Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Järjestöt vetoavat: Seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen toiminnot säilytettävä

Sexpo

Järjestöt vetoavat: Seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen toiminnot säilytettävä

Tiedote.
Julkaistu: 20.06.2016 klo 09:15
Julkaisija: Sexpo

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen toiminnot (SELI) on päätetty lakkauttaa osana laitoksen säästötoimenpiteitä. Lakkauttamisen seurauksena alan palvelurakenteiden kehittäminen ja tarvittava tutkimus työn pohjaksi ovat vaarassa pysähtyä Suomessa. Järjestöt vetoavat nyt kansanedustajiin SELI-toimintojen turvaamiseksi.

SELI on koordinoinut, tutkinut ja tuottanut tietoa suomalaisesta seksuaali- ja lisääntymisterveydestä, valvonut kansallisen seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen toimintaohjelman (2014–20) toteutumista Suomessa ja laatinut oppaita seksuaalikasvatukseen ja -neuvontaan.

– Tarvitsemme jatkossakin tutkimustietoa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä kuten seksuaalioikeuksien toteutumisesta, seksuaalikasvatuksen vaikuttavuudesta, nuorten seksuaaliterveydestä, moninaisten perheiden tukemisesta perhesuunnittelupalveluissa ja seksuaaliongelmista parisuhteissa voidaksemme tarjota ihmisille heidän tarpeitaan vastaavaa tietoa ja palvelua. Myös tarve seksuaalikasvatuksen kehittämiselle on jatkuva, ja materiaaleja erityisesti pienten lasten kasvatukseen tarvitaan lisää, sanoo Väestöliiton toimitusjohtaja Eija Koivuranta.

Vetoomuksen allekirjoittaneet järjestöt painottavat, että lakkauttaminen olisi erityisen vahingollista keskeneräisen sote-uudistuksen ja translain uudistuksen kannalta. Seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvissä ihmisoikeuskysymyksissä on saavutettu viime vuosina monia edistysaskelia kuten tasa-arvoisen avioliiton laillistaminen ja pian voimaan astuva vammaisten oikeuksien yleissopimuksen ratifiointi. Alan kansallinen toimintaohjelma ja sen päivittäminen on tiivistänyt valtion ja järjestötoimijoiden välistä yhteistyötä. Nyt suuri osa tehdystä työstä uhkaa valua hukkaan, vetoomuksessa todetaan.

– SELI-toiminnot vastaavat myös tyttöjen ja naisten ympärileikkauksen estämisen toimintaohjelman (2012–16) toimeenpanosta erityisesti tiedottamisen osalta. Sosiaali- ja terveysalalla työskentelevien tarve saada tietoa tyttöjen ympärileikkauksista on kuitenkin entisestään lisääntynyt. Asiasta tiedottamiseen jatkossa ei ole osoitettu henkilö- tai taloudellisia resursseja, mikä on huolestuttavaa, huomauttaa Naisasialiitto Unionin vt. pääsihteeri Taru Anttonen.

Vetoomuksen allekirjoittajina ovat Naisasialiitto Unioni ry, Väestöliitto ry, Ihmisoikeusliitto ry, Seta ry, Exit – pois prostituutiosta ry / Nuorten Exit, Suomen Seksologinen Seura, Sexpo-säätiö, Monika-Naiset liitto ry ja NYTKIS ry.

Lisätietoja:
Taru Anttonen, vt. pääsihteeri, Naisasialiitto Unioni ry, 040 773 9632
Eija Koivuranta, toimitusjohtaja, Väestöliitto, 050 574 1775

Vetoomus THL:n SELI-toimintojen säilyttämiseksi

Sexpo on vuonna 1969 perustettu seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden asiantuntijajärjestö. Koulutamme seksuaalineuvojia, -terapeutteja ja -kasvattajia sekä ylläpidämme seksuaalineuvontaa, johon tulee tuhansia yhteydenottoja vuosittain. Pyrimme siihen, että jokainen voisi toteuttaa seksuaalisuuttaan tyydyttävästi ja tasapainoisesti. Edistämme seksuaalisen vapauden, tasa-arvon ja seksuaalioikeuksien toteutumista sekä rakennamme avointa ja myönteistä seksuaalikulttuuria. Kannatamme moniarvoista yhteiskuntaa, jossa seksuaalisuuden, sukupuolen ja ihmissuhteiden moninaisuus saa kukoistaa.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs