Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Harjuniemi ennakoi kovia muutoksia työmarkkinoilla

Rakennusliitto ry

Harjuniemi ennakoi kovia muutoksia työmarkkinoilla

Tiedote.
Julkaistu: 18.06.2011 klo 08:00
Julkaisija: Rakennusliitto ry

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi ennakoi kovia muutoksia suomalaiseen työmarkkinajärjestelmään.

"Tulevina vuosina palkansaajaliitot rakentavat omaa keskusjärjestörajat ylittävää työehtopoliittista yhteistyötään toimialoittain. Työmarkkinat jakautuvat niin, että teollisuuden, julkisen sektorin ja yksityisen palvelusektorin liitot tekevät yhteistyötä keskenään", ennakoi Harjuniemi.

Oulussa puhunut Harjuniemi korosti, että jo tapahtunut neuvottelujärjestelmän muutos on ollut rankempi kuin usein ymmärretäänkään. "Palkoista ja hinnoista on vaihtelevasti, mutta keskitetysti sovittu Suomessa koko sotien jälkeisen ajan. SAK on aina ollut sopimisen keskiössä. Myös työnantajajärjestöt, muut palkansaajajärjestöt ja aikaisemmin myös MTK olivat sopimassa hinta-, palkka- ja maataloustuloratkaisuja valtion kanssa."

"Kun keskitetystä mallista luovuttiin, luopuivat työmarkkinoiden keskusjärjestöt samalla valtavasta määrästä valtaa."

Harjuniemi korostaa, että keskitetyillä ratkaisuilla sovittiin ennen kaikkea palkkasumman kohtalosta. Vuonna 2010 Suomen kansantalouden palkkasumma oli 74 miljardia euroa. Se on vain hieman vähemmän kuin valtion velka.

"Kun näin valtava raha nostettiin tupopöydästä pois, jäivät keskusjärjestöneuvottelijat sökörinkiin, jossa kertanokituksen katoksi määrättiin euro entisen satasen sijasta."

Harjuniemen mukaan työmarkkinoiden laadulliset asiat ovat erittäin tärkeitä, mutta sittenkin kevyitä keskitetyn palkkapolitiikan kansantaloudelliseen ohjausvaikutukseen verrattuna. Laaturatkaisut syntyivät takavuosina painoarvoltaan huomattavasti massiivisemman sopimisen, keskitetyn palkkasopimisen sitomina.

"Ei ihme, että etenkin palkansaajien keskusjärjestöt ovat ihmeissään. Alakohtaiset palkkaratkaisut tehdään työnantaja- ja palkansaajaliittojen kesken. Työnantajien keskusjärjestö yrittää pitää neuvotteluja otteessaan, mutta senkin ohjaus tulee lievenemään tulevina vuosina. Niin eri tahtiin eri toimialat Euroopassa ja Suomessa nousevat ja laskevat.

"Harjuniemen mukaan Rakennusliitolle on tietenkin luontevaa tehdä yhteistyötä SAK:n piirissä, mutta yhä selvemmin yhteistyöareenaksi on nousemassa Teollisuuden Palkansaajien neuvottelukunta. "Siihen kuuluvilla liitoilla on aitoja yhteisiä elinkeino- ja teollisuuspolitiikkaan liittyviä etuja sekä tarve edesauttaa kaikkien yhteisöön kuuluvien liittojen työehtotoimintaa."

Lisätietoja:

Matti Harjuniemi, 050 1586

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs