaitoksessa tiedetään kuntoutuksen vähentävän sairauspoissaoloja ja siirtävän eläkkeelle siirtymistä. Myös sosiaali- ja terveysministeriössä nähdään kuntoutus merkitykselliseksi työuria pidennettäessä.

Pekkonen muistuttaa, että Kansaneläkelaitoksen järjestämiä kuntoutuspalveluja on määrätietoisesti kehitetty yhteistyössä yksityisten palveluntuottajien kanssa. Parhaillaankin on käynnissä useita kehittämishankkeita. Olemassa olevaa vaikuttavuustietoa tulee hyödyntää palveluja kehitettäessä. Tarvitsemme kuitenkin lisää luotettavia tutkimuksia ja olosuhteet pitkäjänteiselle palvelujen kehittämiselle.

– Olennaisinta on nyt ratkaista, kuinka parhaiten varmistamme terveydenhuoltojärjestelmän, jossa palvelut ovat laadukkaita ja ne ovat ihmisten saatavilla. Tärkeää on, miten kuntoutus integroidaan muuhun palvelujärjestelmään ja miten organisoimme palvelut parhaalla mahdollisella tavalla. Tarvitsemme edelleen aktiivista ja tavoitteellista kehittämisotetta, Mika Pekkonen painottaa.

Lisätietoja: Kuntoutuksen toimialayhdistys ry:n hallituksen puheenjohtaja Mika Pekkonen, p. 020 751 6778

Vuonna 2011 perustetun Kuntoutuksen toimialayhdistyksen tavoitteina on toimialan toimintaedellytysten turvaaminen ja kuntoutuksen määrällinen ja ladullinen kehittäminen sekä toisaalta toimia jäsentensä yhteistoiminnan edistäjänä, edunvalvojana ja edustajana.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs